Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήγει το τελεσίγραφο αλλά παραμένει το αδιέξοδο στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό - Salvini: Δεν μας δεσμεύουν οι στόχοι της Ευρωζώνης

Λήγει το τελεσίγραφο αλλά παραμένει το αδιέξοδο στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό - Salvini: Δεν μας δεσμεύουν οι στόχοι της Ευρωζώνης
Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού G. Conte και των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio
(upd) Παραμένει το αδιέξοδο στην ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2019, με την έγκριση του προσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο να αναβάλλεται για την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2019.
Η αναβολή προκαλεί ερωτηματικά, καθώς η προθεσμία για την κατάθεση του προσχεδίου στην Κομισιόν λήγει απόψε (15/10) τα μεσάνυχτα.
Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων αποχώρησε από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, ενώ ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Matteo Salvini, δήλωσε από τη Μόντσα ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2019. 
Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το απόγευμα.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς η διορία για την κατάθεση του προσχεδίου στην Κομισιόν λήγει τα μεσάνυχτα.
Οι εκκρεμότητες είναι σημαντικές, με τις διαφωνίες Λέγκας - Πέντε Αστέριων να παραμένουν.
Οι βασικότερες διαφωνίες αφορούν το «εισόδημα των πολιτών», τη μερική φορολογική «αμνηστία» για τους επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού και τις δαπάνες για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος 2019 στο 2,4%.
Η χθεσινή σύσκεψη στο Palazzo Chigi δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς Μatteo Salvini και Luigi Di Maio απουσίαζαν.
Όσον αφορά τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,4%, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο στόχος για το έλλειμμα του 2019.
Η αντίδραση της ιταλικής  κυβέρνησης στις ενστάσεις της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα επιθετική, με τον Matteo Salvini να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις κατά των Juncker και Moscovici.

Salvini: Δεν αποτελεί δέσμευση ο στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το έλλειμμα

Την άποψη ότι η Ιταλία δεν δεσμεύεται εξ ανάγκης από τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini.
Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο Ansa, ο Salvini σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Politique Internationale», η οποία θα δημοσιευθεί στις 18 Οκτωβρίου 2018, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «έχουμε εκλεγεί για να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι από τους κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα που ορίζονται από τις Βρυξέλλες και οι πολλοί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγνοούν, ξεκινώντας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία».

Απέρριψε το προσχέδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού

Εν τω μεταξύ το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής βουλής δεν ενέκρινε τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019.  
Σε ανακοίνωση του αναφέρει:
"Αγαπητέ Υπουργές,
Το Γραφείο Προϋπολογισμού, δεν εγκρίνει τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019 που δημοσιεύθηκαν στο προσχέδιο, δεδομένου ότι βρίσκονται εκτός του αποδεκτού εύρους στην κατάσταση των διαθέσιμων πληροφοριών"
Το Γραφείο Προϋπολογισμού απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Giovanni Tria, με την οποία η Αρχή που εποπτεύει τους δημόσιους λογαριασμούς επισημοποιεί το «όχι στην επικύρωση» των οικονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης.
Οι στόχοι για το ΑΕΠ είναι δύσκολο να επιτευχθούν καθώς φόροι και επενδύσεις δεν θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα, τονίζεται.
Η αξιολόγηση απορρέει από τις σημαντικές και πολλαπλές αποκλίσεις στις κύριες μεταβλητές του προγραμματικού πλαισίου, με αναφορά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στις τιμές».
Οι προβλέψεις για μείωση του δημόσιου χρέους που θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1% το 2021 θα μπορούσαν επίσης να επαναξιολογηθούν.
Σε γενικές γραμμές το Γραφείο Προϋπολογισμού θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την οικονομία και φιλόδοξους τους στόχους για το ΑΕΠ.

Στάση αναμονής στην αγορά ομολόγων

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει την ιταλική κυβέρνηση, η αγορά ομολόγων τηρεί στάση αναμονής. 
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,56% από 3,58% την Παρασκευή, ενώ του 2ετούς διαμορφώνεται στο 1,78% από 1,77% την Παρασκευή.
Στο Μιλάνο το χρηματιστήριο έκλεισε με οριακά κέρδη 0,16%, με τον FTSE MIB να διαμορφώνεται στις 19.287,64 μονάδες.

Barclays: Διαχειρίσιμη η ιταλική κρίση…προς το παρόν

Διαχειρίσιμη θα είναι η ιταλική κρίση έως τα τέλη του 2018, εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays.
Όπως εξηγούν, δεν πρόκειται να επέλθει καταστροφή λόγω της Ιταλίας, τουλάχιστον προς το παρόν, προειδοποιούν ωστόσο ότι η κατάσταση θα παραμένει στην κόψη του ξυραφιού.
Η Barclays εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει εύκολη επίλυση της ιταλικής κρίσης χρέους.
Το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις άμεσα, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει όσον αφορά την αγορά ομολόγων και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος, ωστόσο με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, η μείωση του χρέους είναι απίθανη.
Αντιθέτως, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.
 «Η ένταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες».
Ο αναλυτής Fabio Fois δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να απορρίψει συνολικά ή εν μέρει τον ιταλικό προϋπολογισμό, απαιτώντας αλλαγές, προκειμένου η Ιταλία να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Ωστόσο η Κομισιόν θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση Conte και δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει κυρώσεις πριν την άνοιξη του 2019.
Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία είναι εύθραυστος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Barclays εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία στο α΄τρίμηνο του 2019, εξέλιξη η οποία θα επιδεινώσει το κλίμα στην αγορά ομολόγων.
Προς το παρόν, η κρίση είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο δεν αποκλείεται η Ιταλία να εισέλθει σε ένα ασταθές σπιράλ χρέους.
Αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Barclays, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, θα οδηγήσει σε άνοδο του spread πάνω από τις 400 μονάδες βάσης, γεγονός που θα εντείνει τις πιέσεις στις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης