Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πιθανή η απομάκρυνση Seehofer από την κυβέρνηση - Μπορεί να συμπαρασύρει ακόμη και τη Merkel

Deutsche Welle: Πιθανή η απομάκρυνση Seehofer από την κυβέρνηση - Μπορεί να συμπαρασύρει ακόμη και τη Merkel
Αν το ποσοστό πλησιάσει το 30%, τόσο πιο σίγουρη είναι η παραίτηση Seehofer και αμφίβολο το πολιτικό μέλλον του Βαυαρού πρωθυπουργού Zehnder
Ανακατατάξεις στο Βερολίνο αναμένονται μετά το αποτέλεσμα των σημερινών κρίσιμων (14/10) εκλογών στη Βαυαρία με την Deutsche Welle να κάνει λόγο για πιθανή αποχώρηση Seehofer που μπορεί να συμπαρασύρει τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας αλλά και τη Merkel.
Εννέα εκατομμύρια πολίτες καλούνται σήμερα στη Βαυαρία να εκλέξουν μια νέα βουλή. Παρ' ότι πρόκειται για τοπικές εκλογές κρατιδίου, θα πρέπει να αναμένεται ότι τα αποτελέσματα της θα ταράξουν τα νερά σε ολόκληρη τη Γερμανία, δεδομένου ότι δεν θα δρομολογήσουν εξελίξεις μόνο στο Μόναχο, αλλά και πιθανότατα στο Βερολίνο. Βέβαια το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων δυσκολεύει την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων.
Το ζητούμενο είναι πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες του επί δεκαετίες κυβερνώντος κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Στις εκλογές του 2013 το CSU είχε συγκεντρώσει 47,6% των ψήφων.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν μεταξύ 33-35%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, αν το CSU καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 35% και άνω, τότε δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ο πρωθυπουργός Markus Zehnder και ενδεχομένως να διατηρήσει το αξίωμα του και ο πρόεδρος του κόμματος Seehofer.
Όσο περισσότερο το ποσοστό θα πλησιάζει το 30%, τόσο πιο σίγουρη είναι η παραίτηση Seehofer και αμφίβολο το πολιτικό μέλλον του Zehnder. Τόσο όμως στη μία, όσο και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα του CSU θα έχει επιπτώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο – σε καμία περίπτωση θετικές.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα επιτρέψει την παραμονή του Horst Seehofer στο αξίωμα του πρόεδρου, τότε αναμένεται ότι ως υπουργός Εσωτερικών θα τηρεί μελλοντικά μια πιο αδιάλλακτη στάση στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις.
Η στάση αυτή θα δυσκολέψει την παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση.
Σε περίπτωση που οι απώλειες του CSU είναι όντος δραματικές, όπως προβλέπεται στις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να αναμένεται η κλιμάκωση της κρίσης και των δύο χριστιανικών κομμάτων, δηλαδή της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της A. Merkel.
Ήδη το κοινό ποσοστό τους στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται σε πανγερμανικό επίπεδο μόλις στο 26%. Πιθανολογείται ότι μια μεγάλη ήττα των Χριστιανολινωνιστών στη Βαυαρία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης