Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία επισκίασε τη σύνοδο του ΔΝΤ στο Bali

Reuters: Η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία επισκίασε τη σύνοδο του ΔΝΤ στο Bali
Eπενδυτές και τραπεζικοί αναλυτές διερωτώνται, πως η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει μία κρίση, που θα πυροδοτηθεί από την Ιταλία
Η ανησυχία για την Ιταλία και η εκτίμηση, πως μπορεί να πυροδοτηθεί μία νέα οικονομική κρίση, κυριάρχησαν στις συζητήσεις στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στο Bali, που ολοκληρώνεται αύριο (14/10).
Η Ιταλία αποτελεί μία νέα απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και η άποψη αυτή αποτέλεσε κεντρικό σημείο συζήτησης μεταξύ υπουργών, αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Reuters.      
«Εδώ, όλοι μιλάνε για την Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου.
Οι επενδυτές και οι τραπεζικοί αναλυτές κατά τις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ενδιαφερόταν κυρίως για την Ιταλία και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη το ζήτημα και μία νέα πιθανή κρίση, ανέφεραν αξιωματούχοι.
«Τα κύρια θέματα στις συναντήσεις εδώ είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και οι εξελίξεις στην Ιταλία», δήλωσε επίσης Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Για την Ιταλία, όλοι μας ρωτούν τι θα συμβεί και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
Προκαλεί ανησυχία αλλά όχι πανικό», είπε χαρακτηριστικά.
Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση του ελλείμματος τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να καλύψει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για υψηλότερες δαπάνες και μείωση της φορολογίας.
Ωστόσο με το δημόσιο χρέος στο 133% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα και μία σχετικά ισχνή ανάπτυξη, η Ρώμη δύσκολα μπορεί να αντέξει μία νέα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Οι αγορές αμφισβητούν επίσης ότι οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες επιβαρύνονται με επισφαλή δάνεια, και ένα τεράστιο ποσό ιταλικών κρατικών ομολόγων, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιθανές ζημίες
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν στα σχέδια της Ρώμης με μια απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
Το υψηλότερο έλλειμμα παραβιάζει επίσης κατάφωρα τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους επιβάλλει η Κομισιόν, θέτοντας τη Ρώμη σε πορεία σύγκρουσης με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μόλις αποστείλει το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού τη Δευτέρα (15/10).
«Εδώ στο Bali συμβαίνει κάτι που έχω δει ξανά και ξανά στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ.
Οι άνθρωποι εστιάζουν σε κάτι που είναι δύσκολο ως ζήτημα και όλοι μιλάνε γι 'αυτό και, τελικά, όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από πριν.
 Αυτό συμβαίνει τώρα  και με την Ιταλία», ανέφερε ένας τρίτος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος, αν και συμμερίστηκε τους λόγους ανησυχίας, υπογράμμισε, πως δεν πρέπει να υπάρξει πανικός.
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM), παρά την αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παρατήρησε, πως η ιταλική οικονομία έχει αξιοσημείωτες αντοχές.
Τόνισε ότι η Ιταλία έχει πρωτογενές πλεόνασμα, μεγάλες ιδιωτικές αποταμιεύσεις και το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού χρέους στην εγχώρια αγορά.
«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Ιταλία να χάσει την πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Regling στις συζητήσεις της συνόδου.  
Ωστόσο, η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές για τo αξιόχρεο της Ιταλίας στις αρχές Σεπτεμβρίου και η Moody's αναμένει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για να ολοκληρώσει την αναθεώρησή της για πιθανή υποβάθμιση της βαθμολογίας Baa2 της Ιταλίας. Η Standard & Poor's θα αξιολογήσει την Ιταλία στις 26 Οκτωβρίου 2018.
Ο Regling δήλωσε ότι δεν εκτιμά πως η Ρώμη θα χάσει την πιστοληπτική της ικανότητα.
Ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ενώ η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες μπορεί να φαίνεται απίθανη, οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν το outlook της χώρας και τότε η αντίδραση της αγοράς θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.
«Το ιταλικό χρέος είναι βιώσιμο αν δεν γίνουν σοβαρά πολιτικά λάθη.
Προς το παρόν κάνουν σοβαρά λάθη πολιτικής. Μπορείτε να καταστρέψετε οποιαδήποτε χώρα αν κάνετε λάθος πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τρίτος αξιωματούχος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης