Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Στην Ιταλία οφείλεται η αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - Είναι τοπικό φαινόμενο

tags :
Draghi: Στην Ιταλία οφείλεται η αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - Είναι τοπικό φαινόμενο
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει την αμφισβήτηση του ευρώ
(upd) Η αύξηση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στην Ιταλία και συνιστά τοπικό φαινόμενο τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην Ινδονησία στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.
O Draghi σημείωσε ότι η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις εξελίξεις στην Ιταλία και όχι στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τις αγορές ομολόγων (το QE) στο τέλος του έτους.
Τόνισε επίσης πως οι αγορές δεν είχαν αντιδράσει τον Ιούνιο του 2018 στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το QE.
Καταδεικνύοντας, πως οι κινήσεις των αγορών ήταν ορμώμενες από τις εξελίξεις στην Ιταλία έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των spreads μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας, παρά το ότι η ΕΚΤ αγόραζε τα ιταλικά ομόλογα, αλλά όχι τα ελληνικά.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει την αμφισβήτηση του ευρώ και να «ηρεμήσουν» στη συζήτηση του προϋπολογισμού τους, καθώς έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Μία δημοσιονομική επέκταση σε μία χώρα με υψηλό χρέος περιπλέκεται περισσότερο αν οι άνθρωποι αρχίσουν να αμφισβητούν το ευρώ»,σημείωσε χαρακτηριστικά
«Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει πραγματική ζημιά και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα spreads αυξήθηκαν λόγω των δηλώσεων αυτών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματά τους είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια».
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα στις αρχές του Φθινοπώρου, καθώς υψηλόβαθμος αξιωματούχος ενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποστήριξε ότι η Ιταλία θα ωφελείτο από μία έξοδό της από το ευρώ, ενώ πήρε πίσω τη δήλωση αυτή μετά την αρνητική αντίδραση της αγοράς.
«Το πρώτο πράγμα (που πρέπει να γίνει) είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι. Και μετά, το δεύτερο πράγμα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία», είπε ο Draghi, τονίζοντας την ανάγκη να εξετασθούν τα πραγματικά σχέδια για τις δαπάνες, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από τις δηλώσεις της κυβέρνησης.
Κατά τα άλλα υπογράμμισε πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την πολιτική της ΕΚΤ είναι μία απότομη ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων, ή μία απρόβλεπτη άνοδος των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο εξειδικευμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα χρονίζοντα ζητήματα για τη σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα,  την απρόβλεπτη άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που αν και φαίνεται απίθανο να συμβεί στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι πιο συναφές προς την αμερικανική οικονομία.
Αναφορικά με άλλους κινδύνους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, εκφράζει ανησυχία για μία «απότομη άνοδο» των επιτοκίων λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως οι εμπορικές διενέξεις, η επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων κρατών μελών, ή και η παρέμβαση κρατικών κυβερνήσεων στην πολιτική της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης