Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυγχάνει η προσπάθεια ανάκαμψης από το διήμερο sell off στη Wall - Έντονη νευρικότητα για Dow

Αποτυγχάνει η προσπάθεια ανάκαμψης από το διήμερο sell off στη Wall - Έντονη νευρικότητα για Dow
Η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχει ασκήσει πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές
(upd) Προσωρινά αποδείχτηκαν τα ισχυρά κέρδη στη Wall Street, με τους δείκτες να αποτυγχάνουν να ανακάμψουν από το sell off των προηγούμενων ημερών, που πυροδότησε η ανησυχία για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed). 
Περί τις 21:00, σε μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, ο Dow Jones υποχωρεί οριακά στις 25.048 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 2.736 μονάδες, όταν στο άνοιγμα οι δύο δείκτες κατέγραφαν άνοδο άνω του 1,5%, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1% υψηλότερα, στις 7.403 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωνε άλμα άνω του 2%. 


Πιέσεις στους δείκτες άσκησαν δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και του κινέζου ομολόγου του, Xi Jinping, στο περιθώριο της συνόδου των G-20 τον Νοέμβριο.
Οι δείκτες είχαν ανοίξει με ισχυρά κέρδη στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν τριμηνιαίων αποτελεσμάτων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, αλλά και εν μέσω μιας σημαντικής ανάκαμψης στον τεχνολογικό κλάδο. 
Η μετοχή της JP Morgan Chase σημειώνει πτώση 2%, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωνε από νωρίς, καθώς η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανέφερε μια μείωση των εσόδων της από trading κατά 2%, στα 4,4 δισ. δολ.
Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας κατέγραψαν άλμα 24,5% στο γ’ τρίμηνο του 2018, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των φορολογικών περικοπών, στα 8,38 δισ. δολ., ή 2,34 δολ. ανά μετοχή, από 6,73 δισ. δολ., ή 1,76 δολ. ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Από την άλλη, η μετοχή της Citigroup σημειώνει κέρδη 0,6%, μετά το άλμα 3,4% που σημείωνε στο άνοιγμα, στον απόηχο των καλύτερων των αναμενόμενων κερδών που ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο, αλλά και της αύξησης των εσόδων της από το trading ομολόγων κατά 9%.
Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε πως τα κέρδη της αυξήθηκαν στα 4,62 δισ. δολ., ή 1,73 δολ. ανά μετοχή, από 4,13 δισ. δολ., ή 1,42 δολ. ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Οριακά κέρδη 0,5% καταγράφει η μετοχή της Wells Fargo, παρά την «εκτόξευση» των κερδών της κατά 32%, στα 5,45 δισ. δολ.
Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των υπολοίπων αμερικανικών τραπεζών, με τη Morgan Stanley να σημειώνει απώλειες 1,2% και την Bank of America να υποχωρεί κατά 1,5%, με τις δύο να χάνουν επίσης τα κέρδη τους.
Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος παραμένει ο τεχνολογικός κλάδος, που επλήγη ιδιαίτερα από το sell off των προηγούμενων ημερών, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 6,8%.
Η μετοχή της Netflix σημειώνει άνοδο 4,3%, μετά και την αναβάθμισή της από τη Citi σε «Buy» από «Hold», η Amazon σημειώνει άλμα 2,2%, η Apple κινείται κατά 1,6% υψηλότερα, ενώ η Alphabet, μητρική της Google, σημειώνει άνοδο 1,5%.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2017 οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, ενώ εξαιρουμένων των καυσίμων οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο-, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,2%.
Στους δώδεκα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,5%, έναντι αύξησης 3,8% του Αυγούστου.
Οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων αυξήθηκαν κατά 3,8% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο- ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2%.
Εξαιρουμένων των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, οι τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,1%, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1%.
Παράλληλα, η έκθεση του υπουργείου έδειξε ότι οι τιμές των εξαγωγών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 2,7%.
Η Wall Street προέρχεται από ένα ισχυρό διήμερο sell off, κατά το οποίο ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες άνω των 1.300 μονάδων, εν μέσω ανησυχιών για την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με τους τρεις δείκτες να αναμένεται να καταγράψουν απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο.
Η απόδοση του 10ετούς καταγράφει σήμερα οριακές μεταβολές και διαμορφώνεται στο 3,13%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε ανέλθει στο υψηλό 7ετίας του 3,25%.


Προσωρινή η ανάκαμψη και στις ευρωαγορές 

Προσωρινή αποδείχθηκε, εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έκλεισαν με οριακές μεταβολές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,19% στις 358,96 μονάδες, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε βουτιά 4,6%.
Το ενδιαφέρον στην Ευρώπη παραμένει εστιασμένο στις εξελίξεις που αφορούν την Ιταλία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προειδοποιεί για την ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους.
Το ΔΝΤ συντάχθηκε στο πλευρό της ΕΕ στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ανακύψει με την ιταλική κυβέρνηση με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2019 και συγκεκριμένα για την πρόβλεψη για έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο η Κομισιόν και οι αγορές θεωρούν πως δεν συμβάλλει στη μείωση του χρέους της.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 0,52% στις 19.255,98 μονάδες.
Την ίδια ώρα, προσωρινή ήταν και η βελτίωση στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 3,62%.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,13% κι έκλεισε στις 11.523,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,16% στις 6.995,91 μονάδες, ενώ ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 5.095,98 μονάδες.


Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε κατά 1,18% στις 8.902,00 μονάδες.
Ο κλάδος πολυτελών αγαθών ανέκαμψε από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, με την Pandora να σημειώνει άλμα 8,9% και την Kering να ενισχύεται κατά 2%.

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές της Ασίας, σημειώνοντας ανάκαμψη μετά τις ευρείες απώλειες που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Ωστόσο, οι αγορές κατέγραψαν σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς η σημερινή άνοδος δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 22.713,00 μονάδες, με τις εβδομαδιαίες απώλειες ωστόσο να ανέρχονται στο -4,7%.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθηκε κατά 0,91% στις 2.606,91 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άλμα 2,12% στις 25.801,49 μονάδες, καθώς απομακρύνεται από τα χαμηλά 17 μηνών στα οποία βρέθηκε την Πέμπτη.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη 1,51% στις 2.161,85 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +2,44% και τις 10.045,81 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 5.895,70 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε με άνοδο 1,40% στις 8.843,24 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης