Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Ο εμπορικός προστατευτισμός προκαλεί αβεβαιότητα και επηρεάζει την ανάπτυξη της Ιαπωνίας

Bank of Japan: Ο εμπορικός προστατευτισμός προκαλεί αβεβαιότητα και επηρεάζει την ανάπτυξη της Ιαπωνίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τόνισε ότι τα μέτρα προσταυτισμού θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας
Σαφή προειδοποίηση έστειλε σήμερα (11/10) ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Makoto Sakurai, αναφορικά με τα μέτρα εμπορικού προσταυτευτισμού, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της χώρας.
Ειδικότερα, ο κ. Sakurai, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan, τόνισε ότι «η εξάπλωση των προσταυετικών εμπορικών μέτρων δημιουργεί αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας κάτω από τις προβλέψεις της Τράπεζας».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει για την ώρα την πολιτική ισχυρής νομισματικής χαλάρωσης, παρακολουθώντας παράλληλα τις παρενέργειες από την παρατεταμένη περίοδο των σχετικών μέτρων.
Τα σχόλια του αξιωματούχου της BoJ έρχονται μετά τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της χώρας το 2018, εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων από την αβεβαιότητα που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το συμβούλιο της Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 1,5% για το τρέχον οικονομικό έτος το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, και κατά 0,8% τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Sakurai, «υπάρχει κίνδυνος η ανάπτυξη να μην επιβεβαιώσει τις βασικές προβλέψεις, γεγονός που εξαρτάται από την έκταση των κινήσεων προστατευτισμού και τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες».
Έχοντας επίγνωση του αυξανόμενου κόστους της παρατεταμένης χαλάρωσης, όπως οι ενδεχόμενες ζημίες στο τραπεζικό σύστημα, η Bank of Japan έλαβε μέτρα τον περασμένο Ιούλιο ώστες να καταστήσει το πλαίσιο πολιτικής περισσότερο βιώσιμο, κυρίως αφήνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων να μετακινούνται πιο ευέλικτα γύρω από τον στόχο μηδενικού ποσοστού.
Σημειώνεται ότι στις 30 Οκτωβρίου τα μέλη του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της BoJ αναμένεται να συναντηθούν ξανά προκειμένου να αξιολογήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία, καθώς και να δημοσιοποιήσουν τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης