Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα θαρραλέο βήμα και μοντέλο συνεννόησης - Steinmeier: Είμαστε στο πλευρό σας

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα θαρραλέο βήμα και μοντέλο συνεννόησης - Steinmeier: Είμαστε στο πλευρό σας
Ο Γερμανός πρόεδρος τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση
Η Συμφωνία των Πρεσπών, η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κυριάρχησαν στη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό πρόεδρο, Frank-Walter Steinmeier, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είμαι ευτυχής που σας καλωσορίζω στην Ελλάδα αυτήν την φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Γερμανίας αλλά και με την ιδιότητα σας ως στενού φίλου της Ελλάδας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Αθήνα «γίνεται σε μια στιγμή που έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, έχοντας ολοκληρλωσει τα προγράμματα στήριξης».
Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι απειλείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
«Η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς» επεσήμανε και πρόσθεσε «είμαι ευτυχής και περήφανος που η Ελλάδα παίζει ένα ρόλο θετικό και διαφυλάσσει τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

Θαρραλέο βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντας την μοντέλο συνεννόησης.
«Κάναμε ένα γενναίο, θαρραλέο βήμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι μοντέλο συνεννόησης για δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά.
Συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή» επεσήμανε απευθυνόμενος στον Γερμανό πρόεδρο.

Οι διμερείς σχέσεις

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου μπορεί να αποτελέσει και μια νέα αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ δεν δίστασε να θέσει εμμέσως και θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν».
«Να αφήσουμε πίσω μας στερεότυπα που δηλητηριάζουν τη σχέση μας, να εγκαινιάσουμε ένα πρότυπο συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν.
Για όποιες διαφορές έχουμε, θα πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας απομονώνοντας τις ακραίες φωνές» επεσημανε.

Steinmeier: Ελπίζω να μην είναι μάταιες οι προσπάθειες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο ίδιο μοτίβο με τον Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε και ο Γερμανός πρόεδρος, εκφράζοντας μάλιστα το σεβασμό του για τους Έλληνες και τις πρωτοβουλίες που έλαβαν για την έξοδο από τα μνημόνια.
«Γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολος και επώδυνος δρόμος ήταν αυτός που ακολουθήσατε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην πΓΔΜ, ο Steinmeier εξέφρασε την ελπίδα «οι μεγάλες προσπάθειες για τη Συμφωνία των Πρεσπών να μην είναι μάταιες.
Η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ήταν υπέρ».
Σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς και τους κινδύνους που κρύβονται για την Ευρώπη, ο Γερμανός πρόεδρος συμφώνησε με τη θέση που εξέφρασε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε την ανάγκη για συνεννόηση έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση.
«Είμαστε στο πλευρό σας.
Υπήρξε μια δύσκολη περίοδος αλλά δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή των ελληνο-γερμανικών σχέσεων» επεσήμανε.
Εξάλλου, ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις θηριωδίες των Γερμανών στο παρελθόν ενώ απάντησε με εύσχημο τρόπο στην έμμεση αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Σήμερα ξεκίνησα με μια επίσκεψη στη μνήμη των πεσόντων στο Χαϊδάρι...
Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έγιναν φρικαλέα εγκλήματα, όπου τα θύματα υπέστησαν τα πάνδεινα.
Τιμάμε αυτούς τους νεκρούς και ζητάμε συγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές» τόνισε και πρόσθεσε «δεν θέλουμε να διαγράψουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την πολιτική ενοχή.
Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε, θεωρούμε υποχρέωσή μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα όσων έγιναν από την γερμανική πλευρά.
Θέλουμε τα περάσουμε στη νέα γενιά τα διδάγματά μας προς όφελος ενός κοινού μέλλοντος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης