Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Επιχείρηση ανάκτησης εμπιστοσύνης των αγορών - Απειλές από Moody's και Fitch - Τι απαντά η κυβέρνηση

Ιταλία: Επιχείρηση ανάκτησης εμπιστοσύνης των αγορών - Απειλές από Moody's και Fitch - Τι απαντά η κυβέρνηση
Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody's Analytics να προειδοποιεί με υποβάθμιση και τον οίκο Fitch να αμφισβητεί τους δημοσιονομικούς στόχους
(upd) Σε επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών και ενίσχυσης της αγοράς ομολόγων επιδίδεται η ιταλική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δηλώνει αμετακίνητη στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό του 2019 και τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4%.
O Matteo Salvini εμφανίστηκε βέβαιος ότι το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, ενώ κάλεσε τους Ιταλούς πολίτες να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς ομολόγων, υποσχόμενος φοροαπαλλαγές. 
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria χαρακτήρισε υπερβολικές τις αποδόσεις των ομολόγων και τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody's Analytics να προειδοποιεί με υποβάθμιση, ενώ μία ακόμη έκθεση όπου αμφισβητεί τους στόχους του προϋπολογισμού του 2019 δημοσίευσε ο οίκος Fitch.
Απάντηση στον οίκο Fitch έσπευσαν να δώσουν τόσο ο Conte όσο και ο Di Maio, τονίζοντας ότι ο οίκος κάνει λάθος

Σημειώνεται ότι Moody's και S&P αναμένεται να αναθεωρήσουν την αξιολόγησή τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Moody's, αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον Αύγουστο το outlook σε αρνητικό, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεό της στη βαθμίδα ΒΒΒ.
Ο οίκος S&P την αξιολογεί στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές.

Επίθεση από Conte και Di Maio κατά της Fitch - Βέβαιοι για την επιτυχία του προϋπολογισμού

Σχεδόν άμεση ήταν η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος θεωρεί ως λανθασμένους τους δημοσιονομικούς στόχους που αναφέρονται στον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019.
Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio, ο οποίος τόνισε, με αρκετά ειρωνικό τρόπο, «είναι καλό, όλοι όσοι είχαν προβιβάσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να απορρίπτουν την σημερινή».
Ακολούθησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Conte, ο οποίος υποστήριξε ότι «όποιος απέρριψε την προοπτική ανάπτυξης της Ιταλίας, θα αλλάξει γνώμη.
Πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη γραμμή μας.
Ένας διαφορετικός προϋπολογισμός θα έφερνε μια ιδιαίτερα ισχνή ανάπτυξη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με επικεφαλής εταιριών του δημοσίου, τόνισε ότι «αν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch σε ανακοίνωσή του προειδοποίησε, για μία ακόμη φορά, για τον ιταλικό προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση στην Κομισιόν επιβεβαιώνει την κίνηση της Fitch να υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook για τις αξιολογήσεις (ΒΒΒ η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) της Ιταλίας τον περασμένο Αύγουστο.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το έλλειμμα της τάξεως του 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019 (έναντι 0,8% το 2018), έναντι πρόβλεψης για 2,2% από πλευράς Fitch τον Αύγουστο, θα προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους, πέραν του 2019.
Το ποσοστό είναι κατά 1,4% υψηλότερο των στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ για την Ιταλία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο οίκος, δεν αναμένεται η κυβέρνηση Λέγκας του Βορρά-Κινήματος Πέντε Αστέρων να αλλάξει ουσιαστικά τον στόχο του για το 2019.
«Όπως και στην ανασκόπηση της 31ης Αυγούστου, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος αυξημένης αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών θα αποτελέσει τον κύριο περιορισμό του βαθμού δημοσιονομικής επέκτασης», σχολιάζεται.
Η Fitch «βλέπει» το ιταλικό δημόσιο χρέος στο 129,8% του ΑΕΠ το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ποσοστό 126,7%, αλλά και χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ (1,2% το 2019 και 0,9% το 2020, έναντι 1,5% και 1,6% προηγουμένως).
Επίσης, τα διαρθρωτικά εμπόδια θα μπορούσαν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις στο 3% του ΑΕΠ, από το σημερινό 1,9%, μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας, σημειώνεται.

Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Οι Ιταλοί πρέπει να μάθουν να «παίζουν» με τους κανόνες της Ευρωζώνης

Σαφές μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση ότι το Βερολίνο δεν είναι πρόθυμο να «υποκύψει» σε πιέσεις και να δεχθεί τις προτάσεις της Ρώμης αναφορικά με το ιταλικό έλλειμμα για το 2019, έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η Ιταλία οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υψηλού της χρέους, ενώ η έννοια της «διεύρυνσης και υποστήριξης» στην Ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι μία χώρα μπορεί να «εξάγει» τα προβλήματά της και να περιμένει τα υπόλοιπα κράτη – μέλη να τα λύσουν.
«Κανείς δεν μπορεί να αναλάβει την υποχρέωση της διαχείρισης του ογκώδους ιταλικού δημόσιου χρέους.
Αυτό είναι καθήκον της ιταλικής κυβέρνησης.
Δεν μπορείς να εξάγεις ή να περνάς τα προβλήματά σου στους εταίρους σου στην Ευρώπη.
Η Ιταλία το γνωρίζει αυτό.
Το θετικό είναι ότι αρκετοί Ιταλοί πολιτικοί έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων», τόνισε ο κ. Scholz.

Salvini: Το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μ.β. - Φοροαπαλλαγές στους Ιταλούς που θα επενδύσουν στα ομόλογα 

Μήνυμα στην ΕΕ ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2019 και την πρόβλεψη για έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini.
«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει
Δεν θα γυρίσουμε πίσω.
Προχωράμε μπροστά γιατί ο προϋπολογισμός αυτός θα βοηθήσει τον τόπο.
Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέθεσαν προϋπολογισμούς που αύξησαν το δημόσιο χρέος» είπε μιλώντας στο Rai Tre ο Salvini, υπογραμμίζοντας πως «η πραγματική ζωή δεν είναι το spread».
«Το spread θα προσαρμοστεί σε μια Ιταλία που θα αναπτυχθεί ξανά» τόνισε ο Salvini, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ιταλικό spread να ξεπεράσει τις 400 μ.β. ενώ κάλεσε τους Ιταλούς να επενδύσουν στα κρατικά ομόλογα.
«Ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε πολίτες που αγοράζουν κρατικό χρέος «είναι στο συμβόλαιο του κυβερνώντος συνασπισμού», τόνισε.
«Εάν κάποιος στοχεύει να κερδοσκοπήσει σε βάρος της Ιταλίας κάνει λάθος» είπε ο Salvini, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να σταματήσει η χώρα να χάνει «τα καλύτερα μυαλά της».
«Αν συνεχίσει αυτό, η Ιταλία θα γίνει μια χώρα που θα πεθαίνει» υπογράμμισε ο Salvini, αναφέροντας πως είναι απαραίτητο να πληρώνει λιγότερους φόρους αυτός που κάνει επενδύσεις.
«Υπάρχει ένα επενδυτικό πλάνο που δεν έχει προηγούμενο.
Υπάρχει ένα πλάνο προσλήψεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το οποίο συνδράμει και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Υπάρχουν διευκολύνσεις σε αυτούς που επενδύουν στις προσλήψεις και στην έρευνα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Salvini σχετικά με τον κυβερνητικό σχέδιο και τον υπό κατάθεση προϋπολογισμό.

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Υπερβολικές οι αποδόσεις των ομολόγων, δεν αντανακλούν τα θεμελιώδη της οικονομίας

PΤην θέση ότι είναι υπερβολικές οι αποδόσεις των κρατικών ιταλικών ομολόγων και ότι δεν αντανακλούν σε καμία περίπτωση τα θεμελιώδη της οικονομίας διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria κατά τη νέα του ακρόαση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ο Tria υποστήριξε ότι η άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων είναι λόγος για ανησυχία, τονίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί σωστό ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επόμενων ετών για τον προϋπολογισμό.
Όπως είπε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού για το 2019 είναι 22 δις ευρώ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι οικονομικές προβλέψεις εγκρίθηκαν από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Γραφείο έχει διαφορετική θέση για τους αναπτυξιακούς στόχους.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή η βραχυπρόθεσμη διακύμανση της αγοράς να επισκιάσει την ικανότητα μας να διαμορφώσουμε ισορροπημένες εκτιμήσεις και προβλέψεις.
Οι πολιτικοί και οι διεθνείς οικονομικοί κίνδυνοι πάντα υπήρχαν και για αυτόν ακριβώς το λόγο στο κείμενο του προϋπολογισμού διατυπώνονται συνετές και όχι αισιόδοξες προβλέψεις.
Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να στηρίξουμε το προγραμματικό πλαίσιο της πολιτικής μας σε σενάρια κινδύνου, διαφορετικά διαστρεβλώνουμε το νόημα αυτής πρόβλεψης» είπε ο Tria.

Με υποβάθμιση προειδοποιεί την Ιταλία ο Zandi (Moody's) - Λάθος ο προϋπολογισμός

Με υποβάθμιση προειδοποιεί την Ιταλία ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Zandi τονίζει ότι είναι λογικό οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στις αγορές για την Ιταλία, θα αποτυπωθούν στις αξιολογήσεις των οίκων.
Και εξηγεί: «Η κρίση των αγορών, όπως και των οίκων αξιολόγησης, δεν βασίζεται στην πολιτική αλλά στα νούμερα, τα οποία είναι αντικειμενικά και ίδια για όλους».
Ο Zandi χαρακτήρισε λανθασμένη την τακτική που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι:
«Είναι ένα λάθος, είναι σαν να τζογάρεις με τη μακροπρόθεσμη οικονομική και φορολογική υγεία της Ιταλίας, σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να εργαστείτε για να μειώσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειώσετε το χρέος, επειδή η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Εάν ήμουν στη θέση της ιταλικής κυβέρνησης, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία, ώστε να τακτοποιήσω τα του οίκου μου από φορολογική άποψη αντί να επεκτείνω το έλλειμμα και το χρέος».
Σημειώνεται ότι Moody's και S&P αναμένεται να αναθεωρήσουν την αξιολόγησή τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Moody's, αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον Αύγουστο το outlook σε αρνητικό, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεό της στη βαθμίδα ΒΒΒ.
Ο οίκος S&P την αξιολογεί στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές.

Γραφείο Προϋπολογισμού: Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Νέα τροπή φαίνεται ότι λαμβάνει το «ιταλικό θρίλερ», μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, χαρακτηρίζοντας ως υπέρ-αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τονίζει τις ανησυχίες του για την κόντρα με την Κομισιόν.
Ταυτόχρονα η Ιταλία δίνει σημασία στο spread δηλαδή την διαφορά των Ιταλικών ομολόγων 3,51% έναντι του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου 0,55% με την διαφορά να διαμορφώνεται στις 295 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί ότι στις 9 Οκτωβρίου το 10ετές Ιταλικό ομόλογο έφθασε έως το 3,72% ο κίνδυνος να προσεγγίσει το 4% είναι υψηλός.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν φθάσει το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας πάνω από 5% μόνο τότε θα έχουν προβλήματα οι τράπεζες.
Στην ανακοίνωση του το Γραφείο Προϋπολογισμού υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να αξιολογήσουμε τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2019», προσθέτοντας, όμως, ότι τις θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2019, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά 3,1% είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, με δεδομένο ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους αρκετούς κινδύνους που μπορούν να πιέσουν χαμηλότερα την ιταλική ανάπτυξη.
«Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναταράξεις στις αγορές.
Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων του χρέους, με δεδομένη την ενίσχυση του spread».
Μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, εκτιμά ότι η άνοδος του spread θα αυξήσει κατά 17 δισ. ευρώ τις δαπάνες κάλυψης των τόκων του χρέους της χώρας έως το 2021, αύξηση που αντιστοιχεί στο 0,9% του ιταλικού ΑΕΠ.
Επιπρόσθετα ο Giuseppe Pisauro, επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού εξέφρασε την ανησυχία του για την κόντρα της κυβέρνηση με την Κομισιόν και τη μη συμμόρφωση της Ιταλίας με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Όπως σημειώνει, πάντως, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δεν είναι η πρώτη φορά που το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής εκφράζει αντιρρήσεις για τον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς το είχε πράξει και το 2016, αλλά το γεγονός αυτό δεν τάραξε και τόσο την τότε κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην κατάθεση του  στη Βουλή, πραγματοποιώντας ελάχιστες αλλαγές.

Salvini - Di Maio: Δεν μας τρομάζουν οι κερδοσκόποι

«Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι ολίγοι κερδοσκόποι.
Ξέρουμε ότι πρόκειται για το καλό των ιταλών και προχωρούμε με νηφαλιότητα και υπερηφάνεια», δήλωσε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών M. Salvini, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας.
«Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες.
Αν γυρίσουμε πίσω θα αγνοήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, L. Di Maio.
Και οι δυο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται να διατηρηθεί στο 2,4% η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, ενώ υπογράμμισαν ότι θεωρούν απίθανο να φτάσει, το ιταλικό spread, τις τετρακόσιες μονάδες βάσης.

SSM: Κανένας πανικός για τις ιταλικές τράπεζες – Παρακολουθούμε τις εξελίξεις

Πηγές από τον SSM, αναφρουν ότι καταβάλετε προσπάθεια να «πέσουν οι τόνοι» αναφορικά με τις ιταλικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «υπάρχει στενή παρακολούθηση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Εξετάζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και η διατραπεζική αγορά.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις συναγερμού.
Δεν έχει καταγραφεί εκροή καταθέσεων, βάσει των τελευταίων στοιχείων που υπάρχουν στη διάθεσή του SSM.
Οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών ήταν τον Ιούλιο του 2018 στα 2,39 τρισ. ευρώ από 2,41 τρισ. ευρώ που είχαν φθάσει τον προηγούμενο μήνα και από τότε και μετά έχουν παραμείνει σταθερές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης