Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ισχυρότερο το τραπεζικό σύστημα διεθνώς, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

tags :
ΔΝΤ: Ισχυρότερο το τραπεζικό σύστημα διεθνώς, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν
Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers
Στη διαπίστωση ότι το τραπεζικό σύστημα έγινε ισχυρότερο αλλά και ότι παραμένουν οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μια δεκαετία μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers και της κρίσης που ακολούθησε προχωρά το ΔΝΤ στην έκθεση του με τίτλο «Μια Δεκαετία με την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση: Είμαστε πιο ασφαλείς;».
Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες και θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα εάν ενταθούν οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές ή αν επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο οι εμπορικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι αντοχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως αν και έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις και έχει υπάρξει πρόοδος στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχουν ακόμα κενά στο ρυθμιστικό τους πλαίσιο , αν και υπογραμμίζεται πως κάποιες από τις επιζήμιες μορφές σκιώδους τραπεζικής που αναπτύχθηκαν πριν την κρίση έχουν περιοριστεί και οι περισσότερες χώρες διαθέτουν μια προληπτική αρχή (macroprudential) και εργαλεία για την εποπτεία και συγκράτηση των ρίσκων στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί κάπως», αν και υποστηρίζει πως «συνολικά οι συμμετέχοντες στην αγορά εμφανίζονται καθησυχασμένοι σχετικά με τον κίνδυνο ενός «σφιξίματος» των χρηματοπιστωτικών συνθηκών».
Ο διευθυντής κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Tobias Adrian υπογράμμισε ότι ενδεχόμενες διαταραχές στο σύστημα θα μπορούσαν να προκύψουν με διάφορες μορφές, όπως για παράδειγμα ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός που είναι πιθανό να προκαλέσει ένα άλμα στα επιτόκια ή μια μη οργανωμένη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Το ισχυρότερο δολάριο και τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια έχουν καταστήσει ακριβότερο τον δανεισμό για τις αναδυόμενες αγορές


Αλλά όπως υπογραμμίζεται η σοβαρότητα αυτών των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τις ευπάθειες που υπάρχουν συμπεριλαμβανομένων και των αυξανόμενων επιπέδων χρέους του μη χρηματοοικονομικού τομέα που ξεπερνά το 250% του ΑΕΠ ή των αυξημένων τιμών των περουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να μειωθούν αισθητά.
«Είναι αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ της συσσώρευσης των τρωτών σημείων και της μείωσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στις μακροοικονομικές δραστηριότητες» υποστήριξε ο Tobias.
Στα ανησυχητικά ευρήματα περιλαμβάνεται επίσης η ταχεία συσσώρευση χρέους στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, παρά τα βήματα που έχουν αναλάβει οι Αρχές της Κίνας ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να έχει κορυφωθεί σε κάποιες μεγάλες οικονομίες την ώρα που διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των προηγμένων κρατών και των αναδυόμενων αγορών.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναπτύσσονται με δυναμικό ρυθμό και ότι οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία ενώ υπογραμμίζει ότι η οικονομία της Κίνας μετριάζει την απόδοση της και ότι θα μπορούσε να επιδεινωθεί από την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Το χρέος που διακρατούν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει αυξηθεί δραματικά από το ξέσπασμα της κρίσης



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης