Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salvini - Di Maio: Δεν μας τρομάζουν οι κερδοσκόποι - Savona: Δεν πρέπει να ξεφύγει το spread στα ομόλογα - Στο 3,51% υποχωρεί το 10ετές

Salvini - Di Maio: Δεν μας τρομάζουν οι κερδοσκόποι - Savona: Δεν πρέπει να ξεφύγει το spread στα ομόλογα - Στο 3,51% υποχωρεί το 10ετές
Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες....δήλωσαν Salvini και Di Maio
(upd6) Νέα τροπή φαίνεται ότι λαμβάνει το «ιταλικό θρίλερ», μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, χαρακητρίζοντας ως υπέρ-αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τονίζει τις ανησυχίες του για την κόντρα με την Κομισιόν.
Ταυτόχρονα η Ιταλία δίνει σημασία στο spread δηλαδή την διαφορά των Ιταλικών ομολόγων 3,51% έναντι του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου 0,55% με την διαφορά να διαμορφώνεται στις 295 μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί ότι στις 9 Οκτωβρίου το 10ετές Ιταλικό ομόλογο έφθασε έως το 3,72% ο κίνδυνος να προσεγγίσει το 4% είναι υψηλός.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν φθάσει το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας πάνω από 5% μόνο τότε θα έχουν προβλήματα οι τράπεζες.
Στην ανακοίνωση του το Γραφείο Προυπολογισμού υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να αξιολογήσουμε τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2019», προσθέτοντας, όμως, ότι τις θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2019, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά 3,1% είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, με δεδομένο ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους αρκετούς κινδύνους που μπορούν να πιέσουν χαμηλότερα την ιταλική ανάπτυξη.
«Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναταράξεις στις αγορές.
Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων του χρέους, με δεδομένη την ενίσχυση του spread».
Μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, εκτιμά ότι η άνοδος του spread θα αυξήσει κατά 17 δισ. ευρώ τις δαπάνες κάλυψης των τόκων του χρέους της χώρας έως το 2021, αύξηση που αντιστοιχεί στο 0,9% του ιταλικού ΑΕΠ.
Επιπρόσθετα ο Giuseppe Pisauro, επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού εξέφρασε την ανησυχία του για την κόντρα της κυβέρνηση με την Κομισιόν και τη μη συμμόρφωση της Ιταλίας με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Όπως σημειώνει, πάντως, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δεν είναι η πρώτη φορά που το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής εκφράζει αντιρρήσεις για τον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς το είχε πράξει και το 2016, αλλά το γεγονός αυτό δεν τάραξε και τόσο την τότε κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην κατάθεση του  στη Βουλή, πραγματοποιώντας ελάχιστες αλλαγές.

Δεν θα αλλάξουμε τίποτα

Από την πλευρά τους πάντως, τόσο ο Salvini όσο και ο Di Maio εμφανίστηκαν απόλυτα αποφασισμένοι να μην αλλάξουν το παραμικρό στον προϋπολογισμό και κυρίως τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019.
Νωρίτερα στις 9/10 η Τράπεζα της Ιταλίας έκρουσε
τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναταραχή στην αγορά ομολόγων σε νοικοκυριά και τράπεζες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria, απηύθυνε σήμερα έκκληση για ήρεμο διάλογο με τις Βρυξέλλες από το βήμα της ιταλικής βουλής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι στόχοι δεν αλλάζουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Λιγότερο επιθετικός εμφανίστηκε, ο θεωρούμενος και ως ευρωσκεπτικιστής, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.
Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο κ. Savona κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «εάν μας ξεφύγει το spread θα πρέπει να αλλάξουμε στάση», ενώ προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τον προϋπολογισμό εάν οι πιέσεις των αγορών στην Ιταλία ξεφύγουν από τον έλεγχο».
Σημειώνεται ότι spread είναι η διαφορά στην απόδοση μεταξύ του 10ετούς γερμανικού ομολόγου (το οποίο αποτελεί τον δείκτη αναφοράς –Benchmark - για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων) και του αντίστοιχου ιταλικού χρεογράφου.
Το τελευταίο διάστημα το spread για τα ιταλικά χρεόγραφα έχει αγγίξει τις 300 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα (9/10) διαμορφώνεται στις 295,6  μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, με τονConte να διαμηνύει στο Ταμείο ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση τον προϋπολογισμό του 2019.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει τη διοργάνωση roadshow για τη στήριξη των ιταλικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa.

Salvini - Di Maio: Δεν μας τρομάζουν οι κερδοσκόποι

«Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι ολίγοι κερδοσκόποι.
Ξέρουμε ότι πρόκειται για το καλό των ιταλών και προχωρούμε με νηφαλιότητα και υπερηφάνεια», δήλωσε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών M. Salvini, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας.
«Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες.
Αν γυρίσουμε πίσω θα αγνοήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, L. Di Maio.
Και οι δυο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται να διατηρηθεί στο 2,4% η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, ενώ υπογράμμισαν ότι θεωρούν απίθανο να φτάσει, το ιταλικό spread, τις τετρακόσιες μονάδες βάσης.

SSM: Κανένας πανικός για τις ιταλικές τράπεζες – Παρακολουθούμε τις εξελίξεις

Πηγές από τον SSM, αναφρουν ότι καταβάλετε προσπάθεια να «πέσουν οι τόνοι» αναφορικά με τις ιταλικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «υπάρχει στενή παρακολούθηση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Εξετάζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και η διατραπεζική αγορά.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις συναγερμού.
Δεν έχει καταγραφεί εκροή καταθέσεων, βάσει των τελευταίων στοιχείων που υπάρχουν στη διάθεσή του SSM.
Οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών ήταν τον Ιούλιο του 2018 στα 2,39 τρισ. ευρώ από 2,41 τρισ. ευρώ που είχαν φθάσει τον προηγούμενο μήνα και από τότε και μετά έχουν παραμείνει σταθερές».

 «Σήμα κινδύνου» από την κεντρική τράπεζα - «Απειλή το χρέος - Το spread επηρεάζει τράπεζες και νοικοκυριά»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Federico Signorini, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην αρμόδια επιτροπή της ιταλικής βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019.
Όπως τόνισε, το δομικό έλλειμμα αφήνει μικρό χώρο στην Ιταλία για ελιγμούς.
Ο Signorini προειδοποίησε ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αποτελεί πηγή αναταραχής λόγω του ύψους του, ενώ σημείωσε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αγνοεί τις αγορές, καθώς το spreas επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες.
«Το χρέος βρίσκεται στα χέρια των Ιταλών και αυτό μας επηρεάζει όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ένα δομικό ζήτημα και διανύσαμε πολύ δρόμο για αυτό.
Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να εισέλθει η ιταλική οικονομία στον δρόμο της σταθερότητας», προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, το επιτοκιακό κόστος το 2021 θα διαμορφωθεί κατά 0,6% υψηλότερα από τις προβλέψεις του Απριλίου 2018.
Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα επηρεάσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, εκτίμησε ο Signorini, αναφερόμενος στις συνέπειες που θα επιφέρει στις ιταλικές τράπεζες η αναταραχή στην αγορά ομολόγων.

Katainen (Κομισιόν): Ευάλωτη η Ιταλία - Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Αποφασισμένες να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους όσον αφορά την ιταλική οικονομία εμφανίζονται οι Βρυξέλλες, αν και η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε ήρεμο διάλογο.
«Η θέση της Ιταλίας είναι πολύ ευάλωτη και κατά συνέπεια οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να είναι πολύ δύσκολες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Jyrki Katainen, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνικι.
«Η Κομισιόν αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες από την Ιταλία για το πως σχεδιάζει να οικοδομήσει τον προϋπολογισμό της τα επόμενα χρόνια» τόνισε και πρόσθεσε «ανησυχούμε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει μη ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους ή προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδειχθούν δύσκολες».

Tria: Ήρεμος διάλογος με τις Βρυξέλλες

«Ο ήρεμος διάλογος είναι αυτό που χρειάζονται όλες οι πλευρές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Tria, ο οποίος επαναβεβαίωσε τους στόχους για το έλλειμμα 2019 στο 2,4%, του 2020 στο 2,1% και του 2021 στο 1,8%.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.
Ο Tria υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας πως μόλις το ΑΕΠ και η απασχόληση επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, το δομικό έλλειμμα θα μειωθεί.
Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων οφείλονται στην αβεβαιότητα, όχι στα θεμελιώδη.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή τη δέσμευσή της στο ευρώ, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών.

Conte: Το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις με βάση τον προϋπολογισμό 2019

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να αναθεωρηθούν λόγω του νέου προϋπολογισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, σχολιάζοντας την υποβάθμιση των προβλέψεων για την ιταλική οικονομία από το Ταμείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ιταλικό ΑΕΠ πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2018 και κατά 1% το 2019, ενώ πέρυσι, είχε σημειώσει αύξηση του 1,5%.
Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, η πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ της χώρας αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για το επόμενο έτος.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πρόκειται για την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι «η Ιταλία θα έπρεπε να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς της εργασίας και των συντάξεων που εγκρίθηκαν στο παρελθόν».
Παράλληλα, ζητείται απελευθέρωση των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις εργασίας και να παραμείνει η κυβερνητική δράση της Ιταλίας εντός ευρωπαϊκών πλαισίων για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.



Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,06% κι έκλεισε στις 20.062,25 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες 0,8%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης