Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης έκλεισε τις πόρτες των αγορών και η ανεπάρκεια Στουρνάρα και ΤτΕ οδήγησαν την Πειραιώς στα 492 εκατ αξία

Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης έκλεισε τις πόρτες των αγορών και η ανεπάρκεια Στουρνάρα και ΤτΕ οδήγησαν την Πειραιώς στα 492 εκατ αξία
Ο Στουρνάρας της ΤτΕ απέτυχε στην Πειραιώς και απέτυχε στην διαχείριση των τραπεζικών προβλημάτων - Η σημερινή ΤτΕ είναι ένα απολειφάδι του κύρους που είχε ο θεσμός στο παρελθόν.
Μια ανεπάρκεια είναι επικίνδυνη, ο συνδυασμός ανεπαρκειών είναι καταστροφικός συνδυασμός και αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.
Είναι πολύ εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να κατηγορεί την Ιταλία ως πηγή αποσταθεροποίησης ή νωρίτερα την Τουρκία.
Είναι αλήθεια ότι η αγορά ομολόγων της Ιταλίας περνάει μεγάλη κρίση απόρροια της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 3,71% που αποτελεί χαμηλό 4ετίας πρέπει να πάμε τέλος του 2013 για να δούμε επιτόκια στην Ιταλία πάνω από 3,70%.
Πλέον το Ιταλικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 3,48%.
Παρά την σοβαρότατη επιδείνωση της Ιταλίας που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο στο 1,98% έχει οριακά επηρεαστεί.
Η Κύπρος έχει μείνει σχεδόν ανέπαφη και η Ισπανία επίσης έχει επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα.
Μόνο η Ελλάδα ακολουθεί μια πορεία που αποκαλύπτει ότι οι ξένοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα.
Το 10ετές ομόλογο έφθασε έως 4,68% για να υποχωρήσει στο 4,58%, ωστόσο βρίσκεται κοντά στο 5%.
Η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγορών.
Ωστόσο οι εξελίξεις δικαιώνουν όσους επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση όχι εάν θα πρέπει να βγει από τα μνημόνια αλλά κατά την προπαρασκευαστική περίοδο των τελευταίων 2 ετών η Ελλάδα δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι έχει γίνει αξιόπιστη οικονομία.
Είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή είτε όχι η συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων θα ήταν ίδια, συν τοις άλλοις σήμερα το κεφαλαιακό απόθεμα είναι 30 δισεκ. με ECCL θα ήταν 10 δισεκ. συν άλλα 6 δισεκ. του δημοσίου.
Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τα ομόλογα.
Ρόλο στην επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων έχει παίξει και αυτό το νεφελώδες σχέδιο μείωσης των NPEs με τιτλοποιήσεις έως 20 δισεκ. και έκδοση 6 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων που θα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Το βέβαιο είναι ούτε το ελληνικό κράτος μπορεί να δανειστεί, ούτε οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν.
Ορισμένοι αναφέρουν με αφορμή τις επισκέψεις Τσακαλώτου του έλληνα ΥΠΟΙΚ στην Ασία με αφορμή την σύνοδο του ΔΝΤ ότι ξεκινάει σαφάρι αναζήτησης επενδύσεων.
Πρώτος συνήθως τα σαφάρι πραγματοποιούνται στην Αφρική και δεύτερος κανένας επενδυτής δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα από την Ασία επειδή απλά δεν αγγίζουν junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.

Ο Στουρνάρας της ΤτΕ απέτυχε στην Πειραιώς και απέτυχε στην διαχείριση των τραπεζικών προβλημάτων

Η χρηματιστηριακή κατάρρευση της Πειραιώς με αξία στο χρηματιστήριο 492 εκατ ευρώ και όχι μόνο της Πειραιώς είναι απόρροια των αποτυχημένων επιλογών και τακτικών της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γιάννη Στουρνάρα.
Γιατί;
Ο Στουρνάρας έχει μεθοδεύσει ουκ ολίγες φορές στον SSM και την ΕΚΤ πολλά σχέδια που θα έρθουν στο φως και τα οποία στο τέλος έπληξαν την αξιοπιστία των τραπεζών.
Συκοφαντώντας την παλαιά διοίκηση της Πειραιώς συστηματικά, έβαλε την Πειραιώς στο μικροσκόπιο του SSM και καλλιέργησε την εντύπωση ότι όλοι οι έλληνες τραπεζίτες είναι απατεώνες.
Δεν έκανε τίποτε στην αλλαγή των διοικήσεων – αντιθέτως μεθόδευσε πολλές καταστάσεις – αλλά και στις αλλαγές των διοικητικών συμβουλίων.
Προφανώς όλα άλλαξαν στις τράπεζες όχι μόνο για να γίνουν πιο διαφανείς αλλά κυρίως για να ανακάμψουν να γίνουν καλύτερες από το παρελθόν.
Πως εξηγεί ο Στουρνάρας ότι η αξία των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο είναι 4,7 δισεκ. ευρώ;
Πως εξηγεί ο Στουρνάρας ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν μπορεί να δανειστεί στις αγορές;
Πως εξηγεί ο Στουρνάρας ότι ακόμη ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να ορθοποδήσει και να παράξει κέρδη;
Πως εξηγεί ο Στουρνάρας ότι οι ελληνικές τράπεζες στον SSM ακόμη θεωρούνται μολυσμένες;
Τι έκανε ο Στουρνάρας για όλα αυτά;
Δημόσιες σχέσεις όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι μέτριας απόδοσης.
Πουλούσε εκδούλευση στον SSM ότι θα εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα από τους διαπλεκόμενους τραπεζίτες.
Όταν όμως είχαμε «διαπλεκόμενους τραπεζίτες» τουλάχιστον είχαμε τράπεζες, σήμερα τι έχουμε;
Η απόδοση της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτική αρχή είναι τραγική.
Η εποπτική αρχή δεν είναι ο κήνσορας της κάθαρσης είναι ένας παρωχημένος ανεπαρκής και αναποτελεσματικός θεσμός που έχασε τον ρόλο του και αναζητάει ξανά θέση παίζοντας πολιτικά παιχνίδια ο διοικητής του.
Η σημερινή ΤτΕ είναι ένα απολειφάδι του κύρους που είχε ο θεσμός στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης