Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει την εκτίμηση του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,7% για το 2018 – Οι κίνδυνοι για την οικονομία

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει την εκτίμηση του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,7% για το 2018 – Οι κίνδυνοι για την οικονομία
«Υπάρχουν πολλά σύννεφα στον ορίζοντα της διεθνούς οικονομίας», προειδοποιεί ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, M. Obstfeld
Λιγότερο αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομία, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του World Economic Outlook, εν όψει της Φθινοπωρινής Συνόδου του στο Μπαλί.
Το Ταμείο προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την οποία, τοποθετεί, πλέον, στο 3,7% τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 από 3,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του (στο αντίστοιχο WEO τον Απρίλιο).
Όπως, μάλιστα, τονίζει ο Maurice Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου «υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα.
Η ανάπτυξη είναι λιγότερο ισορροπημένη απ’ ότι ελπίζαμε.
Όχι μόνο έχουν ενισχυθεί οι πτωτικές πιέσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο WEO αλλά έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες αρνητικών εκπλήξεων ακόμη και στις νέες μας εκτιμήσεις.
Σε αρκετές βασικές οικονομίες οι πολιτικές που ασκούνται δεν είναι αρκετά υποστηρικτικές της ανάπτυξης σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα πρέπει να δράσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα».



Εξετάζοντας τις κορυφαίες οικονομίες της υφηλίου το Ταμείο καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

ΗΠΑ: Το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο ζενίθ της το 2018, αγγίζοντας το 2,9%, καθώς υπάρχει η θετική επίδραση των φορολογικών περικοπών της κυβέρνησης Trump.
Όμως ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 2,5% το 2019 (υποβάθμιση σε σύγκριση με το 2,7% που αναμένονταν τον Απρίλιο του 2018) και θα «προσγειωθεί» στο 1,8% το 2020.

Ευρωζώνη: Λιγότερη αισιοδοξία για την Ευρωζώνη, με το ΔΝΤ να τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2% από 2,4% που εκτιμούσε τον Απρίλιο του 2018, ενώ αυτή θα διαμορφωθεί στο 1,9% το επόμενο έτος.
Εξετάζοντας τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 1,9% για τη Γερμανία τόσο φέτος όσο και το 2019, στο 1,6% για τη Γαλλία (και τα δύο έτη), ενώ υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την Ιταλία με την ανάπτυξη να τοποθετείται στο 1,2% για το 2018 (από 1,5% τον Απρίλιο του 2018) και στο 1% για το 2019 (από 1,1%), με το Ταμείο να δηλώνει ότι προχωρά σε αυτήν την κίνηση εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η νέα κυβέρνηση της χώρας.



Βρετανία: Ο βραχνάς του Brexit εξακολουθεί να πλήττει τη βρετανική οικονομία και μαζί με αυτήν και την αισιοδοξία του Ταμείου.
Το ΔΝΤ υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της Βρετανίας στο 1,4% για φέτος (από 1,6% τον Απρίλιο του 2018), ενώ τη διατηρεί αμετάβλητη στο 1,5% για το 2019.
Όπως τονίζεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Κίνα: Χαλάρωση θα υπάρξει και στην ανάπτυξη της Κίνας, η οποία θα φθάσει στο 6,6% το 2018 από 6,9% που ήταν το 2017, και στο 6,2% το 2019, λόγω της υποχώρησης της εξωτερικής ζήτησης και της εξ ανάγκης σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής που θα αναγκαστεί να ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης