Τελευταία Νέα
Διεθνή

Malmstrom (Κομισιόν): Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ώστε να μην καταρρεύσει

Malmstrom (Κομισιόν): Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ώστε να μην καταρρεύσει
Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος με την Ουάσιγκτον στα εμπορικά ζητήματα
Έκκληση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις πραγματοποίησε σήμερα (8/10) η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmstrom, προειδοποιώντας ότι ο Οργανισμός βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμποδίζουν τον διορισμό δικαστών.
Ειδικότερα, η Cecilia Malmstrom δήλωσε στους Financial Times ότι η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τον διακανονισμό των διαφορών έχει αφήσει τον Οργανισμό σε ένα κρίσιμο σημείο, με την Ουάσιγκτον να εμποδίζει τον διορισμό δικαστών στο «δευτεροβάθμιο όργανο» του ΠΟΕ εδώ και πάνω από δύο χρόνια, επικαλούμενη μία σειρά παραπόνων.
Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τα παράπονά της ότι οι δικαστές έχουν αποφανθεί για υποθέσεις που κορυφώθηκαν μετά τη λήξη της θητείας τους, καθώς και ότι έχουν πάρει πολύ χρόνο ώστε να λάβουν αποφάσεις.
Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2019 το δευτεροβάθμιο όργανο δε θα έχει τον ελάχιστο αριθμό των τριών δικαστών που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε σημειώσει καμία πρόοδο με τις ΗΠΑ».
«Αυτό είναι βεβαίως το πιο επείγον ζήτημα γιατί τώρα υπάρχουν τρεις», ανέφερε η αξιωματούχος της ΕΕ για το θέμα των δικαστών, προειδοποιώντας ότι «χωρίς κάποια πρόοδο θα καταρρεύσει».
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και άλλες χώρες όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μία σημαντική αποτυχία για τον πολυμερές εμπορικό σύστημα.
Σε ότι αφροά την πρόσφατη εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά, η Cecilia Malmstrom δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν τις πιθανές συνέπειες της συμφωνίας, ιδίως τις προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων.
«Φαίνεται πως το Trump θέλει να σπάσει τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και να συγκεντρώσει την παραγωγή στην περιοχή του ελεύθερου εμπορίου στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιομηχανία οχημάτων μας, αλλά πρέπει να το αναλύσουμε λεπτομερώς», πρόσθερε η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης