Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling: Προβληματική η ανάπτυξη της Ιταλίας εδώ και 20 χρόνια - Ανησυχία για έλλειμμα, τράπεζες

Regling: Προβληματική η ανάπτυξη της Ιταλίας εδώ και 20 χρόνια - Ανησυχία για έλλειμμα, τράπεζες
Ο Regling τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών δεν είναι καλή για την ιταλική οικονομία, ενώ υπογράμμισε το άμεσο πλήγμα που δέχθηκε οι μετοχές των τραπεζών
Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με προβληματική ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ κυμαίνεται στο 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία και αυτό αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στη μη εφαρμογή μακροπρόθεσμών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Regling, από την άλλη πλευρά η Ιταλία δεν έχασε την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και στο ζενίθ της κρίσης το 2011-2012.
«Η Ιταλία έχει ταμειακό πλεόνασμα, χρηματοδοτείται από εγχώριες πηγές και γι αυτό διαφέρει από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Σημείωσε ωστόσο ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι που ανακοίνωσε η Ιταλία στον προϋπολογισμό του 2019 μας ανησυχούν, καθώς κινούνται εκτός των κανονισμών της ΕΕ».
 Ωστόσο ο Regling σύστησε στάση αναμονής, καθώς ήδη η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων για το 2020 και το 2021.
Στο ερώτημα εάν η Ιταλία μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί, ο Regling σημείωσε πως για ένα διάστημα είναι σε θέση να το πράξει, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ο μέσος όρος ωρίμασης του ιταλικού χρέους είναι μακροπρόθεσμος.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών δεν είναι καλή για την ιταλική οικονομία, ενώ υπογράμμισε το άμεσο πλήγμα που δέχθηκε οι μετοχές των τραπεζών.
Όσον αφορά το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Regling εκτίμησε ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν, καθώς ακόμη και η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης