Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη χρηματοδότησή τους προς το ΔΝΤ, λόγω των επικείμενων προγραμμάτων διάσωσης

tags :
Οι ΗΠΑ  ενισχύουν τη χρηματοδότησή τους προς το ΔΝΤ, λόγω των επικείμενων προγραμμάτων διάσωσης
Το ΔΝΤ έχει εκφράσει επανειλημμένως τη θέση του, πως τα μέλη του Ταμείου θα πρέπει να αυξήσουν τα αποθεματικά του Διεθνούς Οργανισμού
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενισχύσει τη χρηματοδότησή της προς το ΔΝΤ αφήνει η αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο πριν προβεί στην κίνηση αυτή, έχει ζητήσει μία ενδελεχή αξιολόγηση των οικονομικών του Ταμείου, προκειμένου να βεβαιωθεί πως διαθέτει αρκετούς πόρους για τη διάσωση προβληματικών οικονομιών.
Λίγες μέρες πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11-14/10) στο Bali, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στους Financial Times ότι το «σημερινό επίπεδο» χρηματοδότησης είναι «περισσότερο από επαρκές για την αντιμετώπιση της δυνητικής ζήτησης για έκτακτη βοήθεια προς κράτη».
Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι κάποιες έκτακτες χρηματοδοτήσεις εκ μέρους του ΔΝΤ την περίοδο 2020 -2022 ενδέχεται να περιορίσουν τους πόρους του Ταμείου και αυτό θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά.
«Αυτό θα απαιτήσει μια προσεκτική αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι το ΔΝΤ διαθέτει επαρκείς πόρους για την εκπλήρωση της αποστολής του», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο προστατευτισμός της κυβέρνησης Trump, που εκδηλώθηκε από το 2017 σε όλα τα επίπεδα, είχε εντείνει τις ανησυχίες, πως και το ΔΝΤ θα πέσει «θύμα» των αμερικανικών πολιτικών.
Το ΔΝΤ έχει εκφράσει επανειλημμένως τη θέση του, πως τα μέλη του Ταμείου θα πρέπει να αυξήσουν τα αποθεματικά του Διεθνούς Οργανισμού σε συνδυασμό με την αναβάθμισή του.
Το ΔΝΤ διαθέτει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια διαθέσιμα αποθεματικά για δανεισμό, αλλά περισσότερο από το ήμισυ του εν λόγω κεφαλαίου πρόκειται να «εξανεμιστεί» μέχρι το 2022, εξαντλώντας τους πόρους του, εκτός εάν τα μέλη του αποφασίσουν νέες ενισχύσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης