Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ορφανά παιδιά από τη Συρία που ζουν σε κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα θα υποδεχθεί η Σλοβακία

Ορφανά παιδιά από τη Συρία που ζουν σε κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα θα υποδεχθεί η Σλοβακία
Με την κίνηση αυτή η σλοβάκικη κυβέρνηση δείχνει οτι διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες χώρες της Κ. Ευρώπης που κρατούν τα σύνορά τους κλειστά στους πρόσφυγες
Διαφοροποιείται στο προσφυγικό, από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης η Σλοβακία η οποία ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί μερικές δεκάδες ορφανά παιδιά από τη Συρία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Peter Pelegrini δήλωσε στο Reuters, ότι η χώρα του είναι σε θέση να φροντίσει δέκα, είκοσι ή τριάντα παιδιά από τη Συρία που βρίσκονται σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ελλάδα.
«Είμαστε πολιτικοί, αλλά όταν βλέπουμε τα δεινά ορφανών από τη Συρία, τα οποία το τρέχον διάστημα φροντίζει ένα άλλο κράτος μέλος (της ΕΕ), νομίζω οφείλουμε να δείχνουμε περισσότερη ανθρωπιά» δήλωσε προκαλώντας ανακούφιση στις Βρυξέλλες που προσπαθεί να πείσει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, να ανοίξουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες..
Τόνισε ακόμη ότι «η οικονομία της Σλοβακίας, η κοινωνία της Σλοβακίας ή ο πολιτισμός της Σλοβακίας δεν θα απειληθούν από μερικές δεκάδες ορφανά, που θα φιλοξενηθούν στα ορφανοτροφεία μας (...). Θα μάθουν τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας».
Η μαζική εισροή αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πριν από τρία χρόνια προκάλεσε βαθύ ρήγμα στην ΕΕ ανάμεσα στις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, πλούσιες χώρες προορισμού, όπως η Γερμανία, και χώρες του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού στρατοπέδου, στο ανατολικό άκρο της ΕΕ — την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Η σλοβάκικη κυβέρνηση μέχρι τώρα τηρεί ενιαία στάση με τα άλλα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, απορρίπτοντας τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει ανακατανομή των προσφύγων με την εφαρμογή υποχρεωτικών ποσοστώσεων.
Η Σλοβακία έχει υποδεχθεί κατά διαστήματα ορισμένους αιτούντες άσυλο, για παράδειγμα φιλοξενώντας προσωρινά εκατοντάδες ανθρώπους που επαναπροώθησε η γειτονική Αυστρία ενόσω οι αιτήσεις τους τελούσαν υπό αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης