Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ιταλία για αλλαγές στον προϋπολογισμό έως 15/10 - Lega: Έρχεται Αρμαγεδδών - Di Maio: Η ΕΕ θέλει την πτώση μας αλλά θα αποτύχει

Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ιταλία για αλλαγές στον προϋπολογισμό έως 15/10 - Lega: Έρχεται Αρμαγεδδών - Di Maio: Η ΕΕ θέλει την πτώση μας αλλά θα αποτύχει
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ με επίκεντρο τον προυπολογισμό
(upd8) Ενορχηστρωμένη επιχείρηση πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης διαβλέπει ο υπουργός Εργασίας της γειτονικής χώρας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio με νεότερες δηλώσεις του σήμερα (7/10/2018).
«Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό.
Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς», είπε ο Di Maio.
«Είμαστε δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται βάσει ενός κυβερνητικού συμβολαίου.
Καταφέρνουν, όμως, με αυτές τις συνεχείς επιθέσεις, να κάνουν το θαύμα να μας ενώνουν περισσότερο, διότι πρέπει να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Ιταλία», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων.
 «Οι αγορές αγαπούν την Ιταλία περισσότερο από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν θέλουν τον διάλογο εμείς θα στήσουμε σκηνές στις Βρυξέλλες και θα ανοίξουμε διάλογο για όποιο διάστημα θέλουν. Αλλά αν υπάρχει προκατάληψη, τότε δεν έχουμε ελπίδα», κατέληξε.
Εξάλλου σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, προέβλεψε ότι «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει».
Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού ο ιταλός υπουργός είπε πως «ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν.
Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει.
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β" και δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «μετά τις Ευρωεκλογές την ερχόμενη άνοιξης θα γίνει σεισμός κατά της λιτότητας και οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».
Ο Di Maio επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Berlusconi.
Τα μάτια όλων είναι ωστόσο στραμμένα στην αυριανή (8/10) ημέρα όταν θα ανοίξουν τα διεθνή χρηματιστήρια με τον αρχηγό των "Πέντε Αστέρων" να δηλώνει, ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης.
Αλλά αυτό δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες».
Τέλος, δήλωσε βέβαιο ότι το "εισόδημα του πολίτη" για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Salvini: Θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια στους μετανάστες

Στο μεταξύ «λάδι στη φωτιά» στην κόντρα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιταλία έβαλε σήμερα (7/10) ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini εμπλέκοντας αυτή τη φορά και το μεταναστευτικό.
Δήλωσε ότι «η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος».
«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια».

Χθες (6/10) κλιμακώθηκε επικίνδυνα η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιταλία για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης με την ιταλική κυβέρνηση να απειλεί ευθέως με Αρμαγεδδών τις Βρυξέλλες.
Τον τόνο έδωσε ένα από τα βασικότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας, της Lega, που απείλησε σήμερα (6/10/2018) ευθέως με έναν οικονομικό κατακλυσμό παγκοσμίων διαστάσεων την Ευρωζώνη, εάν αυτή απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ρώμης.    
«Αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά ανόητος για να σκεφτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ελληνικό παράδειγμα εναντίον μας θα διαπιστώσει ότι η κρίση δεν είναι ενθυλακωμένη στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα είναι μία απλή περίπτωση», δήλωσε ο κ. Claudio Borghi, επικεφαλής οικονομικών της Lega και πρόεδρος στην επιτροπή προϋπολογισμού. 
Νωρίτερα παρέμβαση στο ζήτημα του προϋπολογισμού της Ιταλίας έκανε σήμερα (6/10) ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες ενώ με σκληρή γλώσσα απάντησε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini. 
Όπως τόνισε ο Juncker «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα κάνει τις εκτιμήσεις της χωρίς μεροληψία, αλλά θα προτείνει αλλαγές εάν χρειαστεί», Αφορμή αποτέλεσε η απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και το τελεσίγραφο της Κομισιόν χθες (5/10) προς τη Ρώμη για αλλαγές στον προϋπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018.
«Εναπόκειται στους Ιταλούς ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, ανέφερε ο Jean-Claude Juncker στις Der Standard, Kurier και την εβδομαδιαία Der Falter.
Τέλος ανέφερε ότι «θα εκτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό χωρίς θυμό, με καλή διάθεση και θα προτείνουμε αλλαγές εάν είναι απαραίτητο».
Πέραν αυτών ένα θέμα που εξετάζει σε αρχική φάση είναι να περάσει η Κεντρική Τράπεζα στον έλεγχο του κράτους.
Μάλιστα υπάρχει πρόταση να ελέγχεται από δημόσιους φορείς άπαξ και κατέχει τον χρυσό της Ιταλίας.
Ο Meloni των Αδερφών της Ιταλίας αναφέρει ότι η εθνικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να εξεταστεί. 


Salvini: Η Ευρώπη των τραπεζιτών απειλεί τον ιταλικό λαό

Στον πρόεδρο της Κομισιόν απάντησε ο Salvini με ανάρτησή του στο Twitter.
O Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κάνει λόγο για Ευρώπη των τραπεζιτών που προσβάλλει και απειλεί τον ιταλικό λαό αλλά θα ηττηθεί στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
«Η Ευρώπη των τραπεζιτών, η οποία βασίζεται στη μαζική μετανάστευση και την ανασφάλεια, συνεχίζει να απειλεί και να προσβάλει τους Ιταλούς και την κυβέρνησή τους.
Όμως σε έξι μήνες θα ‘’απολυθεί’’ από 500 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην Ευρώπη και εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Di Maio: Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει - Δεν υπάρχει plan B 

Απάντηση στην χθεσινή επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων P. Moscovici και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Dombrovskis έδωσε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio
Όπως τόνισε «οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα. Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β.
Τόνισε ακόμη πως «περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Εκτιμώ ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί».

Αισιόδοξος ο υπουργός οικονομικών Tria

Στο μεταξύ, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ (8/10) στον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων P. Moscovici και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Dombrovskis σχετικά με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.
«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν οι πηγές οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».
Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία προβληματίζουν την ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι ραγδαίες καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια των επιτρόπων Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici, όχι μόνο απέρριψαν το προσχέδιο του προυπολογισμού 2019 της Ιταλικής συγκυβέρνησης M5S και Lega, όχι μόνο προειδοποίησαν ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% προκαλεί σοβαρή ανησυχία αλλά με επιστολή τους έθεσαν τελεσίγραφο να γίνουν αλλαγές στον προυπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018 γιατί θα τον απορρίψουν.
Η αγορά παρακολουθεί με ψυχραιμία έως τώρα τις εξελίξεις με το 10ετές Ιταλικό ομόλογο να διαμορφώνεται στο 3,43% και το spread Ιταλίας - Γερμανίας στα 10 χρόνια στις 286 μονάδες βάσης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομίας Giovanni Tria στους επιτρόπους Dombrovskis και Moscovici.
"Για τους Ευρωπαίους εταίρους θα εξηγήσω γιατί θεωρήσαμε απαραίτητο να απομακρυνθούμε από την πορεία που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.
Προφανώς, όταν αυτό συμβεί, η Επιτροπή θα κάνει παρατηρήσεις και θα ανοίξει έναν εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα προχωρήσουμε ».
Και τότε: «Είμαι πάντα αισιόδοξος, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ».
Σε επιστολή στις 5 Οκτωβρίου που εστάλη στον Υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Giovanni Tria, οι Επίτροποι Dombrovskis και Moscovici αναφέρουν ότι ορισμένα από τα μέτρα που περιέχονται στο έγγραφο είναι «πηγή σοβαρής ανησυχίας», εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στην επιστολή τονίζονται τα εξής
"Ευχαριστούμε για την επιστολή σας στις 4 Οκτωβρίου, η οποία κοινοποιεί στην Επιτροπή την παρουσίαση του εγγράφου των νέων δημοσιονομικών στόχων της Ιταλίας.
Όπως γνωρίζετε, οι συστάσεις αποστέλλονται προς την Ιταλία σχετικά με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως και για όλα τα κράτη μέλη, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2018 και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου 2018, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Η επαλήθευση από την Επιτροπή της συμμόρφωσης της Ιταλίας προς τις συστάσεις του Συμβουλίου θα ξεκινήσει κατά τη διαβίβαση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Οποιαδήποτε τυπικά μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής θα πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία αυτή και εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τη νομοθεσία της Ένωσης.
Σημειώνουμε την πρόθεση της κυβέρνησης που περιέχεται στην επικαιροποίηση των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στόχων με επίκεντρο το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021.
Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, οι νέοι στόχοι θα αντιστοιχούσαν σε μια διαρθρωτική επιδείνωση κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2019 και σε σταθερό ισοζύγιο το 2020-2021.
Οι προαναφερθείσες συστάσεις του Συμβουλίου καλούν την Ιταλία να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των δημοσίων δαπανών χωρίς τόκους δεν θα υπερβαίνει το 0,1% το 2019, πράγμα που αντιστοιχεί σε ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ για 2019. 
Οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας φαίνεται να δείχνουν σημαντική απόκλιση από τη δημοσιονομική πορεία που πρότεινε η ΕΕ.
Επομένως, αυτό αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών.
Ζητούμε από τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού 2019 είναι σύμφωνο με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες και περιμένουμε να δούμε λεπτομερώς τα μέτρα που θα περιλαμβάνει.
Εν τω μεταξύ, όπως και στο παρελθόν, παραμένουμε διαθέσιμοι για εποικοδομητικό διάλογο...αναφέρουν οι Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici.
Στην ουσία, αποτελεί ένα τελεσίγραφο για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί ο νόμος περί προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα ανοίξει διαδικασία για χρέος και έλλειμμα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΕ ανέφερε πως θα ήταν ικανοποιημένη με ένα έλλειμμα ίσο με 1,6% του ΑΕΠ, εν πάση περιπτώσει λιγότερο από 9 δισεκ. ευρώ, για να διορθώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα που θα δαπανηθεί στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, παραβιάζοντας σαφώς τους κανόνες που αποσκοπούν στη διατήρηση του δημόσιου χρέους των εταίρων της ζώνης του ευρώ.
Η Ιταλία είναι η τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο, η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, με επίπεδο περίπου 132% του ΑΕΠ.




Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, έστειλε σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella να επιδείξει η ιταλική κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή προσοχή όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 και να μην υποτιμήσει σε καμία περίπτωση την αντίδραση των αγορών και του spread.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», οι κκ. Draghi και Mattarella συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 4/10 με κύριο αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2019 και ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης για το ύψος του ελλείμματος.
Σημειώνεται πως η ιταλική κυβέρνηση επισημαίνει ότι το έλλειμμα έχει «κλειδώσει» στο 2,4% για το 2019 και δεν αλλάζει, τη στιγμή πάντως που η Κομισιόν επιμένει πως αυτό το έλλειμμα είναι «καταστροφικό» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Βάσει του δημοσιεύματος, η συνάντηση Draghi – Mattarella έγινε στη Ρώμη, στο Προεδρικό Μέγαρο, και όπως αναφέρεται μπορεί να μην ήταν η πρώτη φορά αλλά αυτό δεν συμβαίνει και πολύ συχνά μια και οι δυο τους είθισται να συνομιλούν τις περισσότερες φορές μέσω τηλεφώνου.
Όπως αναφέρεται η συνάντηση τους δεν έγινε γνωστή για προφανείς λόγους, μια και πρόκειται για μια ιδιαίτερη ευαίσθητη και κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τη La Stampa, ο Draghi ήθελε να επισημάνει στον Mattarella τους κινδύνους που ελλοχεύουν και με τους οποίους θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη η Ιταλία λόγω του προϋπολογισμού της, όπως για παράδειγμα μια «επίθεση» των αγορών στα κρατικά ομόλογα που θα μπορούσε να οδηγήσει το spread και τα επιτόκια σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.
Όπως επισημαίνεται, ο Draghi πιστεύει ότι στην ιταλική κυβέρνηση έχουν υποτιμήσει πάρα πολύ το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2019.
Η La Stampa αναφέρεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έθεσε σε εφαρμογή τα τελευταία 2,5 χρόνια η ΕΚΤ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθεί χαμηλά το ρίσκο της Ιταλίας και συνάμα το κόστος δανεισμού της, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται στις 31/12, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ιταλία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Mattarella υποδέχθηκε τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών, M. Salvini, με τον οποίο - όπως υπογραμμίζεται - δεν συζητήθηκε μόνο το Διάταγμα για τη μετανάστευση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ιταλός Πρόεδος τον ενημέρωσε για τις προειδοποιήσεις Draghi.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο Salvini διαβεβαιώσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να ωθήσει την Ιταλία στην έξοδο από την Ευρωζώνη αποδίδοντας σε άλλους την ευθύνη για την αύξηση των δημόσιων δαπανών.
Όπως επισημαίνει η La Stampa είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς αν από αυτές τις δύο συναντήσεις, κατέστη δυνατό να υπάρξει καλύτερη συνειδητοποίηση από το πολιτικό προσωπικό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ιταλική οικονομία, με το δημοσίευμα να εκτιμά ότι βάσει της πορείας του ελλείμματος που έχει παρουσιαστεί από την ιταλική κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους οίκους αξιολόγησης δεδομένου ότι Moody's και Standard and Poor's διατηρούν την Ιταλία δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια".

Μαίνεται η κόντρα Salvini με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Τα βέλη του κατά των Βρυξελλών έστρεψε για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, βάζοντας στο στόχαστρο του τον πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, αλλά και τον Ευρωπαίο επίτροπο, Pierre Moscovici.
«Οι Juncker και Salvini έχουν καταστρέψει την Ευρώπη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ιταλία προσπαθεί να αλλάξει την Ευρώπη εκ των έσω.
Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα οι ευρωεκλογές του 2019 να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως όσον αφορά την ιταλική κυβέρνηση, ο Salvini επεσήμανε ότι στοχεύει σε μια 5ετή θητεία.

Di Maio: «Φρένο» στις φορολογικές διευκολύνσεις για τράπεζες και πετρελαϊκές

Την απορία του γιατί η Κομισιόν απειλεί να απορρίψει τον προϋπολογισμό 2019 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio, ξεκαθαρίζοντας ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο ο ιταλικός λαός από το spread.
Ο Di Maio προανήγγειλε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα περιορίσει τις φορολογικές διευκολύνσεις για τράπεζες και πετρελαϊκούς ομίλους, ενώ απέρριψε τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Πιέσεις στις αγορές

Νέες πιέσεις δέχτηκαν σήμερα τα ιταλικά ομόλογα και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, εν μέσω της κλιμάκωσης της κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 20.345,96 μονάδες, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Πτώση 3,07% σημείωσε η Intesa Sanpaolo, η Banco Bpm υποχώρησε κατά 2,01%, η Unicredit έκλεισε στο -1,46%, ενώ η UBI Banca κατέγραψε απώλειες 0,93%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,43% από 3,33%, ενώ η απόδοση του 2ετούς βρέθηκε στο 1,31%, από 1,27%.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/BTP%2010y%2010.5.jpg?itok=iUxKT7u2



Οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού

Μείωση του ΑΕΠ στο 1,2% το 2018 από αρχική εκτίμηση 1,5% δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% από 2,4% το 2017 και χρέος 130,9% το 2018 από 131,2% είναι οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού που κατάθεσε η Ιταλική κυβέρνηση.
Η ανάπτυξη της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,5% το 2019, σε 1,6% το 2020 και επιβραδύνεται οριακά σε 1,4% το 2021
Ο προϋπολογισμός 2019 και βεβαίως το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% έχουν αποτελέσει σημείο οξύτατης αντιπαράθεσης της ΕΕ με την Ιταλία.
Ωστόσο αναφέρεται στον νέο προϋπολογισμό ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί από 2,4% το 2019 στο 1,8% το 2021.
Ορισμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι οι ενέργειες της Ιταλικής κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει κούρεμα καταθέσεων δήλωση τουλάχιστον απαράδεκτη από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Πάντως στα Ιταλικά ομόλογα και παρά τις απειλές για κούρεμα καταθέσεων έχουν αντιδράσει σχετικά ψύχραιμα στο 3,33% ενώ και στο χρηματιστήριο απουσιάζει ο πανικός.
Με βάση τον προϋπολογισμό το χρέος δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της ΕΕ το 2019 αλλά υποχωρεί.
Το 2019 ο κανόνας του χρέους δεν θα ικανοποιηθεί, δεδομένου ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2021 αναμένεται να υπερβεί το σημείο αναφοράς κατά 3,9%".
Η Ιταλική κυβέρνηση ορίζει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ, το 2019 στο 130%.
Με βάση τους σχεδιασμούς της ιταλικής κυβέρνησης το ΑΕΠ θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2019, κατά 0,5 το 2020 και 0,3 μονάδες το 2021.
Ωστόσο η ανάπτυξη της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,5% το 2019, σε 1,6% το 2020 και επιβραδύνεται οριακά σε 1,4% το 2021
Συγκεκριμένα το 2019 η αναδιαμόρφωση έμμεσων φόρων θα δώσει μια ώθηση στο ΑΕΠ 0,2% τα μέτρα για την ανάπτυξη και την καινοτομία κατά 0,7%.

Το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 130% το 2019

Σταδιακή πτώση του δημόσιου χρέους από 131,2% το 2017 σε 126,7% το 2021, με 130,9% το 2018 σε 130% το 2019 και 129,2% το 2020 εκτιμάει η Ιταλική κυβέρνηση.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα επιδεινώνεται, σε 1,7% για 3 χρόνια
Το μακροοικονομικό μέσο με το οποίο η ΕΕ μετρά τη βελτίωση των δημόσιων λογαριασμών των χωρών, θα επιδεινωθεί το 2019 κατά 0,8% από 0,9% σε 1,7%.
Στη συνέχεια θα παραμείνει σταθερό σε αυτό το επίπεδο και το 2020 και το 2021.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Tria γράφει ότι "ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει σημαντικά το αναπτυξιακό χάσμα με την ευρωζώνη.
Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, η Ιταλία θα πρέπει να αναπτυχθεί γρηγορότερα από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Αυτοί οι στόχοι οικονομικής ανάπτυξης είναι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί».
Κατά τον υπουργό οικονομικών Tria η ιταλική κυβέρνηση επιδιώξει την ανάπτυξη.
Η Ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πλάνο μείωσης του ελλείμματος το οποίο θα αυξηθεί σε 2,4% το 2019 αλλά θα μειωθεί το 2020 σε 2,1% και το 2021 θα υποχωρήσει στο 1,8%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης