Διεθνή

WEF: Λιγότερες γεννήσεις και προστατευτισμό επέφερε παγκοσμίως η κρίση του 2008

WEF: Λιγότερες γεννήσεις και προστατευτισμό επέφερε παγκοσμίως η κρίση του 2008
Τις ευρύτερες επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναλύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 
Τις ευρύτερες επιπτώσεις της άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αναλύει σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF), δέκα χρόνια μετά.
Σε γενικές γραμμές, το WEF διαπιστώνει χαμηλότερο ΑΕΠ στο 85% των (180) κρατών, σε σύγκριση με μία κατάσταση στην οποία δεν θα είχε λάβει χώρα η κρίση, αυστηρότερη ρύθμιση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και διαφορετική δημοσιονομική προσέγγιση.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά και οι αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος που εξάγουν αγαθά, επλήγησαν περισσότερο από άλλες, σημειώνεται.
Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερος αντίκτυπος διαπιστώνεται στις γεννήσεις και τη μετανάστευση.
«Τα ποσοστά γονιμότητας καταγράφουν απότομη πτώση σε πολλές οικονομίες -μια εξέλιξη που θα συγκρατήσει το μέγεθος του εργατικού δυναμικού στο μέλλον.
Ένα άλλο αποτέλεσμα είναι ότι τα καθαρά ποσοστά μετανάστευσης (εισροή μεταναστών μείον εκροή μεταναστών) μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών υποχώρησαν μετά την κρίση.
Επιπλέον, η ανισότητα των εισοδημάτων φαίνεται ότι έχει αυξηθεί, ιδίως στις περιπτώσεις όπου οι απώλειες στην παραγωγή και την απασχόληση μετά την κρίση ήταν μεγάλες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άνοδος των ανισοτήτων στη μεταρρύθμιση ενίσχυσε τις τάσεις που υπήρχαν ήδη πριν από την κρίση και πιθανόν συνέβαλε στην απογοήτευση με την καθιέρωση πολιτικών κομμάτων που υπερασπίζονται τον προστατευτισμό», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης