Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία μπορεί να ενταχθεί σε ένα ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ διεθνές σύστημα ενημέρωσης διατραπεζικών συναλλαγών

tags :
Η Ρωσία μπορεί να ενταχθεί σε ένα ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ διεθνές σύστημα ενημέρωσης διατραπεζικών συναλλαγών
Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε ένα ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ διεθνές σύστημα ενημέρωσης διατραπεζικών συναλλαγών
Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε ένα ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ διεθνές σύστημα ενημέρωσης διατραπεζικών συναλλαγών, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών A. Siluanov.
«Υπήρξε η πληροφορία για την δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος euro-SWIFT για τις διατραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, των ευρωπαϊκών πιστωτικών θεσμών, οι οποίες θα αφορούν και το πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή και άλλες πρώτες ύλες.
Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ήδη άρχισαν να σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σ αυτές τις προτάσεις, επειδή νομίζω ότι αυτό θα είναι μια απάντηση σε εκείνους τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και στις επιχειρήσεις και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, που συναλλάσσονται με το αμερικανικό νόμισμα», δήλωσε ο Siluanov.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ετοιμάζει κίνητρα, που θα αφορούν τις συναλλαγές σε ρούβλια κατά την σύναψη εμπορικών συμβολαίων με στόχο την μείωση της εξάρτησης της ρωσικής οικονομίας από το δολάριο, τα οποία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία από το 2019.
Ο Siluanov είπε επίσης ότι οι συναλλαγές της Ρωσίας με χώρες της Ευρωασιατικής Ένωσης και τις χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών) αλλά και με τους Ευρωπαίους εταίρους της θα πρέπει να γίνονται όλο και περισσότερο σε ρούβλια, ευρώ και εθνικά νομίσματα.
Πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών H. Maas, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει συστήματα πληρωμών, που να είναι ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να διατηρήσουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Maas επισήμανε ότι εννοεί την δημιουργία ενός συστήματος παρόμοιου με το SWIFT. Κατά αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.
Η SWIFT  (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα διεθνές διατραπεζικό σύστημα ενημέρωσης διατραπεζικών συναλλαγών στο οποίο συμμετέχουν 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 200 χώρες του κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης