Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ινδία: Ανακοινώθηκε η συμφωνία για αγορά 5 αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία

Ινδία: Ανακοινώθηκε η συμφωνία για αγορά 5 αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία
Η Ινδία ολοκλήρωσε την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ
Την αγορά πέντε συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα (5/10) η Ινδία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στη χώρα.
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Narendra Modi, στο Νέο Δελχί, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν τη σχετική συμφωνία, αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο χωρών υπέργραψαν και άλλες συμφωνίες, οι οποίες αφορούν τον τομέα των μεταφορών, της γεωργίας και του διαστήματος, με τη Ρωσία να αναλαμβάνει την εκπαίδευση των πρώτων Ινδών αστροναυτών που θα ταξιδέψουν στο διάστημα το 2022.
Η Ινδία προχώρησε στην αγορά των S-400 παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς τις υπόλοιπες χώρες να μην αγοράζουν στρατιωτικό υλικό από τη Ρωσία, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.
Κατά τη συνάντησή τους, οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν και τον αντίκτυπο που έχει μέχρι στιγμής η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση.
«Συζητήσαμε για την κατάσταση που πρέκυψε από την μονομερή κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Vladimir Putin μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Ινδία σχεδιάζει να αγοράσει 9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν τον ερχόμενο μήνα, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση της χώρας είχε ζητήσει προηγούμενως από την Ουάσιγκτον να εξαιρεθεί από τις σχετικές κυρώσεις, καθώς η ενδεχόμενη διακοπή προμηθειών από το Ιράν θα δημιουργούσε έλλειμμα προμηθειών στη χώρα και θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή του αργού πετρελαίου κατά 6 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, ο αμερικανός σύμβουλους Εθνικής Ασφάλειας, John Bolton, προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται για την κυβέρνηση Obama», καθώς και ότι «η συχνότητα και η ευκολία λήψης απαλλαγών δεν πρόκειται να είναι η πολιτική μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης