Τελευταία Νέα
Διεθνή

H ΕΕ απορρίπτει τον προϋπολογισμό 2019 της Ιταλίας - Τελεσίγραφο Moscovici και Dombrovskis έως τις 15/10 για αλλαγές

tags :
H ΕΕ απορρίπτει τον προϋπολογισμό 2019 της Ιταλίας - Τελεσίγραφο Moscovici και Dombrovskis έως τις 15/10 για αλλαγές
Η συνάντηση του Ιταλού Πορέδρου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ έγινε στη Ρώμη και δεν έγινε γνωστή λόγω της ευαίσθητης συγκυρίας στις σχέσεις Ρώμης - Βρυξελλών
(upd5) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς μετά από τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος και δίνει τελεσίγραφο έως τις 15/10 για αλλαγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε επιστολή που απηύθυναν σήμερα (5/10) στον Υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Giovanni Tria, οι Επίτροποι Dombrovskis και Moscovici αναφέρουν ότι ορισμένα από τα μέτρα που περιέχονται στο έγγραφο είναι «πηγή σοβαρής ανησυχίας».
Συγκεκριμένα, απαντώντας στην επιστολή που απηύθυνε χθες ο Tria, οι επίτροποι αμφισβητούν την πρόβλεψη για το έλλειμμα από το 2019 έως το 2021, παρατηρώντας ότι «αποκλίνουν από την προηγούμενη πορεία σύγκλισης» από την Ιταλία προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο.
Έτσι, σε επιστολή-απάντηση προς τον Giovanni Tria, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ημέρες αντιπαράθεσης, με μια πρώτη επίσημη πράξη υποδεικνύει στους κκ. Di Maio και Salvini ότι η χρηματοδότηση του ελλείμματος στο εισόδημα των πολιτών και η σταθερή φορολογία είναι αντίθετη προς τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Το σχέδιο, με την πρώτη ματιά, φαίνεται να συνιστά σημαντική απόκλιση από την πορεία του προϋπολογισμού που έχει επισημάνει το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο αποτελεί θέμα σοβαρής ανησυχίας.
Ζητάμε από τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο ελιγμός είναι σύμφωνος με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης», αναφέρουν οι κκ. Valdis Dombrovskis και ο Pierre Moscovici.
Εν ολίγοις, αποτελεί ένα τελεσίγραφο για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί ο νόμος περί προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα ανοίξει διαδικασία για χρέος και έλλειμμα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΕ ανέφερε πως θα ήταν ικανοποιημένη με ένα έλλειμμα ίσο με 1,6% του ΑΕΠ, εν πάση περιπτώσει λιγότερο από 9 δισεκ. ευρώ, για να διορθώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα που θα δαπανηθεί στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, παραβιάζοντας σαφώς τους κανόνες που αποσκοπούν στη διατήρηση του δημόσιου χρέους των εταίρων της ζώνης του ευρώ.
Η Ιταλία είναι η τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο, η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, με επίπεδο περίπου 132% του ΑΕΠ.



Μήνυμα Draghi στη Ρώμη

Σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella να επιδείξει η ιταλική κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή προσοχή όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 και να μην υποτιμήσει σε καμία περίπτωση την αντίδραση των αγορών και του spread έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, Draghi και Mattarella συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 4/10 με κύριο αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2019 και ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης για το ύψος του ελλείμματος.
Σημειώνεται πως η ιταλική κυβέρνηση επισημαίνει ότι το έλλειμμα έχει «κλειδώσει» στο 2,4% για το 2019 και δεν αλλάζει, τη στιγμή πάντως που η Κομισιόν επιμένει πως αυτό το έλλειμμα είναι «καταστροφικό» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Βάσει του δημοσιεύματος η συνάντηση Draghi – Mattarella έγινε στη Ρώμη, στο Προεδρικό Μέγαρο, και όπως αναφέρεται μπορεί να μην ήταν η πρώτη φορά αλλά αυτό δεν συμβαίνει και πολύ συχνά μια και οι δυο τους είθισται να συνομιλούν τις περισσότερες φορές μέσω τηλεφώνου.
Όπως αναφέρεται η συνάντηση τους δεν έγινε γνωστή για προφανείς λόγους, μια και πρόκειται για μια ιδιαίτερη ευαίσθητη και κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τη La Stampa, ο Draghi ήθελε να επισημάνει στον Mattarella τους κινδύνους που ελλοχεύουν και με τους οποίους θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη η Ιταλία λόγω του προϋπολογισμού της, όπως για παράδειγμα μια «επίθεση» των αγορών στα κρατικά ομόλογα που θα μπορούσε να οδηγήσει το spread και τα επιτόκια σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.
Όπως επισημαίνεται, ο Draghi πιστεύει ότι στην ιταλική κυβέρνηση έχουν υποτιμήσει πάρα πολύ το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2019.
Η La Stampa αναφέρεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έθεσε σε εφαρμογή τα τελευταία 2,5 χρόνια η ΕΚΤ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθεί χαμηλά το ρίσκο της Ιταλίας και συνάμα το κόστος δανεισμού της, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται στις 31/12, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ιταλία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Mattarella υποδέχθηκε τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών, M. Salvini, με τον οποίο - όπως υπογραμμίζεται - δεν συζητήθηκε μόνο το Διάταγμα για τη μετανάστευση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ιταλός Πρόεδος τον ενημέρωσε για τις προειδοποιήσεις Draghi.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο Salvini διαβεβαιώσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να ωθήσει την Ιταλία στην έξοδο από την Ευρωζώνη αποδίδοντας σε άλλους την ευθύνη για την αύξηση των δημόσιων δαπανών.
Όπως επισημαίνει η La Stampa είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς αν από αυτές τις δύο συναντήσεις, κατέστη δυνατό να υπάρξει καλύτερη συνειδητοποίηση από το πολιτικό προσωπικό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ιταλική οικονομία, με το δημοσίευμα να εκτιμά ότι βάσει της πορείας του ελλείμματος που έχει παρουσιαστεί από την ιταλική κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους οίκους αξιολόγησης δεδομένου ότι Moody's και Standard and Poor's διατηρούν την Ιταλία δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια".

La Repubblica: H ΕΕ απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης














Salvini: Juncker και Moscovici έχουν καταστρέψει την Ευρώπη - Η θητεία της κυβέρνησης θα είναι 5ετής

Τα βέλη του κατά των Βρυξελλών έστρεψε για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, βάζοντας στο στόχαστρο του τον πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, αλλά και τον Ευρωπαίο επίτροπο, Pierre Moscovici.
«Οι Juncker και Salvini έχουν καταστρέψει την Ευρώπη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ιταλία προσπαθεί να αλλάξει την Ευρώπη εκ των έσω.
Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα οι ευρωεκλογές του 2019 να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως όσον αφορά την ιταλική κυβέρνηση, ο Salvini επεσήμανε ότι στοχεύει σε μια 5ετή θητεία.

Di Maio: «Φρένο» στις φορολογικές διευκολύνσεις για τράπεζες και πετρελαϊκές

Την απορία του γιατί η Κομισιόν απειλεί να απορρίψει τον προϋπολογισμό 2019 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio, ξεκαθαρίζοντας ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο ο ιταλικός λαός από το spread.
Ο Di Maio προανήγγειλε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα περιορίσει τις φορολογικές διευκολύνσεις για τράπεζες και πετρελαϊκούς ομίλους, ενώ απέρριψε τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Στο 3,42% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Νέες πιέσεις δέχτηκαν σήμερα τα ιταλικά ομόλογα και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, εν μέσω της κλιμάκωσης της κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 20.345,96 μονάδες, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις.


Πτώση 3,07% σημείωσε η Intesa Sanpaolo, η Banco Bpm υποχώρησε κατά 2,01%, η Unicredit έκλεισε στο -1,46%, ενώ η UBI Banca κατέγραψε απώλειες 0,93%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 3,42% από 3,33% χθες, ενώ η απόδοση του 2ετούς ενισχύεται στο 1,38% από 1,217%.






Οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού

Μείωση του ΑΕΠ στο 1,2% το 2018 από αρχική εκτίμηση 1,5% δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% από 2,4% το 2017 και χρέος 130,9% το 2018 από 131,2% είναι οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού που κατάθεσε η Ιταλική κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,5% το 2019, σε 1,6% το 2020 και επιβραδύνεται οριακά σε 1,4% το 2021
Ο προϋπολογισμός 2019 και βεβαίως το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% έχουν αποτελέσει σημείο οξύτατης αντιπαράθεσης της ΕΕ με την Ιταλία.
Ωστόσο αναφέρεται στον νέο προϋπολογισμό ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί από 2,4% το 2019 στο 1,8% το 2021.
Ορισμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι οι ενέργειες της Ιταλικής κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει κούρεμα καταθέσεων δήλωση τουλάχιστον απαράδεκτη από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Πάντως στα Ιταλικά ομόλογα και παρά τις απειλές για κούρεμα καταθέσεων έχουν αντιδράσει σχετικά ψύχραιμα στο 3,33% ενώ και στο χρηματιστήριο απουσιάζει ο πανικός.
Με βάση τον προϋπολογισμό το χρέος δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της ΕΕ το 2019 αλλά υποχωρεί.
Το 2019 ο κανόνας του χρέους δεν θα ικανοποιηθεί, δεδομένου ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2021 αναμένεται να υπερβεί το σημείο αναφοράς κατά 3,9%".
Η Ιταλική κυβέρνηση ορίζει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ, το 2019 στο 130%.
Με βάση τους σχεδιασμούς της ιταλικής κυβέρνησης το ΑΕΠ θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2019, κατά 0,5 το 2020 και 0,3 μονάδες το 2021.
Ωστόσο η ανάπτυξη της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,5% το 2019, σε 1,6% το 2020 και επιβραδύνεται οριακά σε 1,4% το 2021
Συγκεκριμένα το 2019 η αναδιαμόρφωση έμμεσων φόρων θα δώσει μια ώθηση στο ΑΕΠ 0,2% τα μέτρα για την ανάπτυξη και την καινοτομία κατά 0,7%.

Το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 130% το 2019

Σταδιακή πτώση του δημόσιου χρέους από 131,2% το 2017 σε 126,7% το 2021, με 130,9% το 2018 σε 130% το 2019 και 129,2% το 2020 εκτιμάει η Ιταλική κυβέρνηση.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα επιδεινώνεται, σε 1,7% για 3 χρόνια
Το μακροοικονομικό μέσο με το οποίο η ΕΕ μετρά τη βελτίωση των δημόσιων λογαριασμών των χωρών, θα επιδεινωθεί το 2019 κατά 0,8% από 0,9% σε 1,7%.
Στη συνέχεια θα παραμείνει σταθερό σε αυτό το επίπεδο και το 2020 και το 2021.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Tria γράφει ότι "ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει σημαντικά το αναπτυξιακό χάσμα με την ευρωζώνη.
Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, η Ιταλία θα πρέπει να αναπτυχθεί γρηγορότερα από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Αυτοί οι στόχοι οικονομικής ανάπτυξης είναι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί»

Δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% το 2019 και 1,8% το 2021

Κατά τον υπουργό οικονομικών Tria η ιταλική κυβέρνηση επιδιώξει την ανάπτυξη.
Η Ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πλάνο μείωσης του ελλείμματος το οποίο θα αυξηθεί σε 2,4% το 2019 αλλά θα μειωθεί το 2020 σε 2,1% και το 2021 θα υποχωρήσει στο 1,8%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης