Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γερμανός πρέσβης: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό, αλλά η κατάσταση είναι τραγική

Γερμανός πρέσβης: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό, αλλά η κατάσταση είναι τραγική
Τραγική η κατάσταση του προσφυγικού στην Ελλάδα, αναφέρει ο Γερμανός πρέσβης 
Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, εξέφρασε ο πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα, Jens Plötner, χωρίς να παραλείπει αιχμηρά σχόλια για τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων.
«Τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισ.
Συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης.
Επιπλέον, βοηθούμε συνεχώς την Ελλάδα με 71 αστυνομικούς και με 50 ακόμα άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση.
Η κατάσταση στα περισσότερα hotspots είναι πολύ δύσκολη και η διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αίτησης ασύλου είναι υπερβολικά αργή.
Έχουμε εντατικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα αυτά στο πλαίσιο του διαλόγου της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Griechenland Zeitung», ανήμερα της εθνικής εορτής της επανένωσης της Γερμανίας.
Τα σχόλια αυτά του Γερμανού πρεσβευτή έρχονται τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως στη Λέσβο και τη Σάμο.
Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται και στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών, καθώς η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σε ό,τι αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, έκανε λόγο για «ορόσημο» αλλά όχι για «γραμμή τερματισμού».
Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές αρχές σχετικά με μια πιθανή αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Όπως σημείωσε, η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη, η ανεργία παρόλο που εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή έπεσε κάτω από το 20%, ενώ αυξάνονται και οι εξαγωγές.
«Παράλληλα συνειδητοποιώ ότι για πολλές ελληνικές οικογένειες, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν φαίνεται ακόμα στην "πραγματική ζωή".
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκόπιμα μίλησα για ένα "ορόσημο" και όχι για τη "γραμμή τερματισμού".
Επειδή όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να χτίζει σε όσα έχει επιτύχει .
Και πάνω απ 'όλα, οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αντιστραφούν»,.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης