Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Νιώθω άνετα με τις προσδοκίες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο 2018

Evans (Fed): Νιώθω άνετα με τις προσδοκίες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο 2018
Ο αξιωματούχος της Fed τόνισε ότι θα ήθελε να δει μια ισχυρή αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ
(upd) Νιώθει άνετα με τις προσδοκίες των αγορών για μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) τον Δεκέμβριο του 2018, δήλωσε σήμερα (3/10/2018) ο Charles Evans, πρόεδρος της Fed του Σικάγο.
«Είμαι αρκετά άνετος με αυτό, ναι», δήλωσε ο Evans, ερωτηθείς σε συνέντευξή του σχετικά με μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Ο Evans δήλωσε ακόμη ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο «ελαφρώς περιοριστικό επίπεδο» του 3,0% ή του 3,25% θα ήταν συνεπής με την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ και τον πληθωρισμό της.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρά, τόνισε, ωστόσο, ότι θα ήθελε να δει μια ισχυρή αύξηση των μισθών.
Παράλληλα, ο Evans υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι ήπιοι αυτή τη στιγμή, ωστόσο προειδοποίησε ότι μόνιμες αλλαγές στους δασμούς θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη.
Αργότερα, σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Evans τόνισε ότι με την αμερικανική οικονομία να παραμένει ισχυρή, τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της Fed για 2% και τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed να αναμένεται να αρχίσουν να επιβραδύνουν ελαφρώς την ανάπτυξη από τα τέλη του επόμενου έτους, είναι ώρα να εξεταστεί ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης μιας επόμενης κάμψης.
«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για το μέλλον», δήλωσε ο Evans.
«Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να εξετάσουμε σοβαρά αν -και πώς- το στρατηγικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της Fed μπορεί να τροποποιηθεί για να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτές τις πιθανές προκλήσεις», δήλωσε ο Evans.
Οι εκκλήσεις για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου πολιτικής έχουν αυξηθεί καθώς η Fed έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μέχρι στιγμής έχει προτιμήσει να απέχει από μια δημόσια συζήτηση για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια και δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη θα μπορούσε να έχει για μια ευρεία επανεξέταση των πολιτικών προσεγγίσεων.
Ο Evans ανέφερε αρκετές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μια αύξησης του στόχου για τον πληθωρισμό στο 4%, ή της υιοθέτησης στόχευσης επιπέδου τιμών, όπου η κεντρική τράπεζα επιτρέπει στον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο για παρατεταμένες περιόδους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ανάκαμψης, προκειμένου να αντισταθμιστούν μεγάλες περίοδοι με πληθωρισμό κάτω του στόχου κατά τη διάρκεια μια περιόδου πτώσης.
Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην πράξη, ανέφερε ο Evans, καθώς το κοινό μπορεί να μην ανέχεται καλά τον υψηλό πληθωρισμό.
Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι «η επίτευξη των ανώτατων στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό ενδέχεται να απαιτήσει μακροχρόνιες περιόδους ισχυρής διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής», γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τέτοιες εκτιμήσεις πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος της αξιολόγησης οποιουδήποτε νέου πλαισίου, ανέφερε ο ίδιος.
Τέλος, η Fed θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφήσει το σημερινό της πλαίσιο ανέπαφο, δήλωσε ο Evans.
«Όταν θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν θα παραμείνουμε στο σημερινό μας πλαίσιο ή εάν θα προχωρήσουμε σε μια εναλλακτική λύση, πρέπει να θυμόμαστε ότι το βασικό κριτήριο είναι η ικανότητα να εκπληρώνουμε τους επιδιωκόμενους στόχους πολιτικής της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης