Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Προβάδισμά 10% του ακροδεξιού υποψήφιου Bolsonaro - Προηγείται του Haddad με 31% έναντι 21%

Βραζιλία: Προβάδισμά 10% του ακροδεξιού υποψήφιου Bolsonaro - Προηγείται του Haddad με 31% έναντι 21%
Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Jair Bolsonaro ενίσχυσε το προβάδισμά του, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Jair Bolsonaro ενίσχυσε το προβάδισμά του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα (2/10), ενώ ο υποψήφιος της αριστεράς Fernando Haddad επικέντρωνε εναντίον του τις επιθέσεις του.
Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ο Jair Bolsonaro συγκεντρώνει το 31% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ibope, αύξηση τεσσάρων μονάδων σε σχέση με την Πέμπτη.
Ο  Fernando Haddad παραμένει σταθερός στο 21%.
Ένα ακόμη κακό νέο για τον υποψήφιο της αριστεράς είναι ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον ψηφίσουν αυξήθηκε από το 27% στο 38%, ενώ του Μπολσονάρου παραμένει σταθερό στο 44%.
Στον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση προβλέπει ισοψηφία 42% μεταξύ των δύο υποψηφίων, ενώ σε δημοσκόπηση της προηγούμενης Πέμπτης ο  Fernando Haddad εμφανιζόταν να κερδίζει με 42% έναντι 38%.
Ωστόσο μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το ινστιτούτο MDA παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα: ο Jair Bolsonaro συγκεντρώνει το 28,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 25,2% ο  Fernando Haddad, ο οποίος όμως φαίνεται να κερδίζει στον δεύτερο γύρο με 42,7% έναντι 37,3%.
Ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών που κατέβηκαν το Σάββατο στον δρόμο για να καταγγείλουν τον Jair Bolsonaro.
«Όχι αυτός που δεν σέβεται τη διαφορετικότητα, που δεν σέβεται τις γυναίκες, που δεν σέβεται τους μαύρους», δήλωσε ο  Fernando Haddad ενώπιον περίπου 400 οπαδών του στην Κουριτίμπα, οι οποίοι επαναλάμβαναν το σύνθημα «Ele, nao» (Όχι αυτός), το οποίο έχει αναχθεί σε βασικό μότο των αντιπάλων του ακροδεξιού υποψήφιου, γνωστού για τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και μισογυνικές απόψεις.
Στην Κουριτίμπα ο  Fernando Haddad είχε πάει να επισκεφθεί τον μέντορά του, τον Lula Da Silva, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας ο οποίος εκτίει από τον Απρίλιο ποινή φυλάκισης για διαφθορά.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Jornal do Brasil ο Lulaκάλεσε τους ψηφοφόρους «να σώσουν τη δημοκρατία» και να «απορρίψουν τη βαρβαρότητα».
Σε αυτή την ιδιαίτερα πολωμένη εκλογική αναμέτρηση, ο Lula απέρριψε τις κατηγορίες περί «εξτρεμισμού» που διατυπώνονται εναντίον του Κόμματος των Εργαζομένων από τους αντιπάλους του, κυρίως του κέντρου, υπενθυμίζοντας «τη δέσμευση του κόμματος στη δημοκρατία».
«Όποιος φλερτάρει με τη βαρβαρότητα καλλιεργεί τον εξτρεμισμό.
Όποιος μάχεται εναντίον της δεν έχει τίποτα ακραίο.
Στη σύγκρουση μεταξύ του πολιτισμού και της βαρβαρότητας, πρέπει κανείς να επιλέξει στρατόπεδο», τόνισε ο Lula.
Χθες ο δικαστής αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς S. Moro, που καταδίκασε τον Lula τον Ιούλιο του 2017 σε πρώτο βαθμό, έδωσε στη δημοσιότητα ένα μέρος της μαρτυρίας του A. Paloci, πρώην βουλευτή του Κόμματος των Εργαζομένων.
Αυτός κατηγορεί τον Lula ότι γνώριζε για το τεράστιο δίκτυο κατάχρησης δημόσιων πόρων από την πετρελαΪκή εταιρεία Petrobras από το 2007.
Στην ομολογία του, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας συνεργασίας με τη δικαιοσύνη την οποία υπέγραψε για να μειωθεί η ποινή του, ο Paloci αναφέρει ότι το 2010 ο Lula είχε ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο της Petrobras S. Gabrieli, σήμερα διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του  Fernando Haddad, την ανάπτυξη 40 γεωτρύπανων για την αναζήτηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε βαθιά ύδατα προκειμένου «να διασφαλιστεί το πολιτικό μέλλον της χώρας» και του Κόμματος των Εργαζομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης