Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο τραπέζι νέα ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Στο τραπέζι νέα ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση θα περιλαμβάνει προσεκτικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Eναλλακτική ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και την εφορία που δε θα προσκρούει στο αυστηρό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να μην αποκλείονται όσοι έχουν την πρόθεση να αποπληρώσουν την οφειλή τους.
Ειδικά το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος  ψάχνει τρόπους να «απεγκλωβίσει» τους οφειλέτες –ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και να εισπράξει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία που έχουν φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 33,8 δισ. ευρώ.   
Ας μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ οφείλεται στα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ροή που επιδιώκει η κυβέρνηση να συνεχιστεί για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί της στόχοι.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον εξωδικαστικό μηχανισμό αποκλείονται οι επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους η έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή δεν εμφανίζουν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα την τελευταία 3ετία.
Αν και οι συζητήσεις στις διυπουργικές επιτροπές του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα «ωριμάσουν» τους πρώτους μήνες του 2019, κάποια από τα σενάρια που έχουν ...πέσει στο τραπέζι είναι τα εξής:

- Να δοθεί στους οφειλέτες η δυνατότητα που δίνει ο εξωδικαστικός σε μερίδα επιτηδευματιών για αποπληρωμή σε 36 δόσεις χρεών έως 3.000 ευρώ.

- Να επεκταθεί η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις για χρέη από 3.000 ευρώ έως 50.000 ή έως 125.000 ευρώ με κούρεμα προσαυξήσεων αντίστοιχο του εξωδικαστικού – έως 85% – σε πληθυσμιακές ομάδες που σήμερα αποκλείονται από την υπάρχουσα ρύθμιση.

- Να επαναυπολογιστούν οι εισφορές των οφειλετών ελεύθερων επαγγελματιών με την έκπτωση που έχει δρομολογηθεί πρόσφατα προκειμένου να μειωθεί μεγάλο μέρος της οφειλής και ταυτόχρονα να γίνει αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου με αποτέλεσμα ο ελεύθερος επαγγελματίας να πάρει μικρότερη σύνταξη.

Στόχος είναι η περαιτέρω απλοποίηση των κανόνων και η ύπαρξη εισοδήματος ικανού να καλύψει τις δόσεις αποπληρωμής.
Υπενθυμίζεται πως στην υπουργική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, για την ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία σε έως 120 δόσεις, είχε προβλεφθεί μια αυτοματοποιημένη εξίσωση βιωσιμότητας: προκειμένου να ρυθμιστούν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, το χρέος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το 8πλάσιο του καθαρού εισοδήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση θα περιλαμβάνει προσεκτικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο να ενταχθούν αυτοί που πραγματικά μπορούν και θέλουν να αποπληρώσουν, αλλά και να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που μπαίνουν και βγαίνουν κατ΄επάγγελμα από τις ρυθμίσεις οφειλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης