Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Τι σηματοδοτεί η σύσφιξη σχέσεων Ρωσίας - Ινδίας

Strategic Culture Foundation: Τι σηματοδοτεί η σύσφιξη σχέσεων Ρωσίας - Ινδίας
Σε δύσκολη θέση οι ΗΠΑ στη ΝΑ Ασία λόγω Ρωσίας και Ινδίας
Η Ρωσική-Ινδική σχέση που δοκιμάστηκε στο χρόνο γνώρισε ανοδική τάση σε όλους τους τομείς συνεργασίας τα τελευταία χρόνια αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Το 2017, οι δύο μεγάλες δυνάμεις σηματοδότησαν την 70η επέτειο των διπλωματικών σχέσεών τους.
Οι ηγέτες τους συναντιούνται τακτικά και πραγματοποιούν τηλεφωνικές συνομιλίες για να συζητήσουν σοβαρά προβλήματα.
Ένα πολύ σημαντικό γεγονός έχει μόλις λάβει χώρα για να φέρει τα δύο έθνη ακόμα πιο κοντά.
Η ινδική επιτροπή ασφαλείας και το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Narendra Modi, ενέκρινε τη συμφωνία ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά S-400 Triumf  από τη Ρωσία στις 26 Σεπτεμβρίου.
Είναι μάλλον συμβολικό ότι η τελική απόφαση για την αγορά των πέντε συστημάτων αιχμής της εναέριας άμυνας για την προστασία ινδικών χώρων υποδομής κρίσιμης σημασίας λήφθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου V. Putin στην Ινδία που είχε προγραμματιστεί στις 4/5 Οκτωβρίου.
Η ινδική κυβέρνηση αψήφησε τις αμερικανικές απειλές για επιβολή κυρώσεων για την αγορά ρωσικών όπλων σύμφωνα με το νόμο του 2017 «Αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (CAATSA) όπως έκανε για να «τιμωρήσει» την Κίνα για την αγορά των ίδιων συστημάτων και των αεροσκαφών Su-35.
Ο νόμος επιτρέπει την παρέκκλιση για την Ινδία, αλλά οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν εγγυώνται ότι το Νέο Δελχί θα εξαιρεθεί από τις κυρώσεις.
Διακινδυνεύει μεγάλα ρίσκα συνεργαζόμενη με τη Ρωσία.
Η Ινδία έχει υπογράψει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων με αμερικανούς κατασκευαστές όπλων.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis και ο υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo προσπάθησαν να αποτρέψουν την Ινδία να προχωρήσει στη συμφωνία αγορά των S-400 κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το Σεπτέμβριο του 2018.
Ο  Randall G. Schriver, Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Ασφάλειας της Ασίας και του Ειρηνικού, έκανε λόγο για μια πιθανή εξαίρεση της Ινδίας από τις κυρώσεις.
Ωστόσο εάν γίνει εξαίρεση και άλλες χώρες θα απαιτήσουν επίσης παρεκκλίσεις, αλλά χωρίς επιβολή κυρώσεων, η CAATSA θα στερηθεί οποιασδήποτε σκοπιμότητας.
Οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει να κάνουν μια σκληρή επιλογή.
Η Ρωσία και η Ινδία βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο πληρωμών εκτός δολαρίου.
Θα μπορούσαν να καταφύγουν σε επιλογές εκκαθάρισης, σε άλλο νόμισμα, όπως το δολάριο της Σιγκαπούρης.
Τα δύο έθνη έχουν 60 χρόνια ιστορίας στρατιωτικής συνεργασίας, με τη Ρωσία να είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής υλικού της Ινδίας.
Ρωσία και Ινδία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν τον υπέρυθρο «πύραυλο cruise BrahMos». Η Ινδία καλύπτει επίσης το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 της Ρωσίας και ο αερομεταφορέας INS Vikramaditya κατασκευάζεται στη Ρωσία και χρησιμοποιεί ρωσικά αεροσκάφη.
Ο κατάλογος των ρωσικών όπλων που χρησιμοποιεί ο ινδικός στρατός είναι πολύ μεγάλος.
Η Ινδία ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά 48 επιπλέον ελικόπτερα της υπηρεσίας Mi-17-V5.
Η συμφωνία για την αγορά τεσσάρων φρεγατών μπορεί να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Ινδίας τον Οκτώβριο.
Το Νέο Δελχί θέλει επίσης να μισθώσει ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο.
Η Μόσχα αντιπροσωπεύει το 62% των εισαγωγών όπλων του Νέου Δελχί.
Τα ρωσικά όπλα και εξοπλισμός στον ινδικό κατάλογο πρέπει να διατηρηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να παραδοθούν ανταλλακτικά.
Η Ινδία δεν μπορούσε απλώς να αναστείλει ξαφνικά τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, ακόμη και αν το ήθελε.
Αλλά δεν το κάνει.
Πιστεύεται ευρέως ότι το σύστημα S-400s είναι το καλύτερο στον κόσμο.
Κανείς άλλος δεν μπορούσε να προσφέρει στην Ινδία ένα σύστημα με συγκρίσιμες προδιαγραφές.
Και οι αμερικανικές κυρώσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν μια μεγάλη δύναμη, όπως η Ινδία, να αγοράσει κάτι που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας.
Η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη επικριθεί από την αντιπολίτευση ότι ήταν πολύ κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι γενικές εκλογές στην Ινδία είναι τον Απρίλιο - Μάιο του 2019.
Η υπογραφή της συμφωνίας κατά την επερχόμενη επίσκεψη του Προέδρου Putin θα είναι το σωστό βήμα για να κερδηθεί η υποστήριξη των ψηφοφόρων.
Η Ινδία αψηφεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ ούτως ή άλλως αγοράζοντας πετρέλαιο από το Ιράν.
Το Νέο Δελχί συνέχισε τις συναλλαγές με την Τεχεράνη κατά τους προηγούμενους γύρους περιορισμών. Η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν συμφώνησαν πρόσφατα να δημιουργήσουν ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Η Ρωσία και η Ινδία θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.
Οι δύο μεγάλες δυνάμεις αναμένεται να συνάψουν ένα «σχέδιο δράσης» για την επέκταση της εταιρικής σχέσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής.
Θα επικεντρωθεί σε μια δεύτερη περιοχή για το ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα.
Η Ρωσική εταιρεία Rosatom είναι σήμερα ο μόνος ξένος επενδυτής στον τομέα πολιτικής πυρηνικής ενέργειας της Ινδίας, με τις πρώτες δύο μονάδες ισχύος 1.000W του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Kudankulam που έχουν ήδη ανατεθεί.
Η περιοχή έχει προγραμματιστεί να διαθέτει έξι αντιδραστήρες VVER-1000 με εγκατεστημένη ισχύ 1.000 MW.
Τον Μάρτιο του 2018, υπογράφηκε τριμερής συμφωνία από την Ινδία, τη Ρωσία και το Μπαγκλαντές σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας όσον αφορά την κατάρτιση του προσωπικού, την ανταλλαγή εμπειριών και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης.
Η Ρωσία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της ένταξης της Ινδίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ή στο Σύμφωνο της Σαγκάης το 2017.
Υποστηρίζει ένθερμα την προσπάθεια της Ινδίας για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης