Τελευταία Νέα
Speculator

Τα funds βγάζουν μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής κόκκινων δανείων - Φθάνουν ακόμη και στο 60% των αποδοχών των οφειλετών

Τα funds βγάζουν μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής κόκκινων δανείων - Φθάνουν ακόμη και στο 60% των αποδοχών των οφειλετών
Οι μηνιαίες απαιτήσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα
Στον κάλαθο των αχρήστων ρίχνουν οι διαχειριστές και τα funds το πραγματικό εισόδημα των δανειοληπτών οι οποίοι να σημειωθεί  μένουν εμβρόντητοι από τις οικονομικές απαιτήσεις τους για την εξόφληση  των δανείων τους που πέρασαν στα χέρια τους.
Αναγνώστες του Bankingnews που επικοινώνησαν μαζί μας μιλούν για την εμπειρία τους με τα Funds που αποδεικνύεται ότι τηρούν πολύ σκληρή γραμμή έναντι των οφειλετών σε σχέση με τις τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα ο οφειλέτης με τα αρχικά Μ.Β που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την PQH τον διαχειριστή που ανέλαβε τα υπό καθυστέρηση δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας εμφανίζεται άκρως απαιτητική και βάζει όρους αποπληρωμής στεγαστικού δανείου που δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του οφειλέτη.
Πρόσφατα ο ενδιαφερόμενος έλαβε επιστολή από την PQH που του ζητούσε το ποσό των 430 ευρώ το μήνα για την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου συνολικής οφειλής 50.000 ευρώ όταν η μηνιαία σύνταξή του ανέρχεται σε 630 ευρώ.
Ο οφειλέτης πραγματικά βρίσκεται σε απόγνωση καθώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μηνιαία οικονομική απαίτηση του διαχειριστή και διατυπώνει την ανησυχία του λέγοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι το ακίνητο που να σημειωθεί είναι πρώτη κατοικία, πολύ  πιθανόν να βγει στο σφυρί.  
Ανάλογο «κακό» κλίμα υπάρχει και από τα Funds τα οποία στέλνουν με τελεσίγραφο τις οικονομικές του απαιτήσεις.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα νοιώσουν από πρώτο χέρι την έξοδο από τα Μνημόνια καθώς τα τελευταία έξι χρόνια οι τράπεζες προχωρούσαν σε ρυθμίσεις μετατοπίζοντας στην ουσία το πρόβλημα στο μέλλον το οποίο όμως είναι σήμερα και οι οφειλές πρέπει να εξοφληθούν.
Η πώληση των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες σε Funds με τον κύριο όγκο των χαρτοφυλακίων να περιλαμβάνουν δάνεια εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ενώ τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν στις τράπεζες καθώς θεωρούνται πιο ασφαλή σε σχέση με αυτά των εργαζομένων του ιδιωτικού.
Δεκάδες χιλιάδες του ιδιωτικού τομέα έχασαν τη δουλειά τους στην περίοδο της κρίσης ενώ όσοι τη διατήρησαν αποδέχθηκαν μειώσεις έως 40% στις αποδοχές τους για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Οι τράπεζες «πακετάρουν»  προς πώληση τα δάνεια  τω ιδιωτών που είναι επισφαλή και θεωρούνται δύσκολο να εισπραχθούν.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των Funds σχεδιάζουν όμως βάζοντας του δικούς του στόχους με βάση τα έσοδα και όχι με τα πραγματικά εισοδημάτων των οφειλετών.
Οι μηνιαίες απαιτήσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα όταν οι αποδοχές ενός εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα πλέον είναι στα επίπεδα λίγο πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό ενώ οι προτάσεις για «κούρεμα» πέφτουν στο τραπέζι όταν αποπληρωθεί τουλάχιστον το 80% της οφειλής.
Ο εκπρόσωπο Funds που μίλησε στο bankingnews εκτιμά ότι θα εισπραχθούν τα δάνεια ακόμη και στις περιπτώσεις  εκείνες που δεν έχουν εξασφαλίσεις.
Πάντως στέλεχος συστημικής τράπεζας υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και θεωρεί ότι δεν είναι εφικτό να πουληθούν τα επόμενα τρία χρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια  συνολικού ύψους 31 δις. ευρώ.
Το ίδιο αναφέρει  ότι η υλοποίηση του προγράμματος πώλησης των δανείων δημιουργεί ασφυκτική πίεση στις τράπεζες ενώ  επωφελούνται τα Funds που αγοράζουν τα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων δάνειων» σε πολύ χαμηλές τιμές.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης