Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης για δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Και μόνο η προοπτική μεγάλης Αλβανίας πάνω από τα σύνορα μας είναι αρνητικό

Φίλης για δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Και μόνο η προοπτική μεγάλης Αλβανίας πάνω από τα σύνορα μας είναι αρνητικό
Δεν κινδυνεύουν τα ελληνικά σύνορα αλλά η σταθερότητα στην περιοχή υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι και μόνο να υπάρξει η προοπτική μιας μεγάλης Αλβανίας πάνω από τα σύνορα μας είναι αρνητικό στοιχείο διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης αναφερόμενος στο χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και στις εξελίξεις που αυτό μπορεί να πυροδοτήσει για την ευρύτερη περιοχή.
«Δεν κινδυνεύουν τα ελληνικά σύνορα, κινδυνεύει η σταθερότητα στην περιοχή και η αναδιαμόρφωση των κρατών των άλλων που είναι πολύ επικίνδυνο.
Κινδυνεύει ένα μικρό κράτος να γίνει παιχνιδάκι στα χέρια γειτόνων που δεν θέλουν τη σταθερότητα.
Κάθε εκκρεμότητα πάντοτε επιδεινώνεται όταν δεν επιλύεται» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο Φίλης, υποστηρίζοντας πως «η αναγνώριση από όλες τις πλευρές και η κατοχύρωση της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ είναι στοιχείο ουσιαστικό και αναγκαίο για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ερωτηθείς για το αν μπορεί μια συμφωνία να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη του κόσμου, ο κ. Φίλης απάντησε ότι «βεβαίως χρειάζεται να υπάρχει μια στήριξη να έχει πειστεί ο κόσμος για μια συμφωνία και αναφέρομαι σε όσους τους ενδιαφέρουν πρωτίστως».
«Την Ελλάδα την αφορά δευτερευόντως, δεν διακυβεύεται ούτε η ονομασία ούτε τα άλλα στοιχεία της κρατικής της υπόστασης, αυτό αφορά κυρίως τους γείτονες» είπε ο κ.Φίλης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα.
«Δεν είναι ούτε μεγάλη, ούτε μικρή αλλά είναι μακράν του 50%.
Δεν ήταν αναγκαίο το 50% γιατί εκεί υπάρχει ένα μεταβλητό στοιχείο ποιοι είναι οι εκλογείς.
Η αποχή δεν σημαίνει όχι, σημαίνει επιφύλαξη, απορία και άλλα» υποστήριξε ο κ.Φίλης, ο οποίος σχολίασε και την αντίδραση του Π. Καμμένου, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει άκυρη τη διαδικασία.
«Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τους συνταγματολόγους από την Ελλάδα, με τις δικές τους διαδικασίες θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.
Ο κ. Καμμένος έχει γενικότερη διαφωνία για το θέμα, επικαλείται το Σύνταγμα.
Εγώ δεν είμαι συνταγματολόγος και δεν κάνω το συνταγματολόγο» είπε ο κ.Φίλης, τονίζοντας ότι «είναι προς όφελος της σταθερότητας της περιοχής, της Ελλάδας να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν από όλες τις πλευρές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης