Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Εάν κυρωθεί και εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση θα έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Εάν  κυρωθεί και εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση θα έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας
Η ΝΔ ζητά εκλογές πριν από την κύρωση και τη διαμόρφωση τετελεσμένων, τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
«Eάν – παρά τις δικές μας προσπάθειες- κυρωθεί, ισχύσει και εφαρμοστεί η Συμφωνία αυτή (των Πρεσπών), η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου θα έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας» τονίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «γι΄ αυτό ο Κ. Μητσοτάκης ζητά εκλογές πριν την κύρωση».
Κληθείς να κάνει εκτίμησε για  το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, σημειώνει πως φαίνεται ότι θα υπερισχύσει το "Ναι", προειδοποιώντας ότι «εάν αυτό συμβεί, θα ξεκλειδώσει την πορεία προς την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα και μόνον με την υπογραφή της. Για αυτό εμείς αντιδράσαμε και αντιδρούμε αποφασιστικά.
Το βάρος, το πολιτικό και ηθικό, είναι  πλέον όλο πάνω στον κ.Καμμένο. Έως πότε θα κρύβεται; Έως πότε θα παίζει φτηνά μικροκομματικά παιγνίδια με ένα μεγάλο θέμα;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.
 Επαναλαμβάνει ότι «κάνουμε και θα συνεχίσουμε  να κάνουμε ό,τι είναι θεσμικά δυνατόν για να μη κυρωθεί αυτή η Συμφωνία» και υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «‘εάν τελικά η Συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει και η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή’».
Υπογραμμίζει δε, πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια διότι ο συνδυασμός του ονόματος ‘Βόρεια Μακεδονία’, ‘μακεδονικής εθνότητας’ και ‘μακεδονικής γλώσσας’, πέραν του ότι συνιστά μείζονα υποχώρηση από πάγιες εθνικές θέσεις, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο εθνικισμού και αλυτρωτισμού για τα Σκόπια.
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η ΝΔ όταν  γίνει κυβέρνηση στην περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ κυρωθούν από την παρούσα Βουλή, απαντά ότι «εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει τελικά τις ψήφους που χρειάζονται για την κύρωση, είναι προφανές ότι οι συμφωνίες αυτές θα ισχύσουν.
Θα αρχίσουν έτσι να εφαρμόζονται και να παράγουν αποτελέσματα από το πρώτο λεπτό της ισχύος τους, συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Με αυτόν τον τρόπο, θα καταργηθεί, δεν θα υπάρχει πια, η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και  με –δυστυχώς-  επίσημα αναγνωρισμένη από την Ελλάδα τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνότητα. Πέραν αυτών όμως, θα έχει προϋπάρξει το δημοψήφισμα και η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.
Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη είναι η ανατροπή μιας τέτοιας, διαμορφωνόμενης, νομικά και πολιτικά παγιωμένης, κατάστασης.
Γι αυτό ακριβώς η ΝΔ έκανε και θα κάνει ό,τι μπορεί θεσμικά για να αποτρέψει αυτήν την κατάσταση.
Ζητά εκλογές πριν από την κύρωση και τη διαμόρφωση τετελεσμένων».
Κατά τον ίδιο, με την υπογραφή που έβαλε στη Συμφωνία των Πρεσπών η Κυβέρνηση ουσιαστικά επέβαλε στην Ελλάδα να αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» εθνότητας, όπως προβλέπουν τα άρθρα 1(4) και 7(3) της συμφωνίας.
«Ουδεμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ποτέ κάτι τέτοιο.
Το δέχθηκε όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά  και προσθέτει ότι «γι αυτό άλλωστε ουδείς από την κυβέρνηση αντιδρά όταν, ακόμα και ο λογιζόμενος ως ‘μετριοπαθής’, κ. Ζάεφ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι όλος ο κόσμος πια αποδέχεται την «μακεδονική» τους ταυτότητα και γλώσσα»
Ακόμη, εκφράζει φόβους ότι μπαίνουμε σε πολύ δύσκολους δρόμους, σημειώνει ότι προειδοποίησαν τη κυβέρνηση, αλλά εκείνη έμεινε απαθής είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα και καταλήγει λέγοντας ότι «τώρα, εκείνη φέρει αποκλειστικά τη βαριά ευθύνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης