Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με οικονομικά κριτήρια θα ψηφίσουν οι κάτοικοι της FYROM στο αυριανό δημοψήφισμα (30/9)

Reuters: Με οικονομικά κριτήρια θα ψηφίσουν οι κάτοικοι της FYROM στο αυριανό δημοψήφισμα (30/9)
Τα Σκόπια πρέπει τώρα να υιοθετήσουν επίσημα το όνομα της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προκειμένου βγoυν από δεκαετίες στασιμότητας και αστάθειας
Με το βλέμμα στο μέλλον αλλά σκεπτόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες θα ψηφίσουν οι κάτοικοι της FYROM στο αυριανό δημοψήφισμα (30/9) για το όνομα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Reuters.
Φιλοξενεί μάλιστα τη δήλωση ενός Σκοπιανού συνταξιούχου, που αναφέρει, πως θα πρέπει να υπερψηφιστεί το «Ναι» προκειμένου να ενταχθεί η χώρα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και να έλθει ευημερία στη FYROM.
«Κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο  Solomon Bicakcic.
Οι προσκλήσεις προς τη FYROM για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είχαν μπλοκαριστεί από την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο του 2018, όταν τα Σκόπια συμφώνησαν με την Αθήνα να τερματιστεί η 27ετής διαμάχη για το όνομα, όπως σημειώνει το Reuters. 
Η Ελλάδα υποστήριζε ότι το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία» της FYROM περιελάμβανε εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια επαρχία της, που φέρει το ίδιο όνομα.
Τα Σκόπια πρέπει τώρα να υιοθετήσουν επίσημα το όνομα της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», που αντικαθιστά την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», προκειμένου βγoυν από δεκαετίες στασιμότητας και αστάθειας.
Για να εξασφαλιστεί η λαϊκή υποστήριξη των απαιτούμενων συνταγματικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev προκήρυξε δημοψήφισμα με το ερώτημα να έχει την εξής διατύπωση: είστε υπέρ ή κατά της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μέσω της υλοποίησης της Συμφωνίας για το όνομα.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα φέρει σταθερότητα και ασφάλεια, η οποία είναι πολύ σημαντική για τις επενδύσεις», δήλωσε ο Zaev στο Reuters μετά από συγκέντρωση  στη νότια πόλη Demir Kapija υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές, επιτρέποντας στη μικρή αυτή βαλκανική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ την επόμενη άνοιξη, μόλις και η Βουλή της Ελλάδας επικυρώσει τη σχετική συμφωνία.
Η οικονομία της FYROM βρίσκεται σε στασιμότητα με την ανεργία να βρίσκεται άνω του 20%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στα Βαλκάνια και μέσο μηνιαίο καθαρό μισθό 350 ευρώ, παρατηρεί το Reuters.
Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως τον καλύτερο τρόπο σταθεροποίησης και ανάπτυξης μιας περιοχής που εξακολουθεί να υποφέρει από την αστάθεια, που ακολούθησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης