Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσχέδιο προϋπολογισμού χωρίς μειώσεις στις συντάξεις αλλά και χωρίς αντίμετρα - Υπέρβαση πλεονάσματος 950 εκατ το 2019

Προσχέδιο προϋπολογισμού χωρίς μειώσεις στις συντάξεις αλλά και χωρίς αντίμετρα - Υπέρβαση πλεονάσματος 950 εκατ το 2019
Προσχέδιο προϋπολογισμού χωρίς περικοπές στις συντάξεις αλλά και χωρίς αντίμετρα
Στο παρά ένα της κατάθεσης του προσχεδίου του 2019 στη Βουλή, η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει λύση στον γόρδιο δεσμό των συντάξεων εξαφανίζοντας τις περικοπές από τις σελίδες του προσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο διαμορφώνει το τελικό κείμενο του προσχεδίου χωρίς το προβλεπόμενο ψαλίδι στις συντάξεις, αλλά και χωρίς τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί για το 2019.
Τα οποία θετικά μέτρα θα λειτουργούσαν ως αντιστάθμισμα στις περικοπές των αποδοχών για 1 εκατομμύριο περίπου συνταξιούχους.
Πληροφορίες, αναφέρουν ότι από το καλάθι με τα αντίμετρα του 2019 το μόνο που φαίνεται να κρατάει η κυβέρνηση είναι το επίδομα ενοικίου, μέτρο που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου.
Η λύση αυτή είναι απότοκη των πολιτικών ζυμώσεων που προηγήθηκαν με τους δανειστές και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν διαταράσσει τις καλές σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες αφού οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των συντάξεων έγιναν σε πολύ καλό κλίμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2019 θα υπάρξει υπέρβαση 950 εκατ. ευρώ πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% που αντιστοιχεί σε ένα υπερπλεόνασμα 4,2%-4,3% (έναντι 3,96% της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου) και της επιτρέπει να μην εφαρμόσει το «ψαλίδι» στις συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τον φετινό πήχη στο 3,8%-3,9%, που αντιστοιχεί σε μια υπεραπόδοση εσόδων κοντά στα 800-900 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την «άσπρη τρύπα» των Ασφαλιστικών Ταμείων (υπεραπόδοση ΕΦΚΑ) για την επιβεβαιώσουν τη φετινή πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα που θα αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η υπεραπόδοση θα δαπανηθεί στο σύνολό της για τα αναδρομικά των ενστόλων (1,2 δισ. ευρώ), όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα θετικά μέτρα.
Ούτως ή άλλως η συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι αυτής της λογικής: δεν κόβονται συντάξεις, δεν εφαρμόζονται αντίμετρα.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης