Τελευταία Νέα
Διεθνή

ESM: «Άλμα» στην κυπριακή οικονομία – Κίνδυνος τα NPLs και το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος

ESM: «Άλμα» στην κυπριακή οικονομία – Κίνδυνος τα NPLs και το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος
Ο ESM χαιρετίζει εκ νέου την οικονομική πρόοδο της Κύπρου 
Η κυπριακή οικονομία διανύει μία περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ESM (European Stability Mechanism), με αφορμή την πέμπτη αποστολή του Μηχανισμού και της ΕΚΤ στη νήσο, κατά τη μετα-μνημονιακή εποχή.
Όπως αναφέρεται, αφού καταγράφηκε εντυπωσιακός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, ήτοι 4,2%, το 2017, η οικονομική επέκταση συνεχίστηκε με ισχυρό ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε υποτονικός.
Η περαιτέρω αύξηση της τουριστικής και οικοδομικής δραστηριότητας είχε θετικές επιπτώσεις στους άλλους τομείς της οικονομίας.
Συνεπώς, η κατάσταση στην αγορά εργασία συνέχισε να βελτιώνεται, με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.
Σε ό,τι αφορά στο άμεσο μέλλον, η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή, ωστόσο θα επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα, εκτιμά ο ESM.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές προέρχονται από τα μειωμένα αλλά ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και την αβεβαιότητα στο εξωτερικό περιβάλλον.
«Η πώληση της Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα μείωσε την αβεβαιότητα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, βελτίωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών και συνέβαλε στην εδραίωση του τραπεζικού συστήματος.
Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου αλλά πολύ υψηλού λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων (δεύτερος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ).
Η πώληση της Συνεργατικής έχει θέσει τον τραπεζικό τομέα σε πιο υγιείς βάσεις και συνέβαλε στην επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά από το 2012.
Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ή 5,7 δισεκ. ευρώ) μεταφέρθηκαν από τη Συνεργατική στην οντότητα που ανήκει στο δημόσιο.
Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. (…)
Συνολικά, ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να υφίσταται πιέσεις, δεδομένου του χαμηλού εισοδήματος από τόκους, της ενδεχόμενης ανάγκης για πρόσθετες προβλέψεις στο πλαίσιο υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλού λειτουργικού κόστους», σχολιάζεται.
Κλείνοντας, ο Μηχανισμός και η ΕΚΤ κάνουν λόγο για υψηλά φορολογικά έσοδα, σε συνδυασμό με συνετή διαχείριση των δαπανών, εντυπωσιακές δημοσιονομικές επιδόσεις, με τη διάσωση του Συνεργατισμού να κοστίζει ωστόσο στην κυβέρνηση.
«Το τελικό κόστος για την κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από τα NPLs.
Επίσης, αν και ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί μέχρι το επόμενο έτος, παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Eυρωζώνη. (…)
Η ανανέωση της δυναμικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Το ενισχυμένο νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη συνολική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των πιο αποδοτικών δικαστικές διαδικασίες, ισχυρότερη νομική επιβολή των εμπορικών απαιτήσεων, καθώς και το ψήφισμά του υψηλού ανεκτέλεστου των δικαστικών υποθέσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης