Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Άνω των 42 τρισ. ευρώ το ενεργητικό του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη

Draghi: Άνω των 42 τρισ. ευρώ το ενεργητικό του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη
Ενίσχυση της εποπτείας για τη χρηματοδότηση εκτός τραπεζικού συστήματος ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Την ανάγκη να υπάρξει χρήση της μακροπροληπτικής πολιτικής προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες να προστατευθούν από έξωθεν κινδύνους, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).
Ο κ. Draghi προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η χρηματοδότηση εκτός «κλασσικού» τραπεζικού συστήματος, ενώ προσέθεσε ότι ο σκιώδης τραπεζικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, με συνολικό ενεργητικό λίγο πάνω από 42 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη αποδείχθηκαν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τη μακροπροληπτική πολιτική για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των τρωτών σημείων.
Τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της αύξησης των κινδύνων, αλλά εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η συνέχιση της παρακολούθησης και της αξιολόγησης, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν εγκαίρως και κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Παρόλα αυτά, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινείται προς μεγαλύτερη χρήση χρηματοδότησης βάσει της αγοράς, οι αρχές απαιτούν ένα ανάλογο σύνολο δεδομένων για τον εντοπισμό κινδύνων και τρωτών σημείων και εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Η ανάλυση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εισέρχεται επίσης σε νέους τομείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης