Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο ΟΠΕΚ εξετάζει άνοδο της παραγωγής πετρελαίου κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως κατά τους επόμενους 2 μήνες

Reuters: Ο ΟΠΕΚ εξετάζει άνοδο της παραγωγής πετρελαίου κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως κατά τους επόμενους 2 μήνες
Η πλευρά του ΟΠΕΚ παραμένει προβληματισμένη αναφορικά με την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ κατά το 2019
Το ενδεχόμενο ήπιας αύξησης στην παραγωγή εντός ΟΠΕΚ εξετάζει η Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρει σημερινό (27/9) δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση επί του ζητήματος, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις που θα δημιουργηθούν από την πτώση στις εξαγωγές του Ιράν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, η Σαουδική Αραβία μαζί με ορισμένους ακόμα παραγωγούς συζήτησαν πιθανή αύξηση της παραγωγής κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες, με την σχετική άνοδο να αφορά όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, το Ριάντ δεν προέβη σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, καθώς οι δύο πηγές ισχυρίζονται ότι δεν θα εξασφαλιζόταν συμφωνία από όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Αλγερίας, καθώς ορισμένες εξ' αυτών στερούνται εφεδρικής παραγωγικής ικανότητας και δε θα είναι σε θέση να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή.
«Μία τέτοια κίνηση θα άμβλυνε τις σχέσεις μεταξύ των παραγωγών», ανέφερε η μία πηγή, προσθέτοντας παράλληλα ότι «έχουν απομείνει μόνο δύο μήνες μέχρι το τέλος του έτους, οπότε γιατί να δημιουργηθούν εντάσεις τώρα ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τη Ρωσία».
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία εξετάζει παράλληλα και το ενδεχόμενο περιορισμού της παραγωγής κατά το 2019, προκειμένου να εξισορροπήσει την αυξημένη προσφορά που θα δημιουργήσει η περαιτέρω άντληση αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε την Κυριακή (23/9) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, υπάρχει προβληματισμός ότι η άνοδος της παραγωγής, κυρίως από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να ξεπεράσει την προβλεπόμενη άνοδο της ζήτησης και να οδηγήσει σε παγκόσμια υπερπροσφορά αποθεμάτων.
«Υπάρχουν περισσότερες απειλές απέναντι στη ζήτηση το επόμενο έτος σε σύγκριση με τις απειλές για τον εφοδιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά η δεύτερη πηγή.
Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ξεπέρασε τα 80 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, καθώς η αγορά αναμένει την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης