Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν αποσυρόταν κάθε μέτρο προστασίας των πολιτών, πρώτη κατοικία, νόμος Κατσέλη, θα άλλαζε η τύχη των τραπεζών;

Εάν αποσυρόταν κάθε μέτρο προστασίας των πολιτών, πρώτη κατοικία, νόμος Κατσέλη, θα άλλαζε η τύχη των τραπεζών;
Εάν αποφασιζόταν να αποσυρθεί κάθε μέτρο προστασίας των δανειοληπτών, δεν υπήρχε κανένα όριο στην προστασία πρώτης κατοικίας και ο νόμος Κατσέλη…θα άλλαζε η τύχη των τραπεζών;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται παγιδευμένες σε ένα κυκεώνα προβλημάτων λόγω των κόκκινων δανείων.
Από την εποχή της αθρόας χορήγησης δανείων έως την εποχή της αμηχανίας πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής της περιόδου ήταν ένα φέσι στις ελληνικές τράπεζες κοντά στα 88 δισεκ. ευρώ, είχε φθάσει έως τα 116 δισεκ. ευρώ.
Τα 88 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια αντιστοιχούν περίπου σε 1,4 εκατ πολίτες δηλαδή σοκ και δέος για την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Έχουν αναλυθεί πολλές φορές από το bankingnews τα εναλλακτικά σενάρια επίλυσης του προβλήματος, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια μείωσης των NPEs, υποβάλλουν και τους νέους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.
Τα σενάρια και οι ανησυχίες για αυξήσεις κεφαλαίου αυξάνονται και η μακρά περίοδος εξυγίανσης συνεχίζεται.
Εάν αποφασιζόταν να αποσυρθεί κάθε μέτρο προστασίας των δανειοληπτών, δεν υπήρχε κανένα όριο στην προστασία πρώτης κατοικίας, να μην υπάρχει το όριο των 200 ή 150 χιλ αλλά μηδέν και αποσυρόταν και ο νόμος Κατσέλη που παρέχει εναλλακτικές…θα άλλαζε η τύχη των τραπεζών;
Θα σκεφθούν πολλοί ένα τέτοιο μέτρο θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος και επίσης ένα τέτοιο μέτρο δεν πέρασε στην εποχή των μνημονίων θα περάσει στην μεταμνημονιακή εποχή;
Προφανώς είναι έως αδύνατο.
Όμως ακόμη και αποφασιζόταν να αποσυρθούν πλήρως τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών…οι τράπεζες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορούσαν να διασωθούν.
Οι τράπεζες δυνητικά θα βρίσκονταν με 500.000 ακίνητα κατασχεμένα – σε μέσους όρους – σε μια αγορά γης που φαινομενικά κινείται.
Εάν αποσυρόντουσαν όλα τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, θεωρητικά θα μπορούσε να προέκυπτε κάποιο μη μετρήσιμο κέρδος για τις τράπεζες με τις τωρινές παραδοχές.
Όμως δεν θα επίλυε το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών γιατί τα ακίνητα δεν μπορούν να πουληθούν, η αξία τους είναι δυσανάλογη σε σχέση με τις αρχικές τιμές που είχαν καθοριστεί όταν χρησιμοποιήθηκαν ως εξασφαλίσεις κ.α.
Η ουσία είναι ότι ακόμη και εάν αποσύρονταν όλα τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι τράπεζες θα έλυναν το πρόβλημα τους.
Συν τοις άλλοις εάν κατάσχονταν 500.000 ακίνητα οι άνθρωποι θα έμεναν στον δρόμο προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις με μεγάλες πολιτικές συνέπειες.
Βέβαια προβάλλεται ένα επιχείρημα.
Οι τράπεζες να καταστούν μέσω των διαδικασιών κατάσχεσης οι ιδιοκτήτες των 500.000 ακινήτων και εν συνεχεία να ζητούσαν από τους αρχικούς ιδιοκτήτες να μετατραπούν σε ενοικιαστές.
Ας υποθέσουμε ότι ένα μέσο ενοίκιο είναι 500 ευρώ Χ 500.000 ακίνητα είναι 250 εκατ ευρώ τον μήνα Χ 12 μήνες = 3 δισεκ. ευρώ.
Μπορούν οι τράπεζες να μετατραπούν σε κτηματομεσίτες που ενοικιάζουν ακίνητα;
Συν τοις άλλοις έχοντας στην κατοχή τους τέτοιας κλίμακας ακίνητα οποιαδήποτε αλλαγή στις τιμές, οποιαδήποτε αυξομείωση θα έχει τεράστια επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών.
Και καλά όταν οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, όταν μειώνονται τι γίνεται;
Ποια θα είναι η επίδραση στα κεφάλαια από την μείωση της αποτίμησης των ακινήτων;
Καταστροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης