Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ανεβάζει «στροφές» η αγορά πράσινων ομολόγων

Morgan Stanley: Ανεβάζει «στροφές» η αγορά πράσινων ομολόγων
Morgan Stanley: Ανεβάζει «στροφές» η αγορά πράσινων ομολόγων
Δέκα χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου από την Παγκόσμια Τράπεζα, η αγορά αυτών των φιλικών προς το περιβάλλον επενδυτικών προϊόντων εμφανίζει επιτέλους σημάδια ωριμότητας αναφέρει σε report της η Morgan Stanley.
Σήμερα, οι εταιρείες, οι δήμοι και οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση για να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνοι προς τους πολίτες.
Η έκδοση ομολόγων που χρηματοδοτεί αειφόρα και φιλικά προς το κλίμα έργα τους επιτρέπει να αποκομίσουν τα οφέλη αυτά ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύουν τις δραστηριότητές τους και την υποδομή τους.
Πρόσφατα, η αγορά έχει δείξει εκθετική ανάπτυξη.
 Η συνολική αξία των πράσινων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2017 έφθασε τα 161 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 74% από το 2016, σύμφωνα με την πρωτοβουλία Moody's και την Climate Bond Initiative1.
Το 2018 σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός αναμένεται να ανέλθει στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά

Η αγορά χρειάστηκε  περισσότερο χρόνο από ό, τι αναμενόταν για να αναπτυχθεί.
Αλλά τώρα υπάρχει ένας υγιής συνδυασμός παραγόντων - ορισμένοι που τραβούν, άλλοι που ωθούν - που θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς καθώς εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία.
Από την πλευρά της έλξης είναι η αυξημένη ζήτηση, τόσο από τους εκδότες όσο και από τους επενδυτές.
Οι εκδότες γενικά θέλουν να διαφοροποιήσουν τη βάση των επενδυτών τους και τα πράσινα ομόλογα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύσουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διανοούμενους πελάτες.
Από τον Ιούλιο του 2017, ο αριθμός των ειδικών πόρων για τα πράσινα ομόλογα έχει αυξηθεί σε 38 από 24, αύξηση 58%, σύμφωνα με το Environmental Finance, μια υπηρεσία ειδήσεων στο διαδίκτυο.
Την ίδια περίοδο, τα συνολικά ενεργητικά υπό διαχείριση σε ειδικούς πράσινους ομολογιακούς πόρους αυξήθηκαν στα 5,34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Green Bond της Environmental Finance.2 Είναι σαφές ότι οι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν αυτά τα είδη προϊόντων και αυτό αντανακλάται στο τοπίο των περιουσιακών στοιχείων.
Από την πλευρά της ώθησης, έχετε ρυθμιστές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υποστηρίζουν αυτήν την αγορά. Η έλλειψη ρυθμίσεων και ορισμών συχνά αναφέρονται ως εμπόδια στην ανάπτυξη των πράσινων ομολόγων, αλλά όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για να το αλλάξουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε ηγετική θέση με την έκδοση της έκθεσής της για το Μάρτιο του 2018 «Σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης» 3 ένα χάρτη πορείας των μεταρρυθμίσεων για πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που περιλαμβάνουν ταξινομίες, πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές.
Μεμονωμένα, χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Σουηδία έχουν πρόσφατα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που αποσκοπούν στην επίτευξη πράσινης μετάβασης.
Τον Αύγουστο του 2016, η Κίνα κυκλοφόρησε το δικό της σύνολο κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών, κατοχυρώνοντας περαιτέρω τις πράσινες επενδύσεις ως μέρος της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές και οι πολιτικές είναι κρίσιμες για την τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και βοηθώντας τους εκδότες να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους κατά τους στόχους της περιβαλλοντικής πολιτικής

Τάσεις της αγοράς

Τι σημαίνει αυτό για τους εκδότες και τους επενδυτές που βλέπουν την πράσινη αγορά ομολόγων;
Υπάρχουν τρεις σημαντικές τάσεις που αξίζει να σημειωθούν.
Πρώτον, οι τύποι των εκδοτών που εισέρχονται στην αγορά θα συνεχίσουν να διευρύνονται.
Οι εταιρείες, τα πρακτορεία μεταφορών, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα αεροδρόμια έχουν όλοι αγκαλιάσει αυτή τη μορφή χρέους για να χρηματοδοτήσουν τις μεταβάσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τώρα βλέπουμε επίσης την εμφάνιση μιας κυρίαρχης αγοράς πράσινων ομολόγων: Τους τελευταίους 18 μήνες, η Πολωνία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ινδονησία, τα Φίτζι και η Νιγηρία έχουν εκδώσει όλα τα κυρίαρχα πράσινα ομόλογα.
Δεύτερον, πολλοί από αυτούς τους εκδότες επιστρέφουν στην αγορά για δεύτερη και τρίτη συναλλαγή.
 Αντί να τους θαυμάζετε ως κομμάτια μουσείων, οι εκδότες αντιμετωπίζουν τους πράσινους δεσμούς ως ένα κανονικό μέρος των χρηματοδοτικών εργαλείων τους. Αυτό θα οδηγήσει τελικά σε μια καμπύλη των πράσινων ομολόγων που κάθε εκδότης μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καθορίσει τη μελλοντική τιμολόγηση, ένα σίγουρο σημάδι ωριμότητας για την αγορά και ένα σημάδι ότι οι εκδότες τη θεωρούν ως τακτική επιλογή όταν σκέφτονται τη χρηματοδότησή τους.
Τρίτον, η επιτυχία των πράσινων ομολόγων οδηγεί στην αποδοχή της αγοράς σταθερού εισοδήματος ως φυσικού οίκου για την επένδυση στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στη διακυβέρνηση.
Για χρόνια, η αγορά μετοχών βρισκόταν στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος.
 Ωστόσο, οι εκδότες μπορούν να επιστρέψουν στην αγορά ομολόγων όποτε χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους ή να αντλήσουν νέα χρήματα, καθιστώντας το φυσικό τους τόπο να επισημάνουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές βιωσιμότητας και να συνεργαστούν με τους επενδυτές.
Υπάρχει σημαντική αξία στην αγορά σταθερού εισοδήματος που πρωτοστατεί εδώ, και τα πράσινα ομόλογα βοηθούν τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να είναι ζεστοί στην ιδέα.

Πιθανοί περιορισμοί

Υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βάλουν περιορισμούς σε αυτήν την αγορά.
Η έκδοση ενός πράσινου ομολόγου είναι πολύ σημαντική λόγω των πρόσθετων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Δεν υπάρχει ακόμα προφανές πλεονέκτημα τιμολόγησης.
Και ανυπόμονοι επενδυτές μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκουν έλλειψη επενδύσιμου προϊόντος.
Αλλά αυτή η έλλειψη προσφοράς, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση, θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερη έκταση εκδόσεων για να εισέλθει στην αγορά, γεγονός που μπορεί να πείσει περισσότερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να αφιερώσουν περισσότερα κεφάλαια στο διάστημα.
Αυτός ο τύπος ενάρετου κύκλου θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για τη συνεχή ανάπτυξη.
Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να φτάσετε εδώ, αλλά η πρόσφατη επιτυχία αυτής της σχετικά νέας αγοράς θα πρέπει να ανακουφίσει κάθε αμφιβολία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.
Όσο η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή παραμένουν παγκόσμιες προτεραιότητες, μπορείτε να περιμένετε ότι οι πράσινες δεσμοί θα είναι μέρος της εξίσωσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης