Διεθνή

Για ύφεση στην αμερικανική οικονομία από το 2020, προειδοποιεί ο Ray Dalio

Για ύφεση στην αμερικανική οικονομία από το 2020, προειδοποιεί ο Ray Dalio
Ο μεγαλοεπενδυτής Ray Dalio κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση στις ΗΠΑ
Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να βιώσει τριγμούς σε περίπου δύο χρόνια από τώρα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Bridgewater Associates και γνωστός μεγελοεπενδυτής, Ray Dalio.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Insider, o κ. Dalio παρομοίασε την τρέχουσα περίοδο με αυτή του 1937.
Όπως εξηγεί μεταξύ, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επιφέροντας, αναπόφευκτα, μία ύφεση στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν λιγότερες επιλογές σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η λύση είναι «ο καπιταλισμός να δουλέψει για όλους», σχολιάζει, αλλιώς οι ΗΠΑ θα βιώσουν μία επανάληψη της δεκαετίας του 1930.
Όπως εξηγεί ο κ. Dalio, υπάρχουν έξι στάδια σε κάθε κρίση χρέους:
«Υπάρχει το πρώτο μέρος του κύκλου όπου το χρέος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εισοδημάτων παραγωγικότητας και, στη συνέχεια, μπορεί να εξυπηρετηθεί και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ανεβαίνουν, όλα είναι ωραία.
Και τότε, φτάνουμε στη φάση φούσκας του κύκλου.
Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα, βρισκόμαστε σε μια θέση όπου όλοι παρεκκλίνουν από το παρελθόν, επειδή οι αγορές ανεβαίνουν νομίζουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να ενισχύονται.
Δανείζονται χρήματα για να εκμεταλλευτούν αυτή τη φάση, όταν κάνοντας τους υπολογισμούς, καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν σε τέτοια επίπεδα χρέους.
Στη συνέχεια, εισερχόμαστε στην τρίτη φάση του κύκλου, που είναι το αποκορύφωμα.
Αυτό το μέρος του κύκλου επέρχεται συνήθως όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να πατούν φρένο, να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική κλπ» (…).
«Και όταν τα επιτόκια φτάσουν στο 0%, εισερχόμαστε στην ύφεση αυτού του κύκλου, καθώς η νομισματική πολιτική δεν λειτουργεί κανονικά όταν τα επιτόκια χάνουν το μηδέν.
Στη συνέχεια, πρέπει να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση και να ξεκινήσει αυτή την επέκταση. Και τότε, ξεκινάς πάλι τον κύκλο», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Dalio, κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, υπήρξαν μόνο δύο φορές όπου υπήρχαν κρίσεις χρέους όταν τα επιτόκια είχαν μειωθεί στο μηδέν:
«Στην ιστορία του περασμένου αιώνα παρατηρήθηκαν μόνο δύο φορές κρίσεις χρέους με μηδενικά επιτόκια.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η κεντρική τράπεζα έπρεπε να εκτυπώσει χρήματα και να στραφεί σε ένα διαφορετικό είδος νομισματικής πολιτικής, να χρησιμοποιήσει την ποσοτική χαλάρωση και να αγοράσει χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση των τιμών, αλλά και σε μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό επίπεδο, όπως τώρα σε όλο τον κόσμο.
Και ότι η αγορά, στην προκειμένη περίπτωση περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 τρισεκ. δολαρίων, έχει ωθήσει τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία και οδήγησε τα επιτόκια στο μηδέν, γεγονός που προκάλεσε την άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τον… λαϊκισμό».
Ο μεγαλοεπενδυτής εστίασε εκ νέου και στην τεράστια ανισότητα, επίπεδου, μάλιστα, 1930.
Όπως ανέφερε, τα παραπάνω προκαλούν ένα χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
«Το πλουσιότερο 1% του κόσμου διαθέτει πλούτο όσο το κατώτατο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με το τέλος της δεκαετίας του '30.
Η ανισότητα στον πλούτο αναπαράγει μια λαϊκιστική αντίδραση που σαφώς εκδηλώθηκε στην εκλογή του Προέδρου Trump, στο Brexit και στην αύξηση της δημοτικότητας των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη.
Αυτό αντικατοπτρίζει την άνοδο του κομμουνισμού στη Σοβιετική Ένωση και του φασισμού στην Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης