Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ξαναζεσταίνονται» τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες - Στο τραπέζι και ο εκλογικός αιφνιδιασμός τον Νοέμβριο 2018

«Ξαναζεσταίνονται» τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες - Στο τραπέζι και ο εκλογικός αιφνιδιασμός τον Νοέμβριο 2018
«Ξαναζεσταίνονται» τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες - Στο τραπέζι και ο εκλογικός αιφνιδιασμός το Νοέμβριο
Ενώ ο καιρός κρύωσε απότομα τα σενάρια για πρόωρες κάλπες αναθερμαίνονται και μάλιστα κάποια από αυτά κάνουν λόγο ακόμη και για εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο Νοέμβριο 2018.
Το βασικό σενάριο θέλει εκλογές Μάιο 2019 αλλά υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.

Οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να μη λαμβάνει απάντηση τελικά για το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων από τους εταίρους πριν από τον Δεκέμβριο πυροδότησαν εκ νέου τις φημολογίες για εκλογές.
Έτσι, τα εκλογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν όπως και οι σχεδιασμοί του Μαξίμου καθώς ορόσημο θεωρείται το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου έχουν μπει όλα τα σενάρια που τίθενται στο τραπέζι και τα επεξεργάζονται ενδελεχώς.
Δεδομένου ότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα έχουν προαναγγελθεί, οι αντιδράσεις στην κοινωνία θα είναι εκρηκτικές στο ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, σβήνουν και γράφουν σενάρια, μετρούν τα υπέρ και τα κατά, ζυγίζουν τα δεδομένα προκειμένου να καταλήξουν στο χρόνο των εκλογών που εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει προς όφελός της.  
Οι εισηγήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διφορούμενες.
Αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι Ευρωπαίοι ορθώνουν ανάστημα σε ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων η προσφυγή στις κάλπες το Νοέμβριο  θα είναι μονόδρομος.
Υπάρχει όμως και το σενάριο του Φεβρουαρίου το οποίο διακινούν όσοι υποστηρίζουν ότι επειδή οι ψηφοφόροι είναι πλέον δύσπιστοι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τις εξαγγελίες του θέλουν να δουν έργα. Έτσι, όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη θεωρούν ότι πρέπει να μπει ο Ιανουάριος ούτως ώστε να διαπιστώσουν πως η κυβέρνηση ό, τι λέει αυτή τη φορά το εννοεί: και δεν θα μειώσει τις συντάξεις και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Βεβαίως αυτό το σενάριο εμπεριέχει το ρίσκο να μη γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο και η κυβέρνηση να βρεθεί ξανά εκτεθειμένη και ο κ. Τσίπρας να κατηγορηθεί για άλλη μια φορά ως αναξιόπιστος.
Υπάρχουν πάντως και τα στελέχη της κυβέρνησης που επιμένουν ότι ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας καθώς ούτως ή άλλως είναι εκλογικός, με την ελπίδα ότι η όποια δυσαρέσκεια να κατευθυνθεί σε ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές κάλπες ενώ στις εθνικές εκλογές η άνευ προηγουμένου πόλωση να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τις δυνάμεις του. Αυτό όμως το σενάριο πάσχει όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις νέες δεσμεύσεις της και επιπλέον το «Μακεδονικό» θα δυναμιτίζει τη συνοχή της.
Καχύποπτοι παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά το παρασκήνιο των Βρυξελλών θεωρούν ότι πίσω από μια ρήξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές για το θέμα των συντάξεων θα μπορεί να είναι και μεθοδευμένη από τις δύο πλευρές.
Στόχος, όπως επισημαίνουν, είναι να ενισχυθεί ο κ. Τσίπρας ώστε μετεκλογικά να προκύψουν σενάρια για μεγαλύτερη στήριξη τόσο θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όπως το Σκοπιανό, το Αλβανικό, το Κυπριακό και τα ελληνοαλβανικά, όσο και σε εσωτερικά ζητήματα καθώς υπάρχει φόβος για ισχυρές αντιδράσεις αφού ο ρυθμός ανάπτυξης 3,5% όπως είχε επισημάνει και ο κ. Τσίπρας προ του 2015, «για να επιτευχθεί θα είναι βαμμένος από το αίμα των θυσιών του ελληνικού λαού».
Οι ίδιοι παράγοντες διαβλέπουν πίσω από αυτά τα σενάρια την επιθυμία κάποιων εκ των δανειστών μας για κυβέρνηση πλατιάς συνεργασίας στην Αθήνα από την οποία να εξαιρούνται τα δύο άκρα.
Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι βουλευτές των δύο κυβερνητικών εταίρων που όχι μόνο σε κατ ιδίαν συζητήσεις αλλά πλέον και δημοσίως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες σύντομα. 
«Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο του 2019. Δεν αποκλείω να γίνουν νωρίτερα.
Εξαρτάται από το ξεδίπλωμα ενός προγραμματισμού της κυβέρνησης που αφορά στην ενίσχυση των μεσαίων τάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Άλλωστε στα πηγαδάκια των κυβερνητικών βουλευτών ακούγεται συχνά πυκνά η φράση «με κομμένες συντάξεις δεν θα πάμε σε εκλογές.
Οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».
Την ίδια ώρα, άλλος ένας σκόπελος για την κυβέρνηση που συνάμα αποτελεί κλειδί για την ημερομηνία των εκλογών, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, είναι το Σκοπιανό και δη το αποτέλεσμα που θα έχει το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Στην περίπτωση που υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών τότε θα αρχίσει να μετρά και αντίστροφα ο χρόνος που αυτή θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εκτιμούν και το επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης