Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αργεντινή - Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης εν μέσω συζητήσεων με ΔΝΤ - Η αντίδραση του Ταμείου

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αργεντινή - Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης εν μέσω συζητήσεων με ΔΝΤ - Η αντίδραση του Ταμείου
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το πέσο Αργεντινής
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Αργεντινή, η παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη Luis Caputo, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ για το δάνειο των 50 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούνιο του 2018.
Ο Caputo ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο μετά την παραίτηση-έκπληξη του Federico Sturzenegger.
Προηγουμένως εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών και «μετακόμισε» στην κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Ο ίδιος προχώρησε σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού στο 60% σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του πέσο, που φέτος έχει χάσει το μισό της αξίας του, καθώς έχει υποτιμηθεί κατά 50% (η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών).
«Η παραίτηση αυτή οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, με την πεποίθηση πως μια νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική, οικονομική, νομισματική και συναλλαγματική κατάσταση», αναφέρεται στη δήλωση του Caputo στενού συνεργάτη του κεντροδεξιού προέδρου Macri.
Ωστόσο, κρίνοντας από την αντίδραση των αγορών, η εμπιστοσύνη δεν... ανακτήθηκε, με το πέσο να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,68%, στα 38,3 πέσο ανά δολάριο.
Όπως ήταν φυσικό αντίδραση για την παραίτηση υπήρξε και από το ΔΝΤ, η οποία, όμως, ήταν «ήπια» με δεδομένο ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί να επέμβει στα «εσωτερικά» της Αργεντινής.
«Λάβαμε υπόψη μας τις σημερινές ανακοινώσεις για την αλλαγή στην Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή και εποικοδομητική μας συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα υπό την ηγεσία του Guido Sandleris.
Η αποστολή μας και οι αρχές της Αργεντινής συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά, με στόχο να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-09-25_7-11-08.jpg?itok=iqB2vuqi

Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραίτηση του Caputo από την προεδρία της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής ήρθε μια μέρα μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την αύξηση του αρχικού δανείου που έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει επιπλέον κεφάλαια 3-5 δισ. δολ. προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευθεί στο Ταμείο ότι θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της στο 0% του ΑΕΠ το 2019 από 2,6% που έχει αγγίξει το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης