Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Νέα Υόρκη εστιάζεται το κυβερνητικό ενδιαφέρον - Τι θα υποστηρίξει ο Τσίπρας σε funds και πολιτικούς;

Στη Νέα Υόρκη εστιάζεται το κυβερνητικό ενδιαφέρον - Τι θα υποστηρίξει ο Τσίπρας σε funds και πολιτικούς;
Η κυβέρνηση πάντως αφήνει τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς στην άκρη και εστιάζει το ενδιαφέρον της στη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκεται μέχρι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη  FYROM ο Zoran Zaev με τις «αποσκευές» του γεμάτες από την πρωτόγνωρη στήριξη της Δύσης υπέρ του ναι, συνεχίζει να δίνει τη μάχη του προκειμένου να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμά του οι πολίτες της γειτονικής χώρας, προκρίνοντας σε κάθε ευκαιρία τα περί  «μακεδονικού λαού» και «μακεδονικής γλώσσας».
Μάλιστα τηλεοπτικό σποτ υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα που μεταδίδεται στη γειτονική χώρα κάνει λόγο για μακεδονική παράδοση, πολιτισμό και γλώσσα τα οποία όπως επισημαίνει παραμένουν μακεδονικά.
Ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα Βόρεια Μακεδονία όπως έχει αποφασιστεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επιμένει στη θέση του και μιλώντας σε εκδήλωση τάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο για άλλη μια φορά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, παρά την «πυροσβεστική» συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου πριν από λίγες κατά την οποία οι δύο πρόεδροι της συγκυβέρνησης επιχείρησαν να «σβήσουν» τις φωτιές που άναψε η αντιπαράθεση Κοτζιά και στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες.
Οι ΑΝΕΛ επιμένουν στην αποχώρησή τους από την κυβέρνηση στην περίπτωση που έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή και η κυβέρνηση από την πλευρά της, καλεί τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει στάση.
Στο Μαξίμου πάντως εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα περάσει παρά τις απειλές Καμμένου καθώς υπολογίζουν στις ψήφους βουλευτών από το Ποτάμι, σε κάποιους από τους ΑΝΕΛ αλλά και σε ανεξάρτητους βουλευτές.

Την Τρίτη η συνάντηση Τσίπρα -  Erdogan στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

Η κυβέρνηση πάντως αφήνει για λίγες ημέρες τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς στην άκρη και εστιάζει το ενδιαφέρον της αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκεται μέχρι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Νέα Υόρκη, τόσο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και κατά τις επαφές του με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στην αμερικανική πρωτεύουσα θα επιχειρήσει να αναδείξει τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου θα αναφερθεί:

- Στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων.

- Στις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς.

- Στην προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές.

- Στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία.

- Στις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan η οποία κλείδωσε για την Τρίτη στο περιθώριο της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα -  Erdogan περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι ευρωπαϊκές σχέσεις καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Εν τω μεταξύ, στο δείπνο που θα παραθέσει σήμερα το βράδυ προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στη ΓΣ του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα σύντομο τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να δοθεί η ευκαιρία για μια αναφορά στα εθνικά θέματα και την οικονομία.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης