Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ ζητά ο Nowotny

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ ζητά ο Nowotny
«Νομίζω ότι η εξομάλυνση της πολιτικής μας θα μπορούσε να γίνει κάπως πιο γρήγορα», τόνισε ο Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιταχύνει την έξοδο της από αυτή τη νομισματική πολιτική «κρίσης».
Αυτό τόνισε o Ewald Nowotny διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επαναβεβαιώνοντας την «επιθετική» του γραμμή σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των πιθανών αυξήσεων των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ πρόκειται να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, (QE) ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ περί τα τέλη του έτους και έχει καταλήξει σε αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2019 εάν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχυνθεί απαλά.
Ο Nowotny, από την πλευρά του, αμφισβητεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση. 
Νομίζω ότι η εξομάλυνση της πολιτικής μας θα μπορούσε να γίνει κάπως πιο γρήγορα», δήλωσε σήμερα (23/9) σε συνέντευξή του στο αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF.
Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα να αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο -0,2% από -0,4% τώρα.
Οι συζητήσεις στην ΕΚΤ επικεντρώνονται στο πόσο καιρό θα αναμένουμε προκειμένου να αυξήσουμε τα επιτόκια και να διασφαλίσουμε ότι η βασική εντολή της Τράπεζας για σταθερότητα των τιμών θα είναι πλήρως εξασφαλισμένη, σημείωσε, προσθέτοντας ότι βρίσκεται στο «αισιόδοξο στρατόπεδο».
«Δεν είμαι εντελώς μόνος κατά τη γνώμη μου, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ανοιχτή συζήτηση », τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.
Πάντως σύννεφα σχηματίζονται στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, με τις αναδυόμενες οικονομίες να αισθάνονται τη συμπίεση των υψηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ και τις εμπορικές τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Ο Nowotny δήλωσε ότι η άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για το εμπόριο ως παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ωστόσο μείωσε τον αντίκτυπό της για την ΕΕ.  
«Δεν βλέπω καμία απειλή για την Ευρώπη εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός τραπεζίτης,
Σε άλλα θέματα, ο Nowotny εξέφρασε την ανησυχία του για την υψηλή αποτίμηση των χρηματιστηριακών αγορών μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που συγκλόνισε τον κόσμο, χαρακτηρίζοντας τους υψηλούς δείκτες τιμών-κερδών ως «μια μάλλον επικίνδυνη εξέλιξη».
Η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά το ενδεχομένως «σκληρό» διαζύγιο  της Βρετανίας με την ΕΕ ενώ είναι ανήσυχη από τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη, είπε, τονίζοντας πως το βασικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι η οικονομική στασιμότητα, με πρόβλεψη μόλις 1% τον επόμενο χρόνο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης