Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελεύθεροι μετά την απαράδεκτη σύλληψη τους οι δημοσιογράφοι - Τίθεται ζήτημα Δημοκρατίας

Ελεύθεροι μετά την απαράδεκτη σύλληψη τους οι δημοσιογράφοι - Τίθεται ζήτημα Δημοκρατίας
Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι πρέπει να καταγγείλει δημοσιογράφους που δεν της αρέσουν
Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα (23/9) μετά τη μεταφορά τους στην Ευελπίδων ο εκδότης του "Φιλελεύθερου" Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, που πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων.
Είχε προηγηθεί χθές (22/9) η απαράδεκτη σύλληψή τους μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος για δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια και έρευνα που αφορούσε στη διαχείριση των πόρων δις. που διατίθενται για το προσφυγικό.

Ο εκδότης του "Φιλελεύθερου" εξερχόμενος από το αστυνομικό τμήμα με δηλώσεις του επισήμανε ότι ο στόχος τους, με τη μήνυση Καμμένου, είναι προφανείς: "Να κλείσουν τα στόματα σε όσους ασκούν κριτική"...

Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης. Ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης δήλωσε πως "μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία".

Π. Λάμψιας: Ντροπή για τη δημοκρατία

"Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι πρέπει να καταγγείλει δημοσιογράφους που δεν της αρέσουν", τόνισε από την πλευρά του στο "Πρώτο Θέμα" ο διευθυντής του "Φιλελεύθερου", Παναγιώτης Λάμψιας, και χαρακτήρισε "ντροπή για τη σύγχρονη δημοκρατία" όσα συνέβησαν το Σάββατο.

Κ. Γαλανού: Στα κρατητήρια για εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ

Παραμένουμε στα κρατητήρια για ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ από το Α.Τ. Εξαρχείων η δημοσιογράφους Κατερίνα Γαλανού.

Η κ. Γαλανού κατήγγειλε εξευτελιστική διαδικασία κατά τη διαδικασία της δακτυλοσκόπησης. "Θα πάμε στη σήμανση να επιβεβαιώσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα που μας πήραν σε μια εξευτελιστική διαδικασία, θα φωτογραφηθούμε στη σήμανση, και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω" ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακής.

Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι το ρεπορτάζ του "Φιλελεύθερου" που προκάλεσε τη μήνυση του υπουργού Άμυνας ήταν εμπεριστατωμένο, με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό ή δυσφημιστικό περιεχόμενο, με ερωτήματα, έγγραφα, πηγές και ό,τι περιλαμβάνει ένα τέτοιο δημοσίευμα.

Όπως εξήγησε η κ. Γαλανού, "αυτό το οποίο όφειλε να κάνει ένας υπουργός σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ο οποίος έχει δημόσιο λόγο και θεσμικό βήμα, ήταν να απαντήσει είτε σε μια συνέντευξη Τύπου είτε στη Βουλή… Εξάλλου, μέσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει κατατεθεί και πλήθος ερωτήσεων, υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, υπάρχουν στελέχη τα οποία υπηρέτησαν επί αυτής της κυβερνήσεως σε θέση γραμματέα για το μεταναστευτικό, έχουν κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις".

"Ο υπουργός θα μπορούσε πολύ εύκολα να αξιοποιήσει όλα τα βήματα, όλες τις οδούς που τού δίνει η σύγχρονη δημοκρατία ώστε να απαντήσει ώστε στο δημοσίευμα του Φιλελεύθερο", σημείωσε.

Χθες το bankingnews έγραφε:

Ως μία ακόμη απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης του Τύπου εκλαμβάνεται η σημερινή (22/9/2018) σύλληψη  των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος και του διαδικτυακού τόπου ilberal.gr, μετά από μήνυση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας, που διερωτόταν που κατευθύνθηκαν τα κοινοτικά χρήματα για το μεταναστευτικό, ενώ η κυβέρνηση ουσιαστικά κάλυψε την κίνηση αυτή του κ. Καμμένου.
Ο υπουργός Άμυνας  Πάνος Καμμένος για πολλοστή φορά κατέφυγε στην τακτική των μηνύσεων και της αυτόφωρης διαδικασίας, ενέργεια που στρέφεται κατά της  ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.
Συνιστά αναμφίβολα πράξη αυταρχισμού, καθώς εάν κάποιος θεωρεί πως πλήττεται από ένα δημοσίευμα μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του.
Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για στη γαδα δημοσιογράφοι του φιλελεύθερου

Τα γεγονότα

Μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για το εξώφυλλο της Παρασκευής (21/09/2018), οι τρεις δημοσιογράφοι και εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ, Κατερίνα Γαλανού, μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.
Οι τρεις δημοσιογράφοι, ανέμεναν στις οικίες τους την  αστυνομία, άνδρες της οποίας είχαν μεταβεί το πρωί στα γραφεία της εφημερίδας (που είναι κλειστά σήμερα) αναζητώντας τους, όπως και άλλους τέσσερις δημοσιογράφους.
Οι τρεις δημοσιογράφοι εμφανίσθηκαν στη ΓΑΔΑ, ύστερα από πολύωρη αναμονή στα σπίτια τους, οι διευθύνσεις των οποίων είναι γνωστές.
Διαπιστώνοντας πως δεν υπήρξε η παραμικρή ενόχληση μετέβησαν στη Γενική Διεύθυνση προτού παρέλθει το αυτόφωρο και «παραδόθηκαν», προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
 Όμως στην Ασφάλεια τους παρέπεμψαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, όπου εκεί κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά.
Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.
«Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη... Μόρια» δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θ. Μαυρίδης,  προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν».
Οι τρεις δημοσιογράφοι «παραδόθηκαν» στις αρχές για να στηρίξουν τόσο την έρευνας που διεξήχθη για την κατάσταση στην Μόρια μέσα από τις στήλες της εφημερίδες, όσο και για να αποδείξουν, πέραν όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ότι η φάμπρικα των μηνύσεων κατά ΜΜΕ έχει μοναδικό σκοπό τη «φίμωση» του Τύπου η ελευθερία του οποίου τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κατ' επανάληψη πληγεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για στη γαδα δημοσιογράφοι του φιλελεύθερου
      
Κάλυψη από την κυβέρνηση στον Καμμένο

Η κυβέρνηση με την πρόσφατη τροποποίηση του «τυποκτόνου νόμου» έχει δώσει δείγμα γραφής, προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων.
Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σήμερα (22/9/2018) με αφορμή την κράτηση δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μετά από μήνυση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.
  Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι «η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες» και προσέθεταν:
«Στη συζήτηση για το νέο Ποινικό Κώδικα και για το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».
 
Θύελλα αντιδράσεων


Όπως ήταν φυσικό έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα γεγονότα αυτά που δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανή.
«Οι τραμπουκισμοί του Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν», τόνισε η ΝΔ, ενώ το Ποτάμι υπογράμμισε ότι θυμίζει άλλες εποχές και καθεστώτα η εικόνα των δημοσιογράφων  στα αστυνομικά τμήματα και το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που συνεχίζεται.

Αποτέλεσμα εικόνας για στη γαδα δημοσιογράφοι του φιλελεύθερου

ΝΔ: Οι τραμπουκισμοί του Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν - Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού», αναφέρει η ΝΔ.
Όπως σημειώνει, «ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».
Η ΝΔ υπογραμμίζει πως «οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν.
Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».

Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ): Ο Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων

«Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται», δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, για την δίωξη των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος.
Όπως αναφέρει ο κ. Χρηστίδης «ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά.
Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους».
 «Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας», καταλήγει ο κ. Χρηστίδης.

 Τσιόδρας (Ποτάμι): Θυμίζει άλλες εποχές και καθεστώτα η εικόνα των δημοσιογράφων  στα αστυνομικά τμήματα

«H εικόνα των δημοσιογράφων του "Φιλελεύθερου" στα αστυνομικά τμήματα  και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού,  Δ. Τσιόδρας.
Όπως τονίζει «πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης.
Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων».
«Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον τύπο να καταργηθεί», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης