Τελευταία Νέα
Speculator

Προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα 4,2% ή 7,5 δισ ευρώ την διετία 2018-2019

Προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα 4,2% ή 7,5 δισ ευρώ την διετία 2018-2019
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόβλεψη αυτή είναι πολύ κοντά με αυτή των δανειστών
Πλεονάσματα-μαμούθ θα παρουσιάσει το 2018 και το 2019 η ελληνική οικονομία, γεγονός που διευκολύνει τα μέγιστα τις κινήσεις της κυβέρνησης όχι μόνο για το θέμα των συντάξεων αλλά και για τον χρόνο εφαρμογής των θετικών μέτρων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλακώτος από το Λονδίνο όπου βρισκόταν εκτίμησε ότι το 2019 θα υπάρξει χώρος 900 εκατ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόβλεψη αυτή είναι πολύ κοντά με αυτή των δανειστών που συνεχίζουν να διυλίζουν τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να εξάγουν τα οριστικά τους συμπεράσματα.
Την ίδια στιγμή, υπερπλεόνασμα 4,2% προβλέπει για το 2018 το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διανομή ενός νέου κοινωνικού μερίσματος μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί επίσης εφικτό τον στόχο για ανάπτυξη 2%, από 1,9% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, λόγω κυρίως της αύξησης που σημειώνει η ιδιωτική κατανάλωση.
Εάν όμως κοπούν οι συντάξεις, τα πράγματα στην οικονομία θα αλλάξουν, η επίπτωση από το μέτρο θα είναι μεγάλη και η κάμψη του ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον κατά 1% .
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση για τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιώτες προς το Δημόσιο, που είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο θα επιτευχθεί φέτος υπερπλεόνασμα.
Η συρρίκνωση των οφειλών οφείλεται αποκλειστικά στο μπαράζ των κατασχέσεων στο οποίο έχει αποδυθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και των φορολογικών ρυθμίσεων που «τρέχουν» ήδη, ενώ υπάρχει σχέδιο για νέα ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα σε μισθωτούς και συνταξιούχους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ακόμη και σε 36 δόσεις.
Η ρύθμιση θα αφορά χρέη ως 3.000 ευρώ που δημιουργήθηκαν έως και το τέλος του 2017.
Θα θεσπιστούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης.
Τα κριτήρια είναι για την ελληνική πλευρά το κλειδί για να πειστούν οι δανειστές ότι αυτή θα έχει το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα με την πάγια των 12 δόσεων.
Θα φέρει δηλαδή «φρέσκο» χρήμα στα ταμεία και θα επιβραδύνει περαιτέρω τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πολιτών.
Το σχέδιο της νέας ρύθμισης έχει τεθεί ήδη στους δανειστές και θα εξεταστεί τον Νοέμβριο έτσι ώστε σχετική διάταξη να έρθει μέχρι το τέλος του έτους για ψήφιση στη Βουλή.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης