Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει στις τράπεζες; - Στο roadshow ο Τσακαλώτος ανησύχησε τους επενδυτές... και στις Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν

Τι συμβαίνει στις τράπεζες; - Στο roadshow ο Τσακαλώτος ανησύχησε τους επενδυτές... και στις Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν
Τα stress tests του Μαίου 2018 των τραπεζών θυσίασαν την ευκαιρία για ριζική λύση στο πρόβλημα και στην εξυγίανση.
Η άνοδος +2,60% στο ελληνικό χρηματιστήριο πέριξ των 700 μονάδων στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 με την παράλληλη άνοδο και των τραπεζικών μετοχών έως +6,7% μπορεί να ήταν μια προσωρινή αναλαμπή λόγω της αναβάθμισης της Πολωνίας σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη από τον FTSE Russell…αλλά επισκιάζεται από ότι έχει συμβεί…στις ελληνικές τράπεζες.
Τα stress tests του Μαΐου 2018 αποδείχθηκαν μια ψευδαίσθηση, ήταν πολιτικά stress tests από την ΕΚΤ που είχαν ένα στόχο να επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει έξοδο από τα μνημόνια.
Τα stress tests του Μαίου 2018 των τραπεζών θυσίασαν την ευκαιρία για ριζική λύση στο πρόβλημα και στην εξυγίανση.
Η πορεία των ελληνικών τραπεζών αδιαμφισβήτητα έχει προβληματίσει τους διεθνείς επενδυτές, ενώ τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου του 2018 ήταν ξεκάθαρα ένα σοβαρό μήνυμα προειδοποίησης ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πάνε καλά.
Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών κινούνται μεταξύ 15,5% της Alpha bank και 10,6% της Πειραιώς.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC σε σχέση με τα κεφάλαια είναι ακραίες 81% στην Εθνική, 72% στην Eurobank, 62% στην Πειραιώς και 38% στην Alpha bank.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις είναι λογιστικά κεφάλαια.
Αυτή η παράμετρος σε συνδυασμό με την αδυναμία αύξησης των κερδών άρα και των κεφαλαίων έκαναν τον Coeure της ΕΚΤ να δηλώσει πρόσφατα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αδύναμα κεφάλαια.
Στα stress tests η ΕΚΤ έλεγε ότι οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία ενώ 3 μήνες μετά – όχι 3 χρόνια – η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αδύναμα κεφάλαια.
‘Όλα αυτά αποτελούν ανακολουθία που οι αγορές αμέσως τις εντόπισαν και έδρασαν άμεσα…οδηγώντας σε κατακρήμνιση τις μετοχές των τραπεζών.
Όμως δεν ήταν μόνο τα κεφάλαια που προβλημάτισαν.
Τα αποτελέσματα σε προ προβλέψεων βάση PPI αιφνιδίασαν αρνητικά γιατί οι επενδυτές κατάλαβαν ότι απλά οι τράπεζες δεν μπορούν να επιτύχουν κέρδη.
Διέγνωσαν συστημικό πρόβλημα, γιατί η αδυναμία ενίσχυσης των εσόδων είναι συστημικό πρόβλημα.
Όλα αυτά οδήγησαν πλήθος επενδυτικών οίκων σε επιθετική μείωση των προβλέψεων τόσο των κερδών όσο και των τιμών στόχων.
Είναι εντυπωσιακό αλλά η πλειοψηφία των ξένων οίκων δίνει τιμές στόχους στις ελληνικές τράπεζες σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Πέρασαν 3 χρόνια, οι τράπεζες το 2015 ήταν πολύ χειρότερα κινδύνευαν με bail in και σήμερα οι μετοχές τους είναι σε χειρότερα επίπεδα χρηματιστηριακά.

Ποιες οι αιτίες και τι συνέβη στο road show στο Λονδίνο;

Είναι προφανές ότι οι διεθνείς επενδυτές αμφισβητούν ότι οι τράπεζες έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να πετύχουν τους νέους στόχους μείωσης των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων για το 2021.
Eurobank - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση στο 15% από 40,7% της τρέχουσας περιόδου.
Εθνική - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση 17% με 18% από 42,1% της τρέχουσας περιόδου.
Alpha bank - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση στο 20% από 51,9% της τρέχουσας περιόδου.
Πειραιώς - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση 22%
Άρα το εύρος μείωσης είναι 15% έως 22% επί του συνόλου των δανείων των τραπεζών ή μέσος όρος 18,5% τα NPEs στο σύνολο των δανείων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα 18,5% NPEs σημαίνει 54 δισεκ. μείωση από 88 δισεκ στα 34 δισεκ. ευρώ.
Επίσης με βάση τον μηχανισμό μείωσης των NPEs προκύπτει ότι το 40% με 50% της μείωσης θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, 25% μέσω διαφόρων ρευστοποιήσεων και μόνο 20% αναδιάρθρωσης δανείων με οργανικό τρόπο.
Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν τόσο για την επίτευξη των στόχων στα προβληματικά δάνεια ενώ θεωρούν ότι οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Αυτή η εικόνα ανησυχίας και έντονου προβληματισμού κατεγράφη στο roadshow που πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο στο Λονδίνο 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2018.
Οι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα και τις τράπεζες μη επενδύσιμες.
Όμως η μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών σε επαφές που είχε στο Λονδίνο με διεθνείς επενδυτές ρωτήθηκε επίμονα για τις τράπεζες.
«Έχουμε σχέδιο μείωσης των NPEs το οποίο θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα»…
Οι επενδυτές μετέφρασαν το μήνυμα Τσακαλώτου ως εξής «θα είναι αργή η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών» οπότε οι επενδυτές αντί να ηρεμήσουν….αναστατώθηκαν από τις αναφορές του έλληνα υπουργού οικονομικών.
Ο Τσακαλώτος δεν έπεισε ότι κάτι αλλάζει και ειδικά για τις τράπεζες απογοήτευσε.
Το ίδιο σκηνικό και στις Βρυξέλλες.
Με βάση πολύ έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με έκπληξη την εικόνα των ελληνικών τραπεζών.
Θεωρούσαν ότι με τα stress tests είχαν τελειώσει με τις ελληνικές τράπεζες.
Αισθάνονται αιφνιδιασμένοι από την κατάσταση στις τράπεζες.
Μάλιστα όπως αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος, «στις αναλύσεις μας συμπεριλαμβάνουμε μόνο θετικά σενάρια για τις τράπεζες και η τελευταία εικόνα σίγουρα μας έχει αιφνιδιάσει»
Οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά τους δάνεια και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσουν τα αδύναμα κεφάλαια τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης