Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lew (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Το θέμα του ελληνικού χρέους δεν έχει επιλυθεί οριστικά - Πρόκληση τα υψηλά πλεονάσματα

Lew (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Το θέμα του ελληνικού χρέους δεν έχει επιλυθεί οριστικά - Πρόκληση τα υψηλά πλεονάσματα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων παρά την έξοδο από τα μνημόνια επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το θέμα του ελληνικού χρέους δεν επιλυθεί οριστικά αλλά και η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί πρόκληση.
«Ο λόγος που θα πρέπει (η Ελλάδα) να πετύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολύ καιρό είναι διότι κάποια θέματα του χρέους δεν έχουν επιλυθεί.
Στο μέλλον θα χρειαστούν συζητήσεις για το χρέος, αλλά επί του παρόντος η αναδιάρθρωση του χρέους έχει απομακρύνει το πρόβλημα από το άμεσο μέλλον» δηλώνει στην ΕΡΤ.
Στο σημείο αυτό μάλιστα υπενθυμίζει πως πάντοτε είχε διαφορετική αντίληψη για τη στρατηγική διαχείρισης του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας με νόημα πως κάποιοι άλλοι διεθνείς εταίροι δεν είχαν την ίδια άποψη.
«Το ΔΝΤ πίστευε και οι ΗΠΑ πίστευαν, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ότι το βάρος του χρέους ήταν απλώς μη βιώσιμο.
Ο λόγος για τον οποίο κανείς χρησιμοποιεί υποθέσεις για τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε τέτοιο βάθος χρόνου, είναι γιατί μέρος από το υποβόσκον ζήτημα του χρέους δεν έχει αντιμετωπιστεί».

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο Lew εκφράζει την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος συνιστά ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα.
Όσον αφορά το προσεχές διάστημα, ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι θα ακολουθήσει μια περίοδο ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να υπάρξουν οπισθοχωρήσεις και πισωγυρίσματα στη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.
«Πιστεύω ότι η πρόκληση, καθώς η Ελλάδα θα προχωράει μπροστά είναι να μην οπισθοχωρήσει από μεταρρυθμίσεις που παρήγαγαν ουσιαστική πρόοδο, να μην πισωγυρίσει δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος, όπως τα χρόνια της κρίσης, να μην οδηγηθεί σε υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή, να μη δαπανά χρήματα που δεν διαθέτει και να μην υπονομεύσει την πρόοδο που έχει ήδη πετύχει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προκλήσεις από εδώ και στο εξής και αν τον προβληματίζουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η δυναμική του χρέους σε είκοσι χρόνια από σήμερα, ο Lew εκτίμησε ότι η διατήρηση των πλεονασμάτων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα συνιστά αναμφίβολα μια από τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης