Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχη εξουσίας στην Ιταλία - Αν και δεν θα συγκρουστεί με την ΕΕ, δεν θα αποφύγει την πολιτική κρίση

Μάχη εξουσίας στην Ιταλία - Αν και δεν θα συγκρουστεί με την ΕΕ, δεν θα αποφύγει την πολιτική κρίση
Στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη ενδοκυβερνητική κόντρα 
Αν και η Ιταλία δεν θα συγκρουστεί με την ΕΕ -αποφεύγονται την αύξηση των δαπανών που θα εκτροχίαζαν το έλλειμμα- δεν φαίνεται πως θα καταφέρει να αποφύγει και τη νέα πολιτική κρίση, καθώς η… γκρίνια εντός της κυβέρνησης ενισχύεται.
Έως τον Οκτώβριο του 2018 η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το 2019 και όπως όλα δείχνουν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ σχετικά με το έλλειμμα.
Ωστόσο, οι τεταμένες σχέσεις και οι αντιπαλότητες εντός της κυβέρνησης ενισχύονται με γοργούς ρυθμούς ενισχύοντας τον κίνδυνο για νέα πολιτική κρίση.
«Τον Μάρτιο (οπότε και διεξήχθησαν οι εκλογές) το Κίνημα το Πέντε Αστέρων είχε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά πλέον πέφτουν πολύ πιο κάτω από τη Λέγκα το Βορρά και αυτό τους προκαλεί νευρικότητα.
Αισθάνονται ότι πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά και να προωθήσου κάποιες από τις πολιτικές τους» δήλωσε στο CNBC η Hetal Mehta οικονομολόγος της Legal and General Investment Management.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα σε 1.500 Ιταλούς στις 17 Σεπτεμβρίου, η Λέγκα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31,6% έναντι 28,7% του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Σύμφωνα με τη Mehta, κατά κάποιον τρόπο ήταν πιο εύκολο για τη Λέγκα να ενισχύσει το ποσοστό της.
«Ήταν εύκολο, μιλάς σκληρά για την μετανάστευση.
Ενώ για τον Di Maio, ο οποίος είναι υπουργός Εργασίας, το να πετύχει κάποια αποτελέσματα, είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και θα είναι πιο δύσκολο γι' αυτόν να το εκμεταλλευτεί πολιτικά βραχυπρόθεσμα.
Γι' αυτό και υπάρχει μια μάχη εξουσίας» επεσήμανε η Mehta.
Εκτός, όμως, από την αντιπαλότητα μεταξύ Salvini και Di Maio, υπάρχει και διχασμός υπάρχει και στην πολιτική.
Η Λέγκα θέλει φορολογική αμνηστία που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει εν μέρει την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τη Mehta, αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα πεδίο διαφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση.
«Η Λέγκα και η φορολογική τους αμνηστία θα ευνοήσει περισσότερο τους φορολογούμενης με υψηλότερα εισοδήματα παρά εκείνους με τα χαμηλότερα.
Δεδομένου ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι υπέρ εκείνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, αναμένεται να δημιουργηθεί ένταση και δεν προβλέπεται να ξεπεραστεί πριν το επόμενο έτος ή και πιο μετά» επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης