Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης: Αναγκαία μια λαϊκή και όχι λαϊκίστικη Αριστερά για να σταθεί απέναντι στη νέα Ακροδεξιά

Φίλης: Αναγκαία μια λαϊκή και όχι λαϊκίστικη Αριστερά για να σταθεί απέναντι στη νέα Ακροδεξιά
Δεν είναι εθνικιστές όλοι όσοι λένε ότι δεν πρέπει να λυθεί το Μακεδονικό υποστήριξε ο κ.Φίλης
Την θέση ότι είναι αναγκαία μια λαϊκή και όχι λαϊκίστικη Αριστερά για να σταθεί απέναντι στη νέα Ακροδεξιά διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι εθνικιστές όλοι όσοι λένε ότι δεν πρέπει να λυθεί το Μακεδονικό.
«Είμαστε σε φάση οργανωτικής και κυρίως προγραμματικής και ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης.
Κακά τα ψέματα, είναι φάση μεγάλων ζυμώσεων, μετατοπίσεων, δυστυχώς μίας κακής πορείας της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτή η κακή πορεία συνδυάζεται και με υποχώρηση των κεντροδεξιών δυνάμεων και αύξηση του ακροδεξιού ρεύματος στην Ευρώπη, δεν αντιμετωπίζεται με το να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Βεβαίως χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υπεράσπιση συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά να μην πάμε σε μία παρωχημένη αντίληψη ότι απέναντί μας έχουμε στην Ευρώπη μία αναβίωση του χιτλερισμού και του μουσολινισμού.
Η νέα Ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει νέα χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς, κερδίζει έδαφος στη βάση ότι οι πολίτες, τα μεγάλα λαϊκά στρώματα και οι μεσαίες τάξεις, αισθάνονται στην Ευρώπη ότι η σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση, με την λιτότητα και την ανεργία επί 20 και πλέον χρόνια, δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματά τους.
Εκεί πρέπει να απαντήσει η Αριστερά, με δικό της πολιτικό πρόγραμμα, δική της λαϊκή και όχι λαϊκιστική φυσιογνωμία, με δυνατότητα συμμαχιών, να απαντήσει ότι μόνο αντιπαλεύοντας τις αιτίες της σημερινής αύξησης της ακροδεξιάς επιρροής και της ακροδεξιάς μετατόπισης συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, μπορούμε να κάνουμε ένα ουσιαστικό φράγμα σε αυτό το εφιαλτικό γεγονός» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Φίλης.
Όπως είπε, πολλοί καλλιεργούν σκόπιμα ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης εξήγγειλαν παρόμοια προγράμματα από τη ΔΕΘ, ότι είναι ίδιοι.
«Αξιοποιείται το γεγονός ότι πράγματι, το μνημόνιο ... δημιουργεί πλαίσιο κοινών προγραμματικών αναφορών.
Και στο πλαίσιο αυτό, όμως, υπάρχουν περιθώρια να επιλέξει κανείς να ασκήσει πολιτική με διαφορετικό τρόπο.
Φάνηκε και στη διάρκεια του τελευταίου μνημονίου, όταν μία κυβέρνηση της Αριστεράς προσπάθησε και σε σημαντικό βαθμό σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική αλληλεγγύη κατόρθωσε να δώσει μία διαφορετική κατεύθυνση σε ένα πρόγραμμα που παρέμεινε νεοφιλελεύθερο στον πυρήνα του, αλλά υπήρχαν δυνατότητες να μπολιαστεί με στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας.
Οι συντηρητικοί προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι δεν υπάρχει Δεξιά κι Αριστερά, για να δημιουργήσουν απογοήτευση στον κόσμο, που θέλει μία εναλλακτική πολιτική αριστερή πρόταση για την λύση των προβλημάτων του.
Θέλουν να αυξήσουν και το ποσοστό αποχής, αυτή την φορά, από τον χώρο των κοινωνικά ευαίσθητων, αριστερών πολιτών, να στείλουν το μήνυμα "μην παλεύετε, όλοι είναι ίδιοι".
Είναι λάθος μήνυμα, προκύπτει ακόμη και από τις δύσκολες στιγμές του μνημονίου ότι δεν ήταν όλοι ίδιοι» επεσήμανε ο κ.Φίλης.
Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Φίλης επεσήμανε ότι «δεν είναι εθνικιστές όλοι όσοι λένε ότι δεν πρέπει να λυθεί το Μακεδονικό».
«Αλλά είναι σίγουρο ότι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ο κ. Μητσοτάκης, αυτή η εθνικιστική καταδημαγώγηση των πολιτών, το χάιδεμα των αυτιών της ιστορικά διαμορφωμένης ακροδεξιάς, δίνει την δυνατότητα μίας ακροδεξιάς ηγεμονίας στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν είναι ακροδεξιό κόμμα η ΝΔ, αλλά μέσα από τον νεοφιλελευθερισμό από τη μία, τον εθνικισμό για το Μακεδονικό και άλλα ζητήματα από την άλλη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε ένα κόμμα λαϊκό, φιλελεύθερο, της κεντροδεξιάς, να μετατοπίζεται, να γίνεται όμηρος όχι μόνο ακροδεξιών ομάδων, αλλά γενικότερων πολιτικών κατευθύνσεων.
Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που δεν είναι ακροδεξιός ο ίδιος, αλλά πηγαίνει σε αυτό τον περίεργο γάμο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς στο κόμμα του» υποστήριξε ο κ.Φίλης, ο οποίος απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τα περί παροχολογίας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ.
«Ένα μέτρο που απαντά σε κοινωνικές ανάγκες και δεν είναι ψηφοθηρικό, ενώ ταυτόχρονα είναι κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, δεν είναι παροχή, είναι ικανοποίηση μίας κοινωνικής ανάγκης.
Η παροχή συνδυάζεται με ψηφοθηρία και είναι πολλές φορές έξω από την φέρουσα ικανότητα της οικονομίας.
Υπάρχει μία πολιτική σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια, μεταπολιτευτικά, όπου μέσα από τις παροχές προσπαθεί κάποιος να κερδίσει ψήφους.
Ο Σαμαράς το 2015 άρχισε να μοιράζει κοινωνικά μερίσματα και να τάζει αυξήσεις.
Η σταθερά αυτή υπολανθάνει στο πολιτικό σύστημα, αλλά δεν την έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλουμε να γυρίσουμε στις αιτίες της κρίσης.
Αντιθέτως, θέλουμε όποια μέτρα παίρνουμε σήμερα, να έχουν μία σταθερότητα και μία προοπτική» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης