Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ελάχιστη η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τα επόμενα 3 χρόνια

Goldman Sachs: Ελάχιστη η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τα επόμενα 3 χρόνια
Δεν «βλέπει» πιθανότητα ύφεσης άμεσα στις ΗΠΑ η Goldman Sachs
Ως ελάχιστη κρίνει την πιθανότητα ύφεσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα τρία χρόνια η Goldman Sachs, εν μέσω έντονων ανησυχιών για «υπερθέρμανση» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Επίσης, ουκ ολίγοι αναλυτές έχουν επικαλεστεί την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων 10ετούς και 2ετούς κρατικού ομολόγου, με την άνοδο των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων να υποδηλώνει την αυξημένη ανησυχία.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας, η πιθανότητα ύφεσης έως το 2020 περιορίζεται στο 36%, ποσοστό κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.
«Η εμπειρία μας δείχνει ότι η ύφεση που είχε χτυπήσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ, συνοδευόταν από ύφεση σε άλλα μέρη.
Η συσχέτιση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές μειώθηκε από το 1980 έως το 2001.
Ωστόσο, η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ προκάλεσε ύφεση σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες οικονομίες», αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.
Τον περασμένο Αύγουστο, επισημαίνεται, η Bank of America Merrill Lynch καθησύχαζε το επενδυτικό κοινό, εκτιμώντας ότι η ισχύ της καμπύλης αποδόσεων σε ό,τι αφορά στις οικονομικές προβλέψεις, είναι υπερτιμημένη.
Ουκ ολίγοι αναλυτές έχουν επικαλεστεί την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων (διαφορά απόδοσης δύο χρεογράφων) στα κρατικά ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών για να προβλέψουν μία επικείμενη ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ, το οποίο καθορίζει κατά πολύ την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, βρίσκεται σε συνεχή πτώση, όταν, παράλληλα, το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού (όπως αποτυπώνεται από το 2ετές ομόλογο) αυξάνεται.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι επενδυτές θα έπρεπε να είναι πιο αβέβαιο σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα -αύξηση αποδόσεων και υποχώρηση των τιμών ομολόγων.
Ωστόσο, παρατηρείται ότι η αβεβαιότητα έχει καθιερωθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ένα «σημάδι» που λαμβάνεται υπόψη ως προπομπός μίας ύφεσης.
Μάλιστα, ειδικά για την καμπύλη αποδόσεων 10ετούς-2ετούς ομολόγου ΗΠΑ, έχει υποχωρήσει πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.
«Το θέμα είναι ότι η καμπύλη αποδόσεων αντιμετωπίζεται καλύτερα στο πλαίσιο του μακροοικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, παρά ως ένας κορυφαίος οικονομικός δείκτης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως μεγαλύτερη δύναμη για οικονομικές προβλέψεις διαθέτει η απόδοση μεταξύ τριμηνιαίων και 10ετών κρατικών ομολόγων.
Σε αυτήν την περίπτωση, η διαφορά των αποδόσεων κυμαίνεται σε συνηθισμένα επίπεδα, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης