Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το cost of risk της Alpha, η παροχολογία και ο κίνδυνος default στην Τουρκία συμβάλλουν στο sell off στις τραπεζικές μετοχές…

Το cost of risk της Alpha, η παροχολογία και ο κίνδυνος default στην Τουρκία συμβάλλουν στο sell off στις τραπεζικές μετοχές…
Επενδυτικοί οίκοι στο Λονδίνο, μιλούν για 3 παράγοντες – παραμέτρους που επέδρασαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ή κατά το ορθότερο 3 + 1 παραμέτρους που προέρχεται από το παρελθόν.
Η Alpha bank, η παροχολογία και η Τουρκία είναι τρεις ασύνδετες παράμετροι, αλλά έχουν συμβάλλει στο sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Προφανώς και δεν συνδέονται μεταξύ τους αλλά κάθε μια από αυτές τις παραμέτρους διαδραμάτισαν ρόλο για το sell off στις τραπεζικές μετοχές.
Επενδυτικοί οίκοι στο Λονδίνο, μιλούν για 3 παράγοντες – παραμέτρους που επέδρασαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ή κατά το ορθότερο 3 + 1 παραμέτρους, που προέρχεται από το παρελθόν.
Συνομιλώντας με στελέχη, αναλυτές και traders αμερικανικών τραπεζικών οίκων και βρετανικών τραπεζών και στην ερώτηση ποιες είναι οι αιτίες για το sell off στις ελληνικές τράπεζες από 9,4 δισεκ. έχει υποχωρήσει η χρηματιστηριακή τους αξία στα 5,6 δισεκ. δίνουν ορισμένες ενδιαφέρουσες απαντήσεις…
«Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τράπεζες έχουν υποστεί ισχυρές ρευστοποιήσεις και υπάρχει αιτιολογία.
Η πρώτη βασική αιτία είναι η Alpha bank.
Γιατί;
Όλοι οι ξένοι επενδυτές και αναλυτές έχουν ως τράπεζα πρότυπο στην Ελλάδα την Alpha bank.
Θεωρούν ότι συγκεντρώνει τα πιο ισχυρά ποιοτικά στοιχεία, οπότε αποτελεί σημείο αναφοράς.
Οι επιδόσεις β΄ τριμήνου, προφανώς και δεν ενθουσίασαν.
Αύξησε τις προβλέψεις σχεδόν 200 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2018 στα 650 εκατ σε σχέση με το α΄ 6μηνο του 2017 με συνεπακόλουθο να εμφανίσει επιδείνωση του cost of risk, ήταν επιδείνωση 3,5 ετών.
Τα προ προβλέψεων έσοδα μειώθηκαν ταυτόχρονα, οπότε η εικόνα αυτή απογοήτευσε.
Όταν η τράπεζα πρότυπο όπως η Alpha bank εμφανίζει τέτοια επιδείνωση στο cost of risk, οι επενδυτές επειδή δεν βλέπουν θετικά νέα πουλάνε».
Στην ερώτηση μας ότι η αύξηση του cost of risk σημειώθηκε λόγω της αύξησης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια οπότε δεν αποτιμήθηκε ότι η τράπεζα εστιάζεται στην εξυγίανση;
Η απάντηση ήταν η εξής «όχι όταν στο παρελθόν η Alpha bank έχει δείξει βελτίωση στο cost of risk η ξαφνική επιδείνωση, χρηματιστηριακά μόνο αρνητικά αντιμετωπίζεται.
Η Alpha bank είναι τράπεζα πρότυπο, οπότε όταν η Alpha bank δεν πάει καλά και οι άλλες τράπεζες ακολουθούν την ίδια πορεία.
Αν και υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις, ωστόσο σε γενικές γραμμές το β΄ τρίμηνο του 2018 ΔΕΝ άρεσε στους ξένους επενδυτές.
«Εάν η Alpha bank στο γ΄ τρίμηνο 2018 δείξει σημάδια βελτίωσης στο cost of risk θα παρασύρει ανοδικά και τις τραπεζικές μετοχές».
Οπότε η Alpha bank διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της χρηματιστηριακής εικόνας των τραπεζών.

Η παροχολογία και οι συντάξεις έπαιξαν ρόλο

Για μεγάλο διάστημα η αγορά αναλώθηκε στις παροχές που ετοίμαζε ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός και προσπαθούσε να αποτιμήσει την επίδραση αυτών των παροχών στην στάση των ευρωπαίων προς την Ελλάδα.
Παροχές και συντάξεις προσωρινά δημιούργησαν ένα κλίμα αβεβαιότητας και θόλωσαν το επενδυτικό περιβάλλον.

Τουρκία και 450 δισεκ. δολάρια λήξεις πάσης φύσεως ομολόγων και η εθνικιστική Ιταλία

Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για τους ξένους επενδυτές που παρακολουθούν την κρίση στις αναδυόμενες αγορές.
Να σημειωθεί ότι η βασική ανησυχία των διεθνών επενδυτών είναι ότι έως το τέλος του 2019 λήγουν 450 δισεκ. εταιρικού, τραπεζικού και κρατικού χρέους στην Τουρκία.
Πως θα αναχρηματοδοτηθούν 450 δισεκ. δολάρια χρέους;
Πολλοί ξένοι ανησυχούν ότι τα χειρότερα είναι εμπρός στην Τουρκία και ότι στο τέλος θα υπάρξει default.
Ήδη υπάρχουν στοιχηματικές εταιρίες στην Βρετανία που παίζουν το σενάριο χρεοκοπίας της Τουρκίας.
Η Ιταλία είναι ένας ακόμη αποσταθεροποιητικός παράγοντας που επιδρά στην αγορά και ειδικά στα ομόλογα.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Ιταλία, το βέβαιο είναι ότι λόγω Ιταλίας η διαφορά στο spread μεταξύ ελληνικού 10ετούς και Ιταλικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στις 110 μονάδες βάσης.

Η Folli Follie έχει κάνει ζημία

Μπορεί να έχουν περάσει μήνες αλλά πολλοί επενδυτές ακόμη αναφέρονται στην Folli Follie και στην ζημία που προκάλεσε στην αγορά καθώς τίθενται πλέον θέματα αξιοπιστίας των ισολογισμών εισηγμένων εταιριών.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης