Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Τσίπρας προκαλεί ζημία 860 εκατ στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών και ο Μητσοτάκης 1,93 δισ. – Πως και γιατί;

Ο Τσίπρας προκαλεί ζημία 860 εκατ στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών και ο Μητσοτάκης 1,93 δισ. – Πως και γιατί;
Όμως η μείωση του εταιρικού φόρου ενώ θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις…θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες.
Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν μειώσεις στον εταιρικό φόρο, στον φόρο των επιχειρήσεων.
Ο Τσίπρας από 29% προτείνει φόρο 25% και ο Μητσοτάκης από 29% σε 20% - χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο φόρος υπεραξίας μερισμάτων.
Επίσης το συμπέρασμα που εξήχθηκε ήταν ότι οι προτάσεις Μητσοτάκη ήταν πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις και την αγορά και αυτό είναι αληθές.
Όμως η μείωση του εταιρικού φόρου ενώ θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις…θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες.
Γιατί;
Ως γνωστό οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 tangible book κεφάλαια 24,5 δισεκ. ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος, το DTA ανέρχεται σε 21,6 δισεκ. ευρώ εφόσον συμπεριληφθούν και οι μικρότερες τράπεζες.
(Οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν αναβαλλόμενο φόρο 21,2 δισεκ. ευρώ).
Κάθε φορά που υπάρχει αύξηση ή μείωση των φορολογικών συντελεστών καταγράφεται και επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών.
Όταν οι φορολογικοί συντελεστές αυξάνονται είναι όφελος για τις τράπεζες, όταν μειώνεται είναι κεφαλαιακή ζημία για τις τράπεζες.
Έτσι λοιπόν η πρόταση Τσίπρα θα επιφέρει κεφαλαιακή ζημία 860 εκατ στα κεφάλαια των τραπεζών και η πρόταση Μητσοτάκη θα επιφέρει κεφαλαιακή ζημία 1,93 δισεκ. στις τράπεζες.
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο Τσίπρας πρότεινε μείωση εταιρικού φόρου 4 μονάδες και ο Μητσοτάκης 9 μονάδες.
Ο αντίλογος είναι ότι ενώ οι τράπεζες πλήττονται λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, θα κερδίσουν από την μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Οι τράπεζες όμως ΔΕΝ θα επιτυγχάνουν υπερ-κέρδη ώστε όντως η κεφαλαιακή ζημία να αναπληρωθεί από την αύξηση των μετά φόρων κερδών λόγω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να εμφανίζουν ισχνά αποτελέσματα που επί της ουσίας είναι ζημίες αλλά ωραιοποιούνται ώστε να εμφανίζονται κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης